De actualiteit van gisteren

27 september 2015 - Herfst

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
10-10-2015

 
Beste regioleden,

Aan alles komt een eind, ook aan die mooie zomer. Het had van mij nog wel zo door mogen gaan, want het is soms nog best wel aangenaam. Toch zal de herfst het zo langzamerhand wel gaan overnemen, de nachten worden al wat kouder en het is soms wat mistig gedurende de nacht.

Nu lopen er een aantal schapen in en zijn ze vernield, maar even geleden maakte ik in een weiland in de buurt deze foto. Het zijn dan wel geen vliegenzwammen, rood met witte stippen, maar zo’n mooie groep in een kring is een indrukwekkend gezicht. Zo staat er niks en een paar dagen ineens een “heksenkring”, geen wonder dat men er vroeger, toen men vooral heel bijgelovig was, er het werk van heksen in terugzag.

Geheel in stijl, voordat het winter gaat worden, geven bomen en struiken hun vruchten voor verspreiding. De bessen van de vlierstruik zijn over het algemeen zeer geliefd bij lijsters en spreeuwen, die het vruchtvlees verteren en de zaden overal uitpoepen. Komt u in het voorjaar op een wel heel vreemde plek een jonge vlierstruikplantje tegen, tien tegen één dat zo’n besseneter het zaad in de herfst van het jaar daarvoor daar heeft laten vallen.


Een struik, die u ook overal kunt tegen komen, maar ze worden soms ook wel in parken en plantsoenen aangeplant, is de kardinaalsmuts (Euonymus europaeus).
Dit gewas kan zo’n drie meter hoog worden en heeft in de herfst, de naam zegt het al, vruchten in de vorm van de muts (hoed) van de kardinaal.
Deze zijn giftig, maar de spreeuwen, lijsters, koperwieken en kramsvogels eten die bessen wel en laten ook overal de zaden weer vallen.

 

 

Heeft eenmaal een zwerm spreeuwen zo’n struik ontdekt, dan ziet het er uit zoals op de foto en in een mum van tijd is de muts zijn bessen kwijt en datzelfde gebeurt ook met de vlier- en de lijsterbes. In maart van dit jaar kwam de “polderwolf” te sprake, u weet het vast nog wel, dat was dat dier dat kortstondig de provincies Drenthe en Groningen met een bezoek vereerde. Intussen schijnt deze wandelaar te zijn doodgereden maar er zijn berichten, dat er nieuwe kandidaten met velen aan onze oostgrenzen staan te trappelen om binnen te komen, ditmaal schijnen de wasberen over ons te komen, het zou nog een kwestie van tijd zijn.

Ik weet bij zulke situaties nooit of je nu blij moet zijn met weer een predator/eierrover erbij of dat het een verrijking van de Nederlandse fauna zal gaan worden. We hebben al zo veel invasieve exoten, zouden deze dieren dan meteen ook, net als de rosse stekelstaart, als ongewenst worden beschouwd? Wachten we dan als regering eerst nog even of het vanzelf over gaat en grijpen dan in als er al veel te veel zijn, net zoals nu met de grauwe ganzen?

Tussen deze twee foto’s zit een aantal maanden verschil en ik kan u verzekeren, dat vooral in het begin, je ze bijna dagelijks kunt zien groeien. Doordat ze mij zijn gaan zien als de vader en de moeder, ze zijn dus ingeprent, zijn alle anderen, die iets de dicht bij het gaas komen, kompleet ongewenst en dienen met harde snavel te worden geweerd.
Hetgeen nu betekent dat ik persoonlijk in deze tijdelijke ganzenweide de was mag gaan ophangen en moet daarbij ook nog letten op de juiste hoogte, want drie ganzensnavels willen wel graag even inspecteren van welke kwaliteit het opgehangen wasgoed is gemaakt.

Gaan we nog wat doen in de loop van het winterseizoen?
Jazeker, het is nog een heel eind weg, maar op donderdag 26 november komt in de grote zaal van Overwijk in Tijnje dhr. H. Jonker om zijn bekroonde films over Hongarije en Brazilië te vertonen en er is dan ook weer een loterij met leuke prijzen. Vervolgens zal ergens in januari Trienko van der Kaap ons weer veel gaan vertellen over watervogels.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC