De actualiteit van gisteren

1 Februari 2015 - Geen enkele wilde eend met een afwijkend verenpak

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-03-2015

 
Beste regioleden,

In deze winter krijgen we nog steeds van alles wat. Dan regen en harde wind, dan wat droger met wat zon en met wat vorst en soms wat sneeuw. Vooral bij dat laatste is heel Nederland dan weer in rep en roer, vanwege de “code geel” voor op de weg en een aangepaste dienstregeling van de NS voor het spoor.

Op donderdag 22 januari kwamen zo’n 30 leden (incl. bestuur) naar de grote zaal van Overwijk in Tijnje om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden (=drinken). Na de jaarlijkse plichtplegingen, zoals o.m. het jaarverslag van penningmeester en secretaris ging Henk Dietz van vogelpark Ruinen e.a. vertellen over steltlopers en uilen. Nu had ik mij er al een beetje op verheugd dat we aan de hand van fraaie foto’s van de steltloper-, en uilenverblijven van het vogelpark op de hoogte zouden worden gebracht van diverse problematieken rondom het houden en kweken. Dat was een beetje te veel verwacht, want plaatjes waren er niet.

Wel kwamen de problemen aan de pootjes van de steltlopers ter sprake, die eerst mogelijk te wijten waren aan de samenstelling van het voer (o.m. eiwitgehalte) en later misschien terug te brengen waren tot de gesteldheid van de bodem rondom de vijvers.
Betreffende het voer kwam Henk Dietz tot de conclusie dat steltlopers het meest gebaat waren bij het voeder voor ibissen. Voor wat betreft de randen van de vijvers, die immers altijd wat vochtig en besmet zijn met uitwerpselen, was er een uitermate geschikte oplossing. Henk noemde de “ontsmettingskalk”, die bij hem die heel goede resultaten opleverde. Zijn vogels liepen er gewoon doorheen en de planten hadden er ook geen last van en de bodem kreeg op den duur een andere structuur. Helaas kon hij, toen er naar gevraagd werd, niet precies vertellen wat dat “ontsmetten” dan inhield en welke stof daar dan verantwoordelijk voor zou zijn. Volgens de spreker kon je die specifieke kalk wel bij elke goede voerleverancier verkrijgen of bestellen.

Ik ben wél even voor u in de materie gedoken en de truc van die kalk is een bepaald percentage toegevoegde magnesium (u weet wel dat poeder dat atleten aan de ringen of rekstok gebruiken om geen gladde handen te krijgen). Deze samenstelling zorgt er voor, dat de bodem door de kalk een andere zuurgraad krijgt en o.m. droger wordt door de magnesium. Bacteriën en/of andere ziektekiemen krijgen het daardoor moeilijk, immers al dat soort gespuis houdt van lekker vochtig.

Daarnaast kregen we nog het een en ander te horen rondom het hebben van een dierentuinvergunnig. Henk Dietz kreeg volgens zeggen veel vragen te beantwoorden hoe het nou precies in zijn werk ging en of het prettig was om zo’n vergunning te hebben. Uit de verhalen die hij vertelde bleek dat het helemaal niet zo eenvoudig is om een dierentuinstatus te hebben omdat er rondom heen heel veel bureaucratie is gemaakt waarvan je soms best wel eens moe kon worden.

Zo kon het dus gebeuren, dat er wegens gebrek aan tijd, geen vertellingen waren rondom het hebben en houden van uilen, want het liep tegen de pauze. Tijdens de pauze werd een “Nieuwjaarsdrankje” geschonken en er werd mee geproost en als u goed op de foto kijkt, dan ziet u ook dat er van wordt genoten!


Na de pauze ging de spreker nog even door met nog een andere kant van zijn beroep o.m. het bestrijden van ongedierte, in dit geval hoofdzakelijk ratten en muizen. Door een wetswijziging mogen er binnenkort door particulieren geen vergiften meer buitenshuis worden gebruikt, tenzij er een vergunning is verleend aan o.m. agrariërs en ongediertebestrijders. Deze mensen hebben daarvoor een certificaat moeten halen d.m.v. een korte cursus. Henk Dietz had speciale kunststof dozen met passende kunststof vallen voor ratten muizen meegenomen en die waren ook ter plekke te koop.

 • Mocht u nu alvast wat data in uw agenda willen gaan vermelden, dan komen hier wat gegevens, overgenomen van de mededelingen van de voorzitter.
  Op 19 maart a.s. de laatste bijeenkomst van dit winterseizoen, maar ik weet nog niet wat er dan op het programma staat.

 • Op 11 april de landelijke algemene ledenvergadering, georganiseerd door de regio Groningen/Drenthe, wordt gehouden in Echten en daarna kan een ieder het vogelpark van Henk Dietz in Ruinen gaan bezoeken.
  Meer gegevens hierover vindt u vast en zeker in het februarinummer van ons boekje.


   

 • Op 9 mei een busreis, eveneens georganiseerd door dezelfde regio en deze reis (kosten voorlopig 35 euro) gaat naar de Fazanterie “De Rooie Hoeve” Heeswijk Dinter en daarna nog naar een lid in de buurt met veel vogels en o.m. veel ibissen.
  Ook hierover krijgt u ongetwijfeld nog veel meer informatie.

Mocht u intussen zelf wat hebben meegemaakt, waarvan u vindt dat een ieder dat mag weten, vertel het mij en ik zal zorgen dat het leesbaar wordt via deze site, dat heb ik al eens vaker gezegd en dat geldt nog steeds.

En dan nog even dit:
 

Knap hè, geen enkele wilde eend met een afwijkend verenpak in zo’n winters wak (behalve de twee brilduikers dan!)

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC