De actualiteit van gisteren

14 mei 2015 - Een aangename reis

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
31-08-2015

 
Beste regioleden,

Soms is het even rustig en dan ineens hebben we zo maar twee nieuwe leden en daar zijn we maar wat blij mee!

C.D.Kranenburg, Lemsterweg 21, Rutten
J.O. van Balen, Klokstraat 26 9201 JG Drachten

Welkom als lid in onze regio!
 

Het mag dan nu wel zomertijd zijn en voorjaar, het kan desondanks soms nog best wel eens zodanig te keer gaan dat het lijkt alsof het najaar is. Gedurende 5 en 6 mei ging het niet helemaal zoals het hoort, want het moet natuurlijk lekker lenteweer zijn.
Het weer tijdens deze twee dagen deed dus meer denken aan momenten in oktober/november, want het was behoorlijk onstuimig.

Op zaterdag 9 mei ’15 stapten er 37 diverse Aviornisleden met/of zonder aanhang in de speciaal, door de regio Gr./Dr., georganiseerde bus voor een reis naar Brabant om daar fazanten en in Limburg om daar een grote variatie aan o.a. ibissen en ooievaars te gaan bekijken. Deze buschauffeur wist van wanten, want een kwartier vóór onze opstaptijd in Joure kwam de touringcar al voorrijden. Hij hield dit tempo blijkbaar goed in de hand, want ook bij de Fazanterie “De Rooie Hoeve” in Heeswijk-Dinther waren we mooi op tijd, zeg maar ongeveer een kwartier te vroeg. Onderweg bleef de organiserende regio passagiers maar voorzien van lekkere versnaperingen. Naast de gesprekken met de medereizigers zorgen dergelijke zaken er voor, dat het aangenaam reizen is.

Fazanterie “De Rooie Hoeve” in Heeswijk-Dinther

Het fazantenpark, zoals ons werd meegedeeld, is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Na een korte uitleg en een kop koffie kon men op eigen gelegenheid de vele soorten fazanten (en daar waren er genoeg van) gaan bekijken. Dat viel soms niet altijd mee, omdat de wat schuwere soorten bij het zien van vreemde gezichten zich ijlings in hun nachthokken terugtrokken, maar de wat bazigere soorten lieten zich wel graag zien, sterker nog, die wilden wel even laten weten wie er de baas was aan de andere kant van het gaas.

Deze fraaie exemplaren van de zilverfazant lieten zich dus bijvoorbeeld gemakkelijk op de foto zetten. Naast vele fazantenverblijven waren er ook nog andere zaken te bewonderen, zoals een heuse Japanse tuin en als je van rust hield kun je dat daar verkrijgen als je door de toegangspoort was gegaan en als je dan nog niet tot rust was gekomen, kon dat wel bij de vijver met de grote Koikarpers. Verder was er nog een mooie begroeide waterplas voor amfibieën en een met diverse vlinderlokkende planten begroeide grote vlinderweide, welke je via een er om heen gelegen wandelpad mooi kon bekijken.

Overal in het gehele park, maar ook hier op de vlinderweide, kwam je beeldenkunst tegen. Veel handzame beelden, zoals de zonnende vrouwenfiguurtje in het gras, maar ook wel andere, grotere ornamenten van steen, kunststof of beton e.d. waren her en der ten toon gesteld met tekst en uitleg en prijs er bij. Nadat alle vogels en paar knuffeldieren, als cavia’s en konijntjes, waren bekeken en nog wat gebruikt te hebben op het terras stapte de hele club een kwartier voor het schema weer in de bus, die ons naar het volgende adres in Echt (Limburg) zou brengen, waar we tegen enen aan kwamen.

Familie Lemmens in Echt

Bij de familie Lemmens werden we in twee groepen verdeeld. De eerste groep kon gelijk onder begeleiding door de tuin aan de wandel gaan en de vele ooievaars, ibissen, nimmerzatten, gapers, kraanvogels, flamingo’s, reigers en overige steltlopers bekijken. In bijna elke grote volière waren ook wel andere vogels ondergebracht, als hoenderachtigen, duiven, kleinere steltlopers of watervogels. De andere groep kreeg eerst een lekkere bak koffie en een immens groot stuk heerlijke echte Limburgse vlaai, waarbij er ook nog keuze was uit diverse lekkere varianten.
Het terrein voor het uitoefenen van de hobby van Servé Lemmens is meer dan 3 hectare groot en is dusdanig opgebouwd, dat hij vanuit zijn woonkamer het hele terrein met al die grote volières in één oogopslag kan zien.

Niet alles is vol gebouwd met verblijven voor o.m. diverse kraanvogelsoorten, er is een groot terrein over voor ganzen en ooievaars, een paar kippenrassen en een paar weides voor alpaca’s. Kraanvogelsoorten waren er dus ook veel, waaronder soms redelijk zeldzame, maar daar keken we niet meer raar van op, want er waren ook zeer zeldzame ibissen en ooievaars te bekijken. Het gehele “park” is uiterst fraai om te zien, bijzonder mooi aangelegd, met niet alleen mooie beplanting in de volières, ook mooie beplanting er rond om heen.

Zoals gezegd kan de fam. Lemmens vanuit de woonkamer of vanaf het al dan niet overdekte terras uitkijken op al dat moois. In een aan de zijkant van het terrein geplaatste grote loods bevond zich de voederkeuken en was er naast de voederopslag ook nog wel plaats voor een zeer grote vriezer en ook opfokruimte met o.a. broedmachine en couveuses en opfokbakken voor de vele vogelsoorten. Er waren meer van dergelijk grote loodsen, daarin werden ’s winters bijna alle vogels van de collectie, die vorstvrij de winter door moeten, ondergebracht. Zo tegen vier uur stapten we in de bus nadat we afscheid hadden genomen van de zeer gastvrije familie Lemmens in Echt en reden we nog niet rechtstreeks naar huis.

Het witte goud: Asperges


Een aantal leden wilde nog graag wat asperges kopen.
Logisch natuurlijk, als je zo over de Brabantse en Limburgse wegen toert zie je overal asperge-aanbiedingen langs de kant van de weg en probeer dan maar eens, als liefhebber, die aanbiedingen te negeren.
Onze buschauffeur volgde een paar richting aanwijzingen en stopte bij een heuse asperge annex ijsboerderij.
Meerder passagiers kochten daar zowel deze uit de grond gestoken witte delen van de aspergeplant, als ook een “boerenijsje”.

 

De thuisreis

De rest van de reis verliep zonder problemen, zodat we nog redelijk op tijd in Tollebeek aankwamen voor het diner, dat net als de keer er voor, goed in de smaak viel. Toen moest de bus al de passagiers nog weer op de opstapplaatsen afzetten en dan in omgekeerde volgorde. Gedurende de dag speelde het weer ons geen parten en werd het uiteindelijk al met al een geslaagde reis .

En dan nog even dit:Ze zijn er al, de watervogelkuikens en daar zit soms een uitzondering tussen.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC