De actualiteit van gisteren

28 mei 2015 - Een mooi zomerseizoen gewenst!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
31-08-2015

 
Beste regioleden,

Hoera!

Alweer een nieuw lid, daarvan heeft onze vereniging nooit genoeg!
Welkom S. Algra, Lytse Geast 87, 9255 LJ Tytstjerk


Welkom als lid in onze regio!
 

Het voorjaar zet gestaag door, al zijn de temperaturen niet hoog te noemen en zijn de nachten soms nog best wel koud. Als de paardenbloemen hun pluizenbollen laten zien, gaan de boterbloemen door met het geel kleuren van bermen en velden. Daarnaast komt er telkens rood van de veldzuring doorheen en wit van de margrieten.


 

 

De bermen van heel veel wegen en weggetjes worden omzoomd door de ragfijne bloemschermen van het fluitenkruid. Kortom, als deze soorten bloeien dan is het voorjaar op zijn hoogtepunt. Jammer dat het dan maar zo even duurt, want in een mum van tijd is alles plat gemaaid en gaan de boeren beginnen met het binnenhalen van de “eerste snee” gras als wintervoer en blijven de landerijen bleek geel/groen achter. Als de gehele omgeving uit grasland bestaat en een buurtschap, zoals waar wij wonen, drie huizen en een boerderij, dan is dat met al de daarbij behorende begroeiing bijna te zien als een oase. Al die verschillende bomen, struiken en overige begroeiing trekken dan ook diverse vogels aan.

Wij mogen ons gelukkig prijzen met deze vogeltjes bijvoorbeeld, die nu al een paar jaar onze tuin gebruiken om er te nestelen, te broeden en hun jongen groot te brengen.
Maar er zijn nog veel meer soorten, bijvoorbeeld alleen aan merels tellen we soms wel
vier broedparen.
Nederland zit vol met ganzensoorten, vooral de grauwe gans en ook in onze provincie is dat het geval; het gaat er veel te goed mee. Er zouden eigenlijk, gezien de veroorzaakte schade, veel minder moeten zijn en er moet beslist wat aan gedaan worden.
Gelukkig heeft de Europese commissie eindelijk toestemming gegeven om de gevangen ganzen met gas te laten inslapen. Als de provincie Fryslân nu ook nog snel toestemming gaat geven, kan er dit seizoen een aanvang worden gemaakt met het verminderen
van de aantallen. Ruiende ganzen worden bijeen gedreven en gevangen, waarna men ze elders d.m.v. koolzuurgas laat inslapen, precies zoals dat met het ruimen van zieke vogelgriepkippen gebeurt. Deze methode is uiterst effectief en gaat wat sneller dan wanneer elke vogel een spuitje met een dodelijk middel moet toegediend worden.Eieren prikken, insmeren met olie of bejagen zijn allemaal methodes om de aantallen te verminderen, misschien hier en daar wel een beetje effectief, maar uiteindelijk veel te langzaam.

Toen bekend werd dat deze maatregel van kracht zou gaan worden duurde het maar even of daar waren ze al, de ganzen beschermers.
Deze afschuwelijke methode mocht absoluut niet toegepast gaan worden vanwege gruwelijkheid! Hoe kon men deze methode toch gaan toestaan, er was toch plaats genoeg voor die mooie ganzen en hun jongen. Het is de schuld van de boeren, als die niet zulk lekker gras hadden gezaaid hadden we nu niet zo veel ganzen gehad. Bovendien werd de schade toch vergoed? Die boeren moeten niet zeuren, bovendien draait het altijd allemaal om het geld! enz. enz.


Tot overmaat van ramp ben ik dit voorjaar bezig drie van dergelijk watervogels groot te brengen.
Het zijn waarschijnlijk boerenganzen wild kleur en het was niet de bedoeling dat deze eieren uit hadden moeten komen, maar ja, daar waren ze dan!
Doordat de drie exemplaren intussen op mij zijn ingeprent, kan ik geen stap meer verzetten of ze staan achter of naast mij. Het is soms wel leuk maar soms ook niet en omdat ze t.z.t. naar een ander adres gaan verhuizen moeten ze leren dat ik er vele uren even niet ben.

Vanaf nu en gedurende de volgende kleine drie maanden komen er geen nieuwe berichten op deze site, want we gaan een tijd vakantie houden en/of watervogels opfokken, maar zo tegen eind augustus komen we weer bij u terug. Vooruitblikkend: Op 10 september is de eerste bijeenkomst in de grote zaal van Overwijk in Tijnje en daar zal dierenhandelaar Gerrit Vos een uiteenzetting geven over zijn werk en tevens wat vertellen over de positieflijst en het leewiekverbod. Twee dagen later, op 12 september, volgt dan de ruilbeurs in Burgum in de grote loods van Jack Jager.

En dan nog even dit:Ja, ik heb er weer eentje gevonden!
Niet kapot te krijgen de oude spreuken op die oude tegeltjes en ze zijn heel vaak maar al te waar!

Een mooi zomerseizoen gewenst!

 Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC