De actualiteit van gisteren

2 november 2014 - Op 13 november gaan we de grens over ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-12-2014

 
Beste regioleden,


Ook deze keer is er weer een nieuw lid te melden namelijk J.M.Bijlstra,

Salomon Levystritte 39, 9271 AZ, de Westereen.

Hartelijk welkom als lid in onze regio.
 


Ja en daar kregen we het zowaar zo maar weer eens voor onze kiezen, de eerste herfststorm van het seizoen en wel van 21 naar 22 oktober j.l.
In de noordelijke helft van het land viel het nog wel mee voor wat betreft de windkracht, uitgezonderd dan de hoge waterstanden langs de kust. In het westen van het land was het soms even wat heftiger. We zullen ons er moeten voorbereiden, dat het heus nog wel eens een keer vaker zal gebeuren en dan maar hopen dat de dakpannen nog steeds goed vastliggen.

Donderdagavond 13 november
Op donderdag 13 november kunt u terecht in de grote zaal van Overwijk in Tijnje, alwaar een regiobijeenkomst zal worden gehouden, georganiseerd door uw regiobestuur. Vooral veel leden mogen er komen en de koffie wordt voor u betaald. Zoals altijd wordt het vast weer een interessante avond, want deze keer gaat het over de natuur in twee
verschillende landen.
Dhr. van der Hart uit Zalk zal een presentatie houden over de natuur in Polen en ik weet niet of u daar ooit geweest bent, maar het moet er erg mooi zijn. Polen kent 23 nationale parken met een totale oppervlakte van zo’n 300.000 hectares. Je komt er traditionele en nostalgische landschappen tegen, evenals traditionele en nostalgische boerderijen, maar ook ongerepte landschappen en oerbossen.

Landschapsparken, moerassen, bergen, lagunes en zelfs een woestijn zijn allemaal in Polen te vinden. In het oerbos Bialowieza kan het zo maar gebeuren dat u o.a. wisenten, lynxen en wolven te zien krijgt. In heel Polen zijn ooievaars en zijn er een karakteristiek onderdeel van het landschap, je ziet ze veel en vaak en op plekken zoals ze vroeger in Nederland ook te zien waren.

Aangezien ik helemaal niet weet met welke foto’s dhr. van der Hart uit Polen is teruggekomen, heb ik maar wat mooie plaatjes van Polen opgezocht. Daaruit moet je dan een keuze maken, maar het zullen ongetwijfeld nog wel mooiere plaatjes zijn die we te zien krijgen, dus kom absoluut kijken en het liefst allemaal tegelijk!

Over Schotland zullen we ook allerhande wetenswaardigheden te horen en te zien krijgen. Ik ben er ooit een keer geweest, maar weet er niet veel meer van. Wel weet ik intussen dat er in dit land twee natuurparken zijn en dat je er adelaars, otters, rode wouwen, bevers en langs de kust papegaaiduikers en dolfijnen kunt zien.
Natuurlijk zijn er nog veel andere dieren waar te nemen en ook heel veel mooie landschappen met hoge heuvels en diepe dalen en oude kastelen, zoals op deze foto, maar ik weet natuurlijk niet wat dhr. van der Hart voor ons allemaal in petto heeft.

Dat blijft voor mij altijd een gok, net zoals bovenstaand plaatje. Ik vond het mooi en wilde het u niet onthouden, maar ongetwijfeld worden er op die avond nog wel veel mooiere vergezichten getoond. In ieder geval een goede reden om vooral naar Tijnje te komen en u mag ook familie, buren, kennissen of vrienden meenemen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en zal rond 22.30 uur zijn afgelopen.
Nog een keer: donderdagavond 13 november dhr. van der Hart uit Zalk over de natuur in Polen en Schotland.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC