De actualiteit van gisteren

17 november 2014 - Over de grens .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-12-2014

 
Beste regioleden,
Op donderdagavond 13 november werd de laatste bijeenkomst van regio Fryslân in de grote zaal van Overwijk in Tijnje gehouden, helaas waren er maar, incl. bestuur, een kleine 22 bezoekers. Het was natuurlijk niet de laatste, maar wel de laatste van 2014, in januari van het volgende jaar wordt er weer een georganiseerd. Maar daarover later meer.

Op deze avond was Herman van der Hart (natuurfotograaf) uitgenodigd om aan de regioleden e.e.a te vertellen en te laten zien over Schotland en Polen. Onze voorzitter, René Velde Harsenhorst, legde het verloop van de avond uit.

Eerst een uiteenzetting over Schotland, dan een pauze waarin een filmimpressie van de 35-jarige jubileumviering van onze vereniging en daarna een vertelling over de natuur in Polen. Zijn mededelingen bestonden uit de opmerking dat er dringend gezocht werd naar iemand die de landelijke ringendienst op zich zou willen gaan nemen, iemand die voor het boekje fazantenverhalen zou willen en kunnen gaan schrijven en dat er gezocht werd naar 2 kascontroleurs + een reserve. Die laatsten zijn voor de regio. Herman van der Hart uit Zalk, een buitengewoon kundige natuurfotograaf, begon zijn lezing dus over Schotland en dan wel de oostkant daarvan. De oostkant grenst aan de Noordzee en we zagen mooie plaatjes van Schotse vissersplaatsjes aan de kust bij laagwater.

We werd ook meegenomen naar het eiland Bass Rock, een enorme rots van 107 meter hoog, twee en een halve kilometer uit de kust, vol met Jan van Genten. Het eiland is eigenlijk alleen maar een rots met een vuurtoren er op, mensen leven er niet, slechts zo’n 150.000 Jan van Genten en dat zijn er best wel heel veel. Van en afstand lijkt het wel of het hele eiland onder de mest zit, dat zal ook wel aanwezig zijn met zo veel van die vogels, maar het meeste wit is toch van de genten.

Bovenstaande foto geeft een impressie van hoe het daar dan uit ziet op die rots vol met vogels. Het zijn trouwens niet de enigste soorten, er komen ook wel koeten, alken en andere soorten voor. Herman van der Hart vertelde ons dat het helemaal nooit zeker is of je wel met een bootje naar die vogelrots kunt varen. Vaak zijn de golven dermate hoog, dat niet kunt uitstappen en dat gaat het hele gebeuren mooi niet door. De weg noordelijk, langs de kust vervolgend, kwamen we in de buurt van het, alweer een in zee liggend eiland, het “Isle of May”.

Dit 45 hectare groot eiland ligt 8 kilometer uit de kust, is 1,8 kilometer lang en minder dan 500 meter breed. Ook hier komen veel zeevogels aan land om te broeden. Je kunt hier de papegaaiduikers, koeten, alken, aalscholvers maar ook de kuifaalscholvers tegenkomen. Terug aan de wal werd de tocht vervolgd en die ging verder noordelijk langs de oostkust. Schotland staat bekend om zijn ruïnes, al of niet van kastelen en die kun je overal tegenkomen.

Zelfs zo vlak langs de kust kun je ze vinden, allemaal overblijfselen van vroeger.
De route ging verder, er waren niet alleen rotsachtige kusten te vinden, maar ook minder indrukwekkende hoogteverschillen met daarnaast ook wel zandstranden, zoals wij die kennen. De vogels die je daar zag waren vaak weer diverse zeevogels, zoals alken, koeten, aalscholvers en kuifaalscholvers. Herman van der Hart nam ons toen mee naar de binnenlanden van Scotland, de beroemde Schotse Hooglanden. De naam zegt het ook al natuurlijk, het is een groot, hoger gelegen gebied met bergen, heuvels en dalen en heel indrukwekkende vergezichten. Nou, daar kregen we wel een aantal mooie plaatjes van te zien; vooral als de heide bloeit weet je niet wat je ziet.

Het is een enorm uitgestrekt gebied en er leeft dan ook van alles, er kwamen veel foto’s van wilde dieren voorbij, zoals edelherten, maar ook reeën en vossen. De variatie aan vogels is daar ook groot en daarvan kregen we ook veel mooie plaatjes voorgeschoteld. De meest bekende vogel van de Schotse hooglanden is toch wel de grouse, vallende onder de ruigpoothoenders en bekend in de gehele wereld. Dat komt vanwege de naam van een heel bekend whiskybedrijf, dat een afbeelding van deze vogel gebruikt op al haar flessen.Dit gebied staat niet alleen bekend om het natuurschoon, maar ook vanwege de vele merken whisky die hier vandaan komen. Op de foto’s die wij te zien kregen van de
Schotse hooglanden kwamen zo nu en dan bij de prachtige vergezichten grote bossen geel bloeiende struiken voorbij, die je op het eerste gezicht brem zou noemen. Het was ook wel een eveneens geelbloeiende vlinderbloemige struik, maar dan anders, want het was de gaspeldoorn.Deze struiken, met vervaarlijk stekels, vormden mooie onderbrekingen in het toch al bijzonder mooie landschap, met vele kleuren groen en bruin. De verteller wist de mooie gebieden wel te vinden en telkens kwamen er weer andere mooie landschappen voorbij. Een vogel die je daar ook veel kon tegenkomen was het korhoen, waarvan ook fraaie afbeeldingen van baltsende exemplaren. 

 

Deze vogelsoort komt in de “Highlands” nog steeds veel voor, in tegenstelling tot Nederland, want daar is deze soort, ondanks verwoede pogingen om het van de ondergang te redden, bijna uitgestorven. Na de hooglanden van Schotland was er een pauze, waarin we, zoals altijd, wat konden drinken en tegelijkertijd op het grote scherm d.m.v. een videofilm een impressie van het 35-jarige jubileumfeest van Aviornis International Nederland in Avifauna konden bekijken. Voor een aantal van ons herinneringen, voor een aantal anderen was het nieuw. Daarna ging Herman van der Hart verder met een uiteenzetting over Polen, maar dat doen we de volgende keer.


Op zaterdag 15 november j.l. zette Sinterklaas voet aan wal op Nederlandse bodem. Dat betekent dat u en hij zei dat ook uitdrukkelijk vanuit Gouda tegen de televisiepresentator, dat een ieder vanaf die dag zijn/haar schoen mocht gaan zetten.
Jammer dat er arrestaties te midden van de kinderschaar moesten worden verricht, i.v.m. tegen en/of voor Pieten protesterende mensen. Ik hoop dat ze (die kinderen) er niet al te veel van hebben meegekregen, want het feest op die manier verpesten is natuurlijk nooit de bedoeling.

 

En dan nog even dit:

Op 16 november is een gevaarlijke vogelgriepvariant uitgebroken op een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) en er is een landelijk vervoersverbod uitgevaardigd. Er mag voorlopig ook even landelijk niet meer worden gejaagd. Alle 150.000 (honderdvijftigduizend!) kippen op dat bedrijf worden geruimd. Binnen een straal van 10 kilometer rondom dat bedrijf zijn nog 16 andere pluimveebedrijven gevestigd! Er moet daar in de omgeving ook opgehokt worden. En het begint weer in die grote kippenschuren, heeft men dan van al die vorige uitbraken nog steeds niets geleerd?
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC