De actualiteit van gisteren

18 maart 2015 - Activiteiten in dit voorjaar

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
29-03-2015

 
Beste regioleden,

Soms gaat het zo maar sneller dan gedacht. Het is nog wel wat fris, maar zo heb je slechts wat groene sprieten en dan ineens zitten de knoppen en bloemen er in, we gaan de goede kant op!!

Waar je dan ook niet bij stilstaat is het dreigende gevaar voor de weidevogels in onze provincie. Het ging toch al niet zo goed met de grutto en de kieviet (en de rest), maar doordat de veldmuizen er zo’n giga ramp van hebben gemaakt, moeten heel veel boeren hun landerijen opnieuw laten in- of doorzaaien. Juist tijdens diezelfde periode zijn deze vogelsoorten ook bezig met hun nesten. Het is nu maar de vraag of er op tijd voldoende rust heerst en in hoeverre ze nog tot broeden kunnen over gaan en later hun jongen op geschikte plekken groot kunnen krijgen. Overigens is intussen wel het eerste kievitsei van 2015 gevonden op 9 maart bij Schelluinen in Zuid Holland en dat eerste in onze provincie is er ook al, die werd op 12 maart gevonden op Ameland.

Donderdag 19 maart
Op donderdag 19 maart a.s. komt Willem de Wolf (vast net zo begonnen als op de foto) ons in de grote zaal van Overwijk in Tijnje een groot aantal natuuropnames van wilde vogels laten zien. Veel van die plaatjes zijn gemaakt in onze eigen regio en we krijgen ook Aviornisvogels te zien. Op zo’n laatste avond van het winterseizoen is het misschien wel een goed idee om met z’n allen eens te komen kijken wat voor moois er gepresenteerd wordt. U hoeft in het geheel niet alleen te komen, want er is plaats voor velen, dus neem meerdere mensen mee, zoals echtgenotes, vrienden, bekenden en/of familieleden.

De natuurfotograaf kan er natuurlijk niets aan doen, hij heeft zijn naam niet zelf gekozen, maar op 7 maart j.l. werd er in Noord Sleen in Drenthe uit het niets een heuse, levende, echte wolf gezien, die werd gefotografeerd en later bij Wezeperbrug (ook in deze provincie) gefilmd. Nog later werd het dier gefilmd in een straat in Hoogezand en in de buurt van een grote winkel en weer later gefotografeerd in de Eemshaven, allemaal geen standaard logische gebieden voor een wilde wolf! In 1712 werd op 28 april in de buurt van Wolvega de laatst Friese wolf gedood door een man met een geweer en hij kreeg hiervoor als premie 100 rijksdaalders+ nog eens 25 vanuit zijn eigen grietenij (= gemeente). Deze laatste wolf was een flink exemplaar van wel 100 pond en dat was ook geen wonder, want deze dieren konden heel veel schade aanrichten, door “het doodbijten van Beesten, Peerden en Schapen”. In de eeuwen daarvoor wemelde het in Nederland van de wolven, maar toen was ons land ook nog niet zo vol als nu.

Of het nu wel zo’n prettig idee is dat er nu een echte wolf in onze contreien aan het lopen en rondsnuffelen is? Op de beelden die ik zag vond ik dat deze wolf zich maar vreemd gedroeg, niet bang voor auto’s, eigenlijk helemaal niet angstig, eerder wat rusteloos, maar misschien doen ze dat wel vaker als ze ver van huis zijn en een geschikt territorium zoeken. Als er straks meer van die dieren komen en die gedragen zich samen net zo “in het geheel niet schuw”, zitten we daar dan op te wachten?
Zijn dieet bestaat heus niet alleen uit gras en muizen, was het maar waar. Nu kunnen de wolvenspecialisten wel zeggen dat er best wel genoeg plaats is voor wolven, zelfs wel voor een paar roedels, als er maar reeën en zwijnen zijn. Ja, duidelijk, maar hebben ze die wolven dan ook verteld: “Blijf zitten waar je zit en verroer je niet” als de reeën en zwijnen op zijn?

Mocht er onverhoopt toch een schaap (of ander huisdier) worden gedood door zo’n hier rondzwervend beschermd roofdier, dan hoeft de eigenaar niet te vrezen, want hij wordt gecompenseerd. Ja lekker, door een wolf wel maar door een vos niet? Nederland is, na meer dan een paar honderd jaar wolvenvrij te zijn geweest, niet meer geschikt voor dergelijke dieren, ons land is te vol en geen grote aaneengesloten wildernis meer, tenzij men er in slaagt om met zachte dwang een roedel in de Oostvaardersplassen te krijgen.
Daar, in die “Nieuwe Wildernis”, zijn ze wel een tijdje zoet en kan zo’n roedel zich naar hartenlust uitbreiden.

Als je de wolvenspecialisten zo beluisterd zijn ze heel euforisch, dat waren de ganzenspecialisten ook toen de eerste grauwe ganzen zich in Nederland vestigden.
Nu, vele jaren later, is de gehele populatie grauwe ganzen Nederland wat boven het hoofd gegroeid. Dat moeten we met de wolven natuurlijk niet hebben, maar intussen blijkt dat de “polderwolf” weer teruggekeerd is in naburig Duitsland.

Ik heb er twee pijltjes bij gezet, bij de twee veldmuizen uit onze voortuin. Het is met deze diertjes zo, dat je met het nemen van een foto of te vroeg bent of te laat, want ze bewegen zich razendsnel! U ziet twee veldmuizen, die elkaar tegen gaan komen en even later rollebollend door het gras stuiteren, maar ja, toen was ik al te laat voor de foto. Rondom deze plek telde ik er 5, waarvan de laatste twee elkaar blijkbaar niet zo mochten.

Bij Barneveld werd rond 12 maart een milde variant van vogelgriep vastgesteld en daardoor moesten er weer 30.000 (dertigduizend!) kippen preventief door koolzuurgas worden gedood, (dat heet “geruimd”) voordat het virus zich zou gaan verspreiden of kon muteren in een gevaarlijke vorm. Waarom mag het doden van overtollige wilde, gevangen ganzen absoluut niet met gas en pluimvee in een kippenschuur wel?

Op 13 maart is de “terroroehoe” gevangen en naar een opvang gebracht. Hoera, Purmerend is daarmee van deze agressieve grote uil bevrijd en hoe nu verder met deze vogel? Hoe dan ook, u komt toch ook naar Tijnje op donderdag 19 maart a.s.?

U gaf zich natuurlijk al op voor de algemene landelijke ledenvergadering in Echten op 11 april a.s., wel gewoon doen, u hoeft er deze keer niet dwars door Nederland voor te reizen!

En dan nog even dit:

 Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC