De actualiteit van gisteren

5 januari 2015 - Donderdag 22 januari 2015 luidt ook Aviornis regio Fryslân
                              het nieuwe jaar in!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-03-2015

 
Beste regioleden,

Toen viel er op derde kerstdag in de zuidelijke helft van ons land ineens zo maar sneeuw, maar drie dagen te laat natuurlijk. Daar viel wel 10-15 centimeter, met alle gevolgen van dien. Hier in het “hoge” noorden viel helemaal niets, al konden we wel wat nachtvorst noteren.

 

We zijn begonnen aan alweer een nieuw jaar en ik wens u, mede namens het regiobestuur, heel veel geluk en voorspoed in 2015. Moge dit jaar u alles brengen waar u op gehoopt hebt.

In de overgang van oud naar nieuw ging het niet allemaal vlekkeloos, er belanden wat mensen met oog-, en ander letsel in het ziekenhuis en er waren hier en daar wat grote branden in o.a. (monumentale) panden en een kerk. Altijd jammer dat een rond 70 miljoen aan consumentenvuurwerk kostende jaarwisseling dergelijke treurige zaken te weeg brengen.
Al zoekend naar een mooi oud plaatje als voorbeeld voor een nieuwjaarswens, stuitte ik op een prachtig oud gedicht met bijpassende tekeningen over de teloorgang van een kerstboom en dat wilde ik u niet onthouden.


 

Zo’n honderd jaar geleden schreef men al over het verval van een kerstboom, al gaat men er tegenwoordig iets anders mee om, want er zijn een aantal recyclemogelijkheden die er vroeger blijkbaar niet waren. Aangezien de regels tussen de afbeeldingen bijna niet te lezen zijn, omdat het plaatje is verkleind, heb ik die voor u opgeschreven. In de periode dat dit verhaaltje is ontstaan was het kennelijk nog niet zo gewoon om een boom te versieren, omdat de schrijver refereert aan een Duitse manier van optuigen. Ook was het toen al niet helemaal duidelijk of het nu een den of een spar was, die men in huis haalde.

Een jonge groene dennenboom
Stond op den heuvel bij den stroom.
De wind huilt door het frisse groen
Maar ’t boompje vond daar niets te doen.

Tot op zekeren kouden dag
De spar een man verschijnen zag
Die zonder omslag, kort en goed
Hem omhakt en dus vallen doet.

Hij legt hem op een groote slee
En voert aldus ter markt hem mee
Daar vindt hem een aanzienlijk heer
En zegt “dat is juist wat ik begeer”.

Hij maakt er nu een kerstboom van
En siert hem op zoveel hij kan
Met lichtjes en met suikergoed
Gelijk men dat in Duitschland doet.

Nu het suikergoed is opgepruimd
Wordt ook den boom weer weggeruimd
Tot spijt van heel der kind’ren schaar
Want Kerstmis komt maar eens in ’t jaar.

Daar ligt nu ’t boompje in den hof
Bij asch en vuilnis, zand en stof
Door niemand wordt zijn lot benijd
En weg is al zijn heerlijkheid.


U hebt allemaal het jubileumboekje vlak voor de Kerst in de bus gekregen, waarin e.e.a. te vinden was rondom de geschiedenis van 35 jaar Aviornis. Mogen we normaal al trots zijn op ons mooi vormgegeven boekje, samengesteld door leden van de redaktieraad, deze keer hadden anderen zich daar mee beziggehouden. Deze uitgave deed beslist niet onder voor de boekjes, die wij 6x in het jaar in onze brievenbus vinden. Een compliment voor de makers is zeer op zijn plaats.


Onze regio heeft ook weer een piepklein mijlpaaltje bereikt, wij hebben onze website nu negen jaar en ik ben dus ook al die tijd bezig, samen met Jan Eissens, onze webmaster, om u ongeveer elke 14 dagen wat nieuws voor te schotelen. We blijven ons best doen!
 

Op donderdag 22 januari 2015 luidt ook Aviornis regio Fryslân het nieuwe jaar in.

U bent allen welkom in de grote zaal van Overwijk in Tijnje en als u de tekst in het jubileumboekje (betreffende bijeenkomsten, blz.99 een na laatste regel) goed gelezen hebt, dan komt u in grote getale. Mocht u anders niet zo vaak uw gezicht hebben laten zien, dan kunt u aan het begin van 2015 een goede start maken, door dat nu wel eens te doen. Beschouw het maar als een goed voornemen, of zoiets. De financiën zullen worden doorgenomen, er zullen wat jaaroverzichten zijn en dhr. Henk Dietz zal een lezing houden over het kweken van bepaalde vogelsoorten in zijn dierentuin in Ruinen.
Zoals altijd is de koffie voor rekening van het regiobestuur, andere drankjes zijn voor eigen kosten.

Maar deze keer is er een uitzondering, want de nieuwjaarsborrel, waarmee we toasten op een voorspoedig 2015, is dan ook voor rekening van het bestuur. Mocht u daarna nog wat willen eten of drinken, ach, u kent zo langzamerhand de procedure wel, als het maar gezellig is. We beginnen aan een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen en nogmaals gezegd, allemaal van harte welkom!

En dan nog even dit:
 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC