De actualiteit van gisteren

29 maart 2015 - Afsluiting van het winterseizoen in Tijnje

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
14-05-2015

 
Beste regioleden,

De zomertijd is ingegaan, maar dat betekent niet dat het gelijk zomer is natuurlijk; maart roert nog even zijn staart (het lijkt soms wel herfst), daarna komt april nog met zijn wil, de temperaturen zijn geleidelijk stijgende en de narcissen bloeien gewoon door.
Het begint al steeds meer voorjaar te worden!

Het is al weer enige tijd geleden dat de “terror-oehoe” is gevangen en opgeborgen, maar vlak daarna zo rond 14 maart, bleek er in de buurt van Odiliapeel een “terror-buizerd” rond te vliegen. Dus dan ook daar maar weer een muts op of een paraplu mee! Op donderdagavond 19 maart waren er veel leden naar de grote zaal van Overwijk in Tijnje gekomen om mee te beleven welke natuurfoto’s Willem de Wolf ons zou gaan laten zien. Daar vooruit had onze voorzitter nog een aantal mededelingen betreffende het verloop van het volgende seizoen. Daarin kwamen de bijeenkomsten en de ruilbeurs ter sprake, maar ook de algemene landelijke ledenvergadering en de busreis, de beide laatste georganiseerd door de buurregio Gr./Dr.

Alvorens natuurfotograaf de Wolf ons onderdelen van zijn werk ging laten zien, vertoonde hij eerst een filmpje, waarin de kenmerken van hemzelf en zijn werk werd voorgesteld en uitgelegd. Daarna kwamen de foto’s op het witte doek en zoals de fotograaf zei werd er begonnen met plaatjes van vogels die o.a. muizen aten. Daar kon je je dus alles bij voorstellen, want afgelopen zomer en nu nog wel, zijn er veldmuizen in overvloed.

Willem de Wolf had een grote voorliefde voor de grote zilverreiger, want daarvan hebben we een groot aantal te zien gekregen, de grote zilverreiger in allerhande poses.
Ook van andere reigers maakte hij wel opnames, zoals de koereiger, mooi op de foto gezet naast onze Friese zwartbonte koeien. Er zijn natuurlijk wel meer reigers, die allen wel een muis lusten, zoals de purperreiger en de blauwe reiger en ook daarvan kwamen weer prachtige plaatje voorbij. Veel beelden werden gemaakt vanuit zijn mobiele “schuilhut”, de auto, omdat veel vogels dit vervoermiddel niet direct zien als een bedreiging en daardoor rustig door gaan met waar ze mee bezig zijn.

Niet alleen reigers kregen we te zien, ook veel watervogels passeerden de revue. Zo zagen we knappe platen van de wilde eenden, wintertalingen en pijlstaarten, maar ook verschillenden zwanensoorten, als de wilde zwaan en de knobbelzwaan. Deze natuurfotograaf kende onze vereniging wel, maar was kennelijk niet geheel op de hoogte welke soorten er zoal onder de vlag van Aviornis vielen, (je kunt natuurlijk ook niet alles weten) want telkens wanneer er weer een nieuwe vogelsoort op het doek verscheen, vroeg hij zich af of die er ook bij hoorde.

Jawel, bijna alle geprojecteerde soorten waren Aviornisvogels, behalve de later op de avond vertoonde foto’s van kleinere vogels als diverse zangvogels. De waterral, een soort die men niet zo vaak ziet, kwam mooi tevoorschijn op de foto en bij de opnames van de wulp kon de fotograaf zelfs de bijpassende “muziek” laten horen, namelijk de kenmerkende melancholieke jodelende roep. Zoals gezegd gebruikte Willem de Wolf veel zijn auto als rijdende schuilhut, om van daaruit zijn prachtige opnames te maken, maar hij had ook wel een ander, lichtgewicht uitvouwbaar tentje in camouflageprint. Deze stond in de zaal ter opluistering; veel tweedehands natuurboeken op een grote tafel, diverse ingelijste vogelfoto’s en vogelansichtkaarten waren te koop.

We hebben heel veel fraaie opnames van heel veel vogelsoorten gezien, de ene nog mooier dan de andere, maar doordat de “rijdende camouflage hut” nu eenmaal niet overal kan komen, miste ik af en toe wel eens een plaat van een soort met jongen, zoals bijgaand schilderij. Er kwamen op deze laatste avond van het winterseizoen heel veel Aviornisvogels voorbij en dat was een mooie afsluiting.

De eerstvolgende bijeenkomst in Tijnje is pas 10 september a.s., daarover t.z.t meer. Over de busreis de volgende keer meer nieuws.

Dan was er nog weer een uitbraak van vogelgriep rond 27 maart, deze keer kwam het wel heel dichtbij, namelijk in de buurt van Tzummarum. Daarbij lieten 22000 (tweeëntwintigduizend) kippen uit voorzorg weer het leven, het bleek gelukkig een milde variant, vermoedelijk veroorzaakt door vogelpoep van wilde (trek)vogels tussen vrije uitloop kippen (althans, zo stond het in de krant).

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC