De actualiteit van gisteren

20 januari 2015 - U mag 22 januari massaal komen!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-03-2015

 
Beste regioleden,

We hebben qua weer al van alles voor onze kiezen gekregen, want dat krijg je als het niet echt winter wil worden. Zo was er flink veel wind en storm langs de kust, maar ook een heuse winterse bui kwam voorbij en we kunnen nog wel meer van dat van alles meemaken. Hoewel het tenslotte nog steeds wintertijd is krijgt de zon toch langzamerhand steeds meer kracht, het wordt al weer wat eerder licht en later donker, kortom, het gaat de goede kant op.

Na de ellende in Parijs en in België, vlak over de grens met ons land, kan ik het ook niet laten om er iets over te schrijven, want de pen (en ook het kleurpotlood) is een machtig wapen. Wat is het toch een verspilling van energie om gelijk te willen krijgen door andersdenkenden te gaan doden vanwege een standpunt en dat dan uiteindelijk zelf met de dood te moeten bekopen. Op die manier hebben de daders geen enkel voordeel van hun daden gehad en nieuwe snoodaards zullen dat in de rest van de wereld ook wel nooit krijgen. Radicalen zijn van alle tijden en hebben uiteindelijk nooit gewonnen maar verloren door standvastige tolerantie en democratie.

Mocht u na al die koude, natte en winderige dagen het gevoel hebben gekregen dat het zo, op deze manier nooit voorjaar wordt, haal dan eens een paar van deze, al een beetje voor u in bloei getrokken, voorjaarsbloembollen in huis. Als ze zijn uitgekomen in de warme woonkamer, zijn ze kleurrijk en laten het gehele vertrek heerlijk ruiken en daarvan krijg je meteen gelijk al een beetje voorjaarsgevoel!


Een weersgesteldheid als op bijgaand plaatje, met storm, sneeuw, ijs en kou zullen we hopelijk deze winter wel niet mee maken, maar het is natuurlijk wel een mooi plaatje.
Wat is het dan knap als je zo kunt schilderen en met verf en penseel zo veel aktie en emotie op het schilderdoek kunt vastleggen. Maar ja, daar ben je dan ook kunstenaar voor en daarvan zijn er niet zo veel.

Donderdag 22 januari a.s. de eerste regiobijeenkomst
Op donderdag 22 januari a.s. is er de eerste regiobijeenkomst van onze regio in het nieuwe jaar. U kreeg daarover een mail van onze voorzitter en ik heb het in de vorige bijdrage ook al vermeld. Tijdens deze bijeenkomst, waar u echt massaal op af mag komen, luiden wij het nieuwe jaar in.


Ook zal Henk Dietz uit Ruinen kweekervaringen vertellen van uilen en steltlopers.
Het hoeven niet beslist vogels te zijn als op bijgevoegde plaatjes, want ik weet natuurlijk ook niet precies over welke uilen en welke steltlopers gesproken gaat worden.
Maar ik denk toch dat ik wel eens dicht in de buurt zou kunnen komen, komt allen en
laat u verrassen!

Voor de zoekers en beschermers van de kieviten en hun nesten in onze provincie wordt het dit jaar waarschijnlijk niet mogelijk om hun werk te kunnen doen. Het beschermen van de nesten zal dan misschien nog wel mogelijk zijn, maar de gevonden eieren zullen niet meegenomen mogen gaan worden.
Eerst moet er meer onderzoek worden gedaan of het wel verantwoord is en of er wel voldoende vogels zijn, want er zouden elk jaar minder weidevogels zijn, maar of dat te wijten is aan het rapen van de eieren?
Hopelijk neemt men dan in het onderzoek ook de echte oorzaak van de achteruitgang van de weidevogelstand mee, want tot nu toe zijn een aantal zaken nog niet belicht. Grutto’s zijn er steeds minder en daarvan worden de eieren nooit geraapt en hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid van de weidevogels van en naar en in hun overwinteringsgebieden?

In een dierentuin in Duitsland heeft men nog te maken met gevallen van de gevreesde vogelgriep en daar worden nog zo nu en dan vogels geruimd. Oorzaak is niet helemaal bekend natuurlijk, maar ik vind situaties als die op het plaatje verre van verstandig, sterker nog, eerder heel gevaarlijk en het zou zo maar kunnen dat dergelijke zaken in Nederland ook voor verspreiding van het gevaarlijke virus hebben gezorgd.

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC