De actualiteit van gisteren

2 maart 2015 - Wat hebben een grote hond en een knobbelzwaan met elkaar gemeen?

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
29-03-2015

 
Beste regioleden,

Zo heel geleidelijk begint het voorjaar zijn intrede te doen, al gaat dat dan nog wel zeer moeizaam. Sommige voorjaarsbloemen zijn al duidelijk zichtbaar, anderen doen het nog wat rustig aan en wachten op nog wat hogere temperaturen.

Wat hebben een grote hond en een knobbelzwaan met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht natuurlijk helemaal niets, want de een is een zoogdier en de ander een vogel.
Bovendien is het uiterlijk duidelijk hemelsbreed zeer verschillend. Toch is er wel een soort van gelijkenis, al zult u dat misschien maar moeilijk kunnen geloven. Je moet het eigenlijk met eigen ogen hebben gezien om het te kunnen begrijpen. De overeenkomst tussen beide dieren is de grootte van hun ontlasting, zeg maar gewoon hun keutel. De poep van een hond van een groot ras is even groot als die van een knobbelzwaan, waarbij de laatste het presteert om veel meer per dag te produceren.

Op de foto (bij de pijltjes) ziet u het resultaat van zo’n klein uurtje van een etende zwaan in het grasland en dit is slechts 1 foto, ik heb er vele genomen en deze er uit gehaald. Wat was er nou het geval? Mijn overbuur, een veehouder met veel grasland heeft een perceel met in het najaar ingezaaid gras. Hierin waren continu knobbelzwanen doende veel van dit gewas tot zich te nemen. Op enig moment waren er wel dertien bezig zich te gedragen als waren zij ook een rund.

Als nu een heel groot gedeelte van het resterende grasland door de veldmuizen in een woestijn is veranderd, hoop je natuurlijk dat er in dit ene stuk in het voorjaar in ieder geval nog wel wat te maaien is, want heel veel muizen zitten er nog niet in. Maar als dan al die grote witte vogels er voortduren hun ontlasting achterlaten is het gras, eenmaal gemaaid voor een koe, helemaal niet zo smakelijk meer. Daarom werden er op dit stuk weiland her en der wapperende stukken plastic aan stokken opgehangen om de vogels af te weren. Ik heb geen idee wie ooit het fenomeen “akoestische vlaggen” (want zo heten die wapperende dingen dan) heeft geopperd om vogels van een weide te weren, maar tegen deze bedenker kan ik nu al vast wel zeggen dat die lawaai makende vlaggen voor geen ene meter helpen. De vogels strijken er gewoon midden tussen. Er is slechts één manier om ze te verjagen en dat is persoonlijk verschijnen; ik had er de afgelopen weken een dagtaak aan (maar ja, tijd zat, pensioen hč). Uiteindelijk is er resultaat geboekt en zijn de witte watervogels verdwenen, al ging dat vaak zeer moeizaam. Soms vlogen ze wel op om, als je goed en wel weer uit het land verdwenen was, gewoon weer terug te keren.

Donderdag 19 maart a.s.
Op donderdag 19 maart a.s. komt Willem de Wolf in de grote zaal van Overwijk in Tijnje om ons vele van zijn natuurfoto’s te laten zien. Zoals ik in de vorige bijdrage al heb aangegeven zijn de opnames die hij maakt vaak zo natuurgetrouw, dat u voortduren het gevoel hebt er zelf bij te zijn en/of er midden tussen te zitten. Dit is natuurlijk wel een mooi idee en dat klinkt ook spannend, een reden te meer om op die avond eens naar Tijnje af te reizen en e.e.a. mee te komen beleven.


Het wordt bovendien nog spannender als u nu van mij de informatie krijgt, dat er ook vele foto’s van Aviornisvogels te zien zullen zijn, gemaakt in onze eigen mooie provincie Fryslân. Welke vogels dat zullen zijn en waar die plaatje zijn geschoten? Gewoon komen en laat u verrassen.

Hebt u zich al laten inschrijven voor de A.L.V. (algemene leden vergadering) op zaterdag 11 april in Drenthe in Echten? Het kan nog tot uiterlijk 30 maart!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC