De actualiteit van gisteren

14 september 2015 - Een frisse start van een nieuw seizoen

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
10-10-2015

Beste regioleden,
In een tijdsbestek van slechts veertien dagen kan er al wel weer heel wat zijn gebeurd.


Zo kwam er een nieuw lid bij:
S. Brandsma, Meijerij 22, 8302 MV Emmeloord
en daarna kwam er nog één:
W. Atsma, Ypecolsga 8B Ypecolsga.

Beide nieuwe leden van harte welkom in onze regio!
Je zou zo willen dat er daarna nog een paar namen kwamen, maar dat is helaas nog even niet het geval.Wat zich in Nederland wel rondom ons afspeelde waren hevige buien met wateroverlast en pittige onweersbuien, met hier en daar flinke schade. Maar het kon op een gegeven
moment nog erger.

Bij Wieringerwerf en Roodeschool werden windhozen gesignaleerd.
Die in Noord-Holland bracht forse schade aan een paar boerderijen te weeg en de hoos in Noord-Groningen veroorzaakte gelukkig geen schade.
 

 

Eerste bijeenkomst van het winterseizoen: Het verhaal dat de heer Gerrit Vos
Op donderdag 10 september werd de eerste bijeenkomst van het winterseizoen 2015/2016 van onze regio in Tijnje bij Overwijk gehouden. De opkomst van leden was voor een doorsnee avond, vergeleken met andere bijeenkomsten, bijzonder groot. Zo’n 38 bezoekers, samen met 4 aanwezige leden van het bestuur, bracht het totaal zo maar op 42 en dat is toch wel 20 meer dan anders. Mooi toch?

Al die extra bezoekers kwamen voor een uiteenzetting van de werkzaamheden van de blijkbaar voor velen bekende vogel-, en dierenhandelaar Gerrit Vos. Voordat hij zijn verhaal kon gaan houden noemde de voorzitter, René de Velde Harsenhorst, een aantal zaken.

  • Zo had het bestuur het plan opgevat om een showvliegkooi met Aviornisvogels op de sierduiven hobbybeurs in Drachten op 7 en 8 november te gaan plaatsen. Deze kooi moest weer gaan dienen als blikvanger en ondersteuning voor de promotie van onze vereniging en er werden nog leden gezocht die bij het opbouwen en afbreken van deze kooi behulpzaam zouden willen zijn. Echter, ondanks de mooie bezetting van de zaal op dat moment, kwam er geen opgestoken hand; van de promotiekooi werd daarom afgezien.

  • Het bestuur had ook een plan om volgend jaar een busreis naar het “Weltvogelpark” in Walsrode” te gaan ondernemen en de vraag was of dat dan een dagreis of een tweedaagse reis zou moeten worden. Het meeste animo bleek toch een dagtocht te zijn en dan moet er vroeg vertrokken worden om zo rond de openingstijd van het park al voor de poort te staan, want dan pak je de dag en de mooiste momenten mee.

  • De loten voor de aangekondigde loterij werden goed verkocht en er waren leuke prijzen.

Het verhaal dat de heer Gerrit Vos hield was een aaneenschakeling van anekdotes en opsommingen van plaatsen en landen waar hij geweest was en handel had gedaan.
Oorspronkelijk begonnen met het fokken van stamboekschapen en de handel in watervogels, ging dat van lieverlee door naamsbekendheid al snel over in niet alleen vogels, maar ook allerhande zoogdieren. Mooi waren de foto’s van de speciaal genaaide kledingstukken waarin o.a. de bebroede eieren van de toen nog in Nederland zeldzaam gehouden eidereenden en ijseenden op het lichaam werden getransporteerd uit verre koude oorden. Later kwamen er draagbare kleine broedmachines voor in de plaats.
Mooi waren ook de verhalen waarin bijvoorbeeld alles uiteindelijk toch nog weer goed kwam met behulp van hier en daar wat steekpenningen en/of smeergeld in de draaiende raderen van de Russische organisatoren van een verre vogelreis.

Zoals gezegd, later kwamen er ook veel andere soorten bij, waarin de handelsgeest van Gerrit Vos telkens weer uitblonk, want de vele diersoorten gingen en gaan overal naar toe, mede veroorzaakt door zijn steeds groter geworden netwerk van aanbieders en klanten. We hebben via foto’s gezien wat zoal allemaal, met in acht neming van wettelijke bepalingen, over de wereld gaat in op maat gemaakte kisten, in vrachtwagens en in vliegtuigen. Dat loopt uiteen van Friese paarden, zebra’s, lama’s, alpaca’s, pony’s, rendieren, struisvogels, damherten en wallaby’s en dan sla ik vast nog wel een paar diersoorten over.
Over de positieflijst van zoogdieren wist hij te vertellen, dat het zo maar kon zijn, dat het helemaal niet zou door gaan, dat de lijst van tafel zou gaan, omdat er nogal onduidelijkheid was en er fouten zijn gemaakt.
Over het leewiekverbod had Gerrit Vos ook een gedachte. Dit mocht dan nu wel zijn aangenomen onder de huidige regering, maar het zou zo maar kunnen gebeuren dat een volgende regering er heel anders tegen aan zou kijken en het verbod van tafel zou gaan vegen.
Met behulp van een flink applaus werd Gerrit Vos door de voorzitter bedankt voor zijn uiteenzetting.

Regionale ruilbeurs op 12 september
De regionale ruilbeurs op 12 september in de grote hal van onze penningmeester Jack Jager op het industrieterrein van Burgum-West werd goed bezocht. Er waren o.a. vliegkooien/voličres (soms met tijdelijke bewoners) van sponsor Buist, handgemaakte watervogelbroedkorven van Gosse Kootstra, polyester opfokbakken en watervogel-speciaal voer van Sierwatervogels.nl, Dick Hauwert.

De variatie aan soorten was ook behoorlijk groot, want er was voor liefhebbers van zowel steltlopers, ijsvogels, eenden, ganzen, hoenderachtigen en duiven altijd wel wat om te ruilen. Zo waren er diverse fazantensoorten, kluten, ik zag nog een kieviet, een patrijs, kookaburra’s, maar ook streepkopganzen, zwaanganzen, fluiteenden en diverse talingen. Ik begreep dat niet alles werd geruild, maar over het algemeen ging het wel goed en het was gezellig druk geweest.
Ook weer niet al te druk, want het is natuurlijk wel belangrijk dat diverse leden met elkaar in contact kunnen komen om wetenswaardigheden uit te wisselen en even bij te praten (= het uiteindelijke hoofddoel van zo’n beurs). Jammer dat niet alle leden, die vogels hadden meegebracht, zich aan de regels van Aviornis International Nederland hadden gehouden, zoals onder andere is te zien op de foto van de zilverfazanten (uiterst links).

Tot slot nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC