De actualiteit van gisteren

9 November 2015 - Invasieve exoten ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-12-2015

Beste regioleden,

 

Altijd leuk als er weer een nieuw lid is te melden!

Deze keer N.P.Okkema, Hofkamp 39 in Wommels.

Welkom als lid in onze regio!

 

We gaan steeds verder richting winter en de bladeren blijven maar vallen.

Qua weer hebben we niks te klagen, afgezien van wat dagen mist zo af en toe, maar het blijft lekker rustig met een soms aangename temperatuur. Nou ja, dan blijft het blad ook mooi liggen, anders waait het maar op een grote hoop. Er zijn van die dagen dat je zou willen dat alles bij het oude bleef, dat er wat rust in de tent was, maar nee, er is weer een nieuwe plaag ontdekt in de natuur, veroorzaakt door een invasieve exoot en deze keer ook nog onder water! Hengelaar klagen steeds dat ze visjes vangen die ze eigenlijk helemaal niet willen vangen, maar het gebeurt toch en steeds vaker en ze lusten bijkans alle aas. De “zwartbekgrondel” is in opmars door Nederland.

Het visje, oorspronkelijk afkomstig van gebieden rond de Zwarte zee en de Donau, komt zowel in Europa als ook in Amerika voor. Deze grondels hebben echter geen zwarte bek maar wel een zwarte vlek op hun eerste rugvin, kweken snel en eten veel en zijn t.o.v. concurrenten erg agressief. Ze worden slechts 15 centimeter lang in zoet water, maar in zout water, waar ze ook kunnen leven, worden ze wat groter en ze zijn langzamerhand een plaag aan het worden in de Nederlandse wateren. Hoe we er nu van verlost moeten worden is vooralsnog een raadsel.

Voordat we via onze oostgrens de wolf hebben zien binnenkomen was de wasbeerhond al bezig heel voorzichtig door ons land te trekken. De wasberen staan ook al aan deze grens te dringen om Nederland te gaan bevolken en nu staat er nog een nieuwe hondachtige zich warm te lopen om het ook maar eens bij ons te komen bekijken.
De “goudjakhals” is niet meer zo ver van onze grens verwijderd en het is nog slechts een kwestie van tijd en we hebben er weer een nieuwe predator bij. Omdat een dergelijk dier hier op eigen kracht zal binnenkomen is zoiets geen invasieve exoot en dus net zo beschermd als de wolf. Dat kon er ook nog wel bij.

De verschijning van deze vogel rondom het huis betekent in de vogelliefhebberij steevast niet veel goeds, beter gezegd het wordt “dood en verderf” en dus verlies van vogels. Deze jonge havik is door de ouders aan zijn lot over gelaten en moet voortaan in eigen onderhoud voorzien en dat doet de vogel dan ook voortvarend. Echter, deze koos natuurlijk de makkelijkste prooien eerst, namelijk een van mijn sierduiven. Nu zat ik daar wel wat ruim in, maar het is zeker niet netjes en het werd nog erger, toen deze roofvogel een van mijn kippen pakte en daar had ik er slechts 4 van. Schrale troost, de havik heeft er heel veel werk van gehad (volledig kaal geplukte prooi) maar kon deze net niet meenemen, omdat ik stoorde. Ik weet ook wel dat het allemaal instinct is en zo en dat het bij de natuur hoort, maar het blijft toch voor mij altijd weer “diefstal op klaarlichte dag”.
Waar onze koning al niet goed voor is!
Na zijn bezoek aan China krijgen wij in Nederland 2 reuzenpanda’s uitgeleend voor 1 miljoen euro per jaar; het kost wat maar dan heb je ook wat!
Het symbool van het Wereldnatuur-fonds is binnen niet al te lange tijd in Ouwehand’s Dierenpark te bewonderen en dat is alleen maar mooi. Dieren die worden bedreigd met uitsterven kun je pas dan bescherming bieden als iedereen de bijna laatste exemplaren van zeer dichtbij kan zien (en ruiken!).
De P.v.d.D. vond het natuurlijk weer helemaal niets, want volgens die partij ging hier het geld boven het dieren-welzijn, maar ze vergeten dat van die miljoen huur per jaar goede doelen worden gesteund zoals verbetering van leefgebieden of het aan elkaar verbinden daarvan e.v.a.

Komt u ook kijken op donderdagavond 26 november a.s. in Overwijk in Tijnje om 20.00 uur?

Er zullen mooie, met goud bekroonde, films worden vertoond, die u nog nooit hebt gezien! U mag bovendien ook wel andere meenemen, zoals familieleden, vrienden/vriendinnen (we doen niet moeilijk) maar ook uw buren zijn welkom.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC