De actualiteit van gisteren

14 Februari 2015 - Valentijnsdag - De muizen lusten er wel gras van ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-03-2015

 
Beste regioleden,

Het is al wel een paar dagen geleden, maar toen lag er in onze contreien zo maar een paar centimeter sneeuw en daar moesten we weer even opnieuw aan wennen.
Het leverde natuurlijk wel mooie plaatjes op en de sneeuwklokjes hadden er helemaal geen moeite mee, die deden hun naam alle eer aan. Het is al wel wat langer geleden, maar toen toonde ik u een foto van muizenschade in het weiland.

Kort geleden liep ik, na een regenbui van driekwart dag, door de tuin op zoek tussen het gras naar het wit van de sneeuwklokjes, toen ik diverse veldmuizen zag verschijnen en rap weer verdwijnen. Die diertjes hadden blijkbaar een verhoogde eetlust na al dat water en ik kon er zo maar een zevental tellen en één daarvan op de foto zetten. Omdat het slechts een kleine foto is en de muis ook, zette ik er twee pijlen bij. Een aantal van die muizen in onze tuin is geen directe ramp.

Hun werk op de graszode in het weiland ziet er dan zo uit, als bijgaand plaatje en ze leggen hele afstanden af van het ene gaatje naar het andere en altijd langs het zelfde paadje. Vegetarisch als ze zijn leven ze dus van plantaardig materiaal, in dit geval en op deze plek dus gras. Zijn het er maar een paar, dan is het nog te overzien, zijn het er wat meer, dan wordt het met het gras al snel wat minder, zoals u kunt zien op de volgende foto.

Op een gegeven moment zijn er zo veel gras happende muizenbekjes, dat het groen is verdwenen en dan gaan de wortels er ook nog aan en is er niets meer over. Voor de eigenaar van het land, in veel gevallen een veehouder, is het grasgewas een belangrijke bron van bestaan, immers de melk komt van de koeien, die gras eten. Als na de winter de dagen gaan lengen en de temperatuur gaat stijgen gaat het groene gras weer groeien, maar dat is er straks even niet en komt er ook niet.

Door de hele hoge muizenbezetting ziet de bodem er uit als was het een dorre, droge woestijn. Kaal en geel, bruin en grijs. Het is nu ook in onze provincie geen muizenplaag meer maar eigenlijk een muizenramp geworden, want vele veehouders komen door de kosten, die ze nu moeten gaan maken, in moeilijkheden. Die zijn op korte termijn meer gebaat bij goede financiële middelen, wie weet, er gloort wat hoop. De totale schade wordt al geraamd op meer dan 82 miljoen euro en er komt nog meer bij. Voor sommige veehouders is de schade soms al opgelopen tot meer dan 2 tot 3 ton en dat is nog nauwelijks meer op te brengen.

Bovendien hadden sommige agrariërs het al niet gemakkelijk vanwege al die vervelende ganzen in hun grasland, waarvoor ze ook nog eens voor moesten worden gecompenseerd.
Verjagen of bejagen lukte soms maar mondjesmaat, want eenmaal inde lucht kwamen ze even zo snel weer terug.

 

 

 

 

 

 


Deze muizenramp is voor de predators natuurlijk goed, want zo gaat dat in de natuur, de een zijn brood is de ander zijn dood, of omgekeerd.
Ik schreef al eerder over de vier jonge ransuilen in onze tuin; er zijn tot nu toe meer ransuilen geteld als ooit tevoren. Maar ook is het een goed jaar voor de kerkuilen en de torenvalken, die immers ook veel (veld)muizen eten, net zo als de kleine roofdieren, die profiteren er ook van.

De eerstvolgende bijeenkomst in Tijnje is op donderdag 19 maart. Dit is tevens de laatste bijeenkomst van het afgelopen winterseizoen. Als gast komt dan Willem de Wolf, natuurfotograaf en als ik het bericht over hem goed heb begrepen maakt hij zulke mooie natuuropnamen dat het net lijkt of je er zelf bij bent en er echt midden tussen zit! Gaat u zich ook inschrijven voor 11 april, als de algemene landelijke ledenvergadering in Echten wordt gehouden? (zie daarvoor de aankondiging in ons boekje blz. 82 en 83)
Over de busreis op 9 mei hoort u t.z.t. beslist meer.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC