De actualiteit van gisteren

2 december 2014 - Het wordt een beetje winter ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
04-01-2015

 
Beste regioleden,

Daar is het zo waar zo maar eens een beetje winter met voorzichtig wat vorst aan de grond. Het is dan weliswaar al begin december, dus de winter kan er zo maar in vallen, maar wat mij betreft wachten we daar nog maar wat mee. Ja en nu de Goedheiligman nog in het land is en de schoen nog gezet mag worden gaat het ook over verlanglijstjes.

Deze kwam ik tegen en wilde ik u niet onthouden. Vandaag de dag zijn de lijstjes toch wel heel anders dan vroeger, toen we sokken, handschoenen of een warme trui aan Sinterklaas vroegen. Het speelgoed wat we destijds kregen zag er echt ook heel anders uit. Mijn trein had nog houten wieltjes en er zaten geeneens rails in de doos, bovendien leek het op een stoomtrein, terwijl er al lang veel mooiere elektrische te krijgen waren!

Ik had u vorige keer beloofd nog een keer terug te komen op de lezing van de natuurfotograaf Herman van der Hart uit Zalk, die voor ons in Tijnje op donderdag 13 november werd gegeven. Het eerste deel ging over Schotland, het deel na de pauze over Polen. Ook in dat deel schotelde de fotograaf ons weer hele mooie plaatjes van bijvoorbeeld zeer verschillende landschappen voor.

Het varieerde van bossen naar moerassen en alles daar tussen in. Grote uitgestrekte landerijen en streken met hier en daar wat bosjes en grote waterpartijen. In Nederland zijn de zwarte sterns zo langzamerhand een zeldzaamheid, maar in Polen kom je er nog wel een fors aantal tegen in de uitgestrekte gebieden met veel water.

Hier op een paar plaatjes verschillende soorten sterns, de witvleugel en de zwarte, waarvan van der Hart mooie opnames vertoonde, gemaakt via een speciale drijvende constructie. Dank zij dit drijvende schuilhutje kon hij, gehuld in waterdichte kleding, veel dichter bij de vogels komen en maakte hij foto’s vanaf het zelfde niveau als het wateroppervlak. Weer ander vogels waren de roofvogels, zoals de rode wauw, een vogel die we in onze contreien eigenlijk maar zeer zelden, eigenlijk bijna nooit, tegen kunnen komen.

Veel talrijker is deze vogel in andere landen, zoals ten oosten van ons in Duitsland en Polen e.a. De soort jaagt graag in half open landschappen en kleine en middelgrote prooien hebben hun voorkeur, hoewel er ook wel aas wordt gegeten. Ze kunnen wel een spanwijdte krijgen van 1.60 meter en met hun typisch gevorkte staart zijn ze in die gebieden een bekende verschijning.

Ook bekend zijn daar de wisenten, maar die moet je in de zeer dichte bossen gaan zoeken, al zul je wel een gids mee moeten nemen, die je naar de gezenderde exemplaren van een kudde kan brengen. Alleen zul je ze wel niet zo snel gaan vinden, omdat ze een zeer verscholen leven leiden in de dichte bossen van Poolse reservaten en ze zijn best wel zeer schuw. De gefotografeerde exemplaren lijken van dichtbij nou niet bepaald echte lieverdjes en de stieren zou ik al helemaal niet zo dicht in de buurt willen hebben!

Ietsje minder schuw, maar ook vaak moeilijk te vinden zijn de elanden, hoewel het zo maar kan zijn dat je er onverwacht toch eentje tegenkomt, zoals op de foto’s van Herman van der Hart te zien was. Het elandvrouwtje liet zich toch maar mooi zien aan de fotograaf, die er op een vroege morgen zo maar bijna tegenaan liep.

Foto’s van reeën werden ook vertoond en hoewel we deze dieren in Nederland natuurlijk ook wel te zien krijgen, waren de opnames van de natuurfotograaf ook bijzonder mooi.
Je krijgt deze schuwe dieren natuurlijk niet zo gemakkelijk voor de lens, maar een beetje natuurfotograaf weet wel hoe hij het moet aanleggen om er mooie plaatjes van te maken.

Zo ging dat ook met de ooievaars, die we in Nederland gelukkig weer steeds meer kunnen zien, maar in Polen zijn ze werkelijk bijna overal. Dat komt vooral ook door het feit, dat er in dat land hele grote gebieden zijn, waar vrij extensief word geboerd en er daarnaast ook veel natuurgebieden waarin weinig gebeurt dus voldoende geschikte biotopen voor de ooievaars. Je kon dan ook overal hun nesten vinden en niet slechts op schoorstenen, zoals op deze foto. Tot slot, de aanwezigen hadden zeer van de presentatie genoten, dat was wel te horen aan het applaus aan het einde.

Volgende bijeenkomst donderdag 22 januari 2015
Rest mij nog u te vertellen dat de eerstvolgende bijeenkomst op 22 januari 2015 zal zijn. Tijdens die bijeenkomst worden o.m. de jaarcijfers over 2014 gepresenteerd en zal de baas van de dierentuin in Ruinen, dhr. H.Dietz een presentatie geven. U kunt nu alvast deze datum in uw (nieuwe) agenda schrijven.

En dan nog even dit:

(foto12)

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2015 J2-DC