De actualiteit van gisteren

25 oktober 2015 - Gevaarlijk ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-11-2015

Beste regioleden,

Ze beginnen al wel een beetje te verkleuren, erger nog, ze beginnen al hier en daar wat af te vallen. Leuker kan het niet worden, alleen maar minder, hoewel, al die verschillend gekleurde bomen en struiken is soms ook wel weer een mooi gezicht. Het was dus herfst en nu komt de winter en dat hebben ze in het oosten en zuiden van ons land al even eerder te zien gekregen.

Op 14 oktober j.l. viel er voor het eerst van het winterseizoen van 2015/2016 sneeuw.
Het bleef weliswaar niet heel lang liggen, maar toch; de eerste sneeuw is gevallen.

In de vorige bijdrage aan deze site schreef ik over de gestage achteruitgang van de grutto. Veroorzaakt door een aantal factoren, zoals minder geschikte biotopen en grootschalige predatie. Het e.e.a. is natuurlijk al een tijdje aan de gang en de pogingen om met behulp van subsidie betere weidevogelgebieden te creëren, waardoor de populatie grutto’s kan groeien, wordt die groei keer op keer door predatie weer teniet gedaan. Er komt nu langzamerhand misschien wat beweging in de zaak, want er is nu een politieke partij die er bij de provincie op heeft aangedrongen de oorzaak van de jarenlange eierenroof niet nog langer op de lange baan te schuiven.


 


 

Niet alleen de grutto, maar ook andere weidevogels hebben constant te lijden onder de voortdurende aanvallen van predatoren, die het op eieren en kuikens hebben voorzien.
Hopelijk worden er nu meer bewindsmensen wakker geschud, want peperdure maatregelen om de landerijen geschikt te maken voor ideale weidevogelgebieden hebben zo geen enkele zin en kostbaar belastinggeld wordt onnodig verspild. Noemde ik, eveneens in de vorige bijdrage, een aantal predatoren op vier voetjes, eentje ben ik er toen vergeten en dat is de poes.

Van deze twee, die ons overigens mooi de gek aansteken, hoeven we misschien niet al te bang te zijn, echter de schijn kan zo maar bedriegen. Hoe mooi, lief en aardig de huiskat er vaak uit kan zien, soms ook nog van een bijzonder mooi ras, eenmaal buiten de warme woonkamer in het veld tonen ze hun ware aard en dat kun je ze niet helemaal kwalijk nemen. Het is echter geen prettig gezicht als de huiskat terug komt en zijn “speelgoed” mee naar binnen heeft genomen om er daar zijn “kat en muis spel” mee te gaan doen. De uitkomst van het spel staat bij voorbaat al vast want de muis verliest het uiteindelijk altijd.

Veel erger is de zogenaamde “verwilderde kat”. Deze heeft al heel vaak al lang geen eigenaar meer, is schuw en struint de landerijen af op zoek naar voedsel en woont ergens achteraf in maisvelden of rietkragen. In een goed muizenjaar, zoals vorig jaar, maar ook dit seizoen zijn er weer veel veldmuizen, is de schade misschien niet zo groot, maar in het voorjaar, als de weidevogels broeden en daarna weer rondlopen met hun kuikens, zijn die ook een gemakkelijke prooi voor de verwilderde kater. Bovendien hebben ze altijd een voordeel t.o.v. hun prooien, want ze kunnen zowel daags als ook ’s nachts jagen. Een kat hoort niet in de natuur te zijn en de eigenaar hoort daar op toe te zien en dat te voorkomen.

Het is al weer heel wat jaren geleden, nog vóór ik met oorspronkelijke watervogels begon, toen ik nog van die bonte muskuseenden los op het erf had; een woerd en twee eenden. Op een dag is het zo’n grote verwilderde zwart met witte kater gelukt om de tamme woerd te grazen te nemen en half op te eten; let wel, woerden van muskuseenden hebben bijna de grootte van een gans! Gelukkig waren we snel van het ondier verlost, want twee dagen later lag hij aangereden dood langs de kant van de weg.

Donderdag 26 november: bijeenkomst Tijnje
Op donderdag 26 november a.s. kunt u gerust naar de grote zaal van Overwijk in Tijnje komen, want dan komt dhr. H. Jonker films vertonen over Hongarije en Brazilië en deze films zijn met prijzen bekroond. Die avond zal er ook weer een loterij met leuke prijzen zijn. Als dan het jaar voorbij is en we zijn in januari aanbeland en dat is nog een heel end weg, dan komt Trienko van der Kaap ons bijpraten over watervogels.

En dan nog even dit:Mocht u aan een weg wonen en last hebben van wegpiraten en snelheidsduivels, laat de kalkoenen maar los, die weten er wel raad mee!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC