De actualiteit van gisteren

4 oktober 2014 - 35-Jarig jubileum Aviornis Nederland

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
02-11-2014

Beste regioleden,
Op zaterdag 6 september jl. vierde Aviornis Int. Nederland haar 35 jarig jubileum met een bijeenkomst in vogelpark Avifauna in Alphen a.d. Rijn. Al ver van te voren was het aangekondigd en alle leden kregen ook nog eind juni een persoonlijke uitnodiging in de bus. Zo’n 275 leden hadden zich zo successievelijk hiervoor opgegeven; dat was natuurlijk heel mooi, maar helaas was toen het maximum aantal bereikt, er konden gewoonweg niet meer mensen in de zaal! Van onze regio waren 4 bestuursleden en uw redacteur aanwezig.


Een ieder, die een schriftelijke bevestiging na de aanmelding had ontvangen, kon naar binnen, werd ontvangen door het hoofdbestuur en kreeg een badge uitgereikt. Ik heb het er op de foto maar bij gezet, maar dit is op termijn een kostbaar kleinood en het zou zo maar kunnen dat het over 35 jaar een collectoritem is geworden. Na de ontvangst met koffie om 12.30 uur volgde een lovende toespraak van de landelijke voorzitter, gevolgd door de gastspreker Prof. Dr. J.A.R.A.M. (Jan) van Hooff.

Hij wist de vele aanwezigen goed bij de les te houden en te boeien met een lezing over de verstandelijke vermogens van apen en vooral vogels. Aan de hand van mooie platen wist hij de toehoorders het ontstaan van de vogels vanuit de dinosauriërs haarfijn uit te leggen. De groep chimpansees van Burger’s Zoo is de meest bestudeerde groep in de wereld, omdat hij daar als gedragsbioloog uitgebreide studies aan heeft gedaan. Na de uiteenzetting kon een ieder op eigen gelegenheid het park bezoeken en het was een hele ervaring, om in toch al drukke park op die mooie zaterdag telkens mensen tegen te komen met dat mooie embleem op de kleding. Daaraan kon je perfect zien wie er bij hoorde. Er was ons in de uitnodiging medegedeeld dat er om 15.00 uur een vogeldemonstratie zou zijn met “Aviornisvogels” en dat roept toch enkele vragen op.

Kun je eenden en ganzen dan wel zo ver krijgen dat ze vrij rondvliegen over die grote vijver en dan bij de “dompteur” terugkomen? Maar zo ver is het niet gekomen, de hier getoonde vogels vlogen wel een rondje en ik kan u verzekeren dat het een flitsende ervaring is om die vuurrode vogels voorbij te zien vliegen. Naast deze rode ibissen waren er nog andere Aviornisvogels, zoals een grijze kroonkraan, koereigers, een seriema, kookaburra’s en een toerako, maar ook vele ander soorten kwamen voorbij waaronder een zeearend, ara’s, parkieten en kakatoe’s en een pinguïn.

Na de vogeldemo kon men nog even verder het park door en dat hebben we gedaan.
De tropenhal is altijd een mooie plek om door te lopen en een aantal bewoners van de warmere en zuidelijkere streken te bekijken. Dit stel Braziliaanse talingen had twee jongen groot gekregen; het waren twee mannen en die zwommen er nog bij. Verderop zaten weer andere vogels, zoals een mooi kolonie wevervogels en sommige fraaie neushoornvogels.

Achter glas zaten deze twee toekans met hun grote snavels en ze hadden het druk met het kijken naar de voorbijgangers en wij keken net zo fanatiek terug. Aangezien de tijd tot aan het diner vanaf 17.30 uur niet meer zo ruim was, hebben we wandeling hier en daar wat sneller moeten afleggenen en wat stukken moeten overslaan. Ik heb wel nog een foto gemaakt van de twee schitterende, uit het restant van een boom uitgezaagde, neushoornvogels.

Deze al heel oude kastanjeboom was zwaar ziek, raakte instabiel en moest worden omgezaagd, maar op een gedeelte van het restant heeft een kettingzaagkunstenaar zich wel heel kunstzinnig uitgeleefd. De neushoornvogel is langzamerhand een symbool in Avifauna, vanwege de internationale fokprogramma’s. Wat is het dan toch verschrikkelijk jammer, dat onverlaten, ongeveer een week later meer dan 20 vogels uit het park hebben gestolen, waaronder 16 met uitsterven bedreigde neushoornvogels.

Een grote publiekstrekker is de grote en hoge kas met lorie’s (van de blauwe bergen)
Vóór binnenkomst kun je een cupje nectar krijgen en als je dan de hal betreedt stormen de vogels gelijk op je af en altijd per koppel, want een derde wordt niet getolereerd.
Heb je niets bij je, gunnen ze je geen blik waardig en gaan op zoek naar een ander persoon, die wel wat in de hand heeft. Voor kinderen, maar ook voor de ouderen, (eigenlijk voor iedereen) werkt het heel vertederend om die kleurrijke vogels (met hun schril gekrijs) op je hoofd of op je hand te hebben. Succes verzekerd! Het liep al aardig naar het tijdstip dat we aan tafel konden aanschuiven voor het buffet/diner en helemaal achter in het park (bij de hele grote vijver) dacht menig vogelsoort er blijkbaar net zo over, want ze kwamen allen steeds dichter naar de ingang.

Een grote groep zwaanganzen, brand-, en roodhalsganzen, wilde eenden en verschillende soorten kraanvogels en een paar ooievaars liepen daar te dreutelen in afwachting van de man met het voer. Die zal ongetwijfeld wel geweest zijn, toen wij in de eetzaal aan tafel waren gaan zitten en al die andere Aviornisleden het zelfde hadden gedaan. Van die grote groep etende mensen aan die lange tafels heb ik geen foto’s gemaakt en dat heeft twee redenen, ten eerste zijn grote groepen etende mensen niet leuk en ten tweede, je kunt toch niet laten zien hoe lekker het was. Want buitengemeen lekker was het zeker en gezellig ook en uitstekend verzorgd.
Het is al wel eens vaker gezegd, zo’n bijeenkomst is voor velen een reünie en uiteindelijk, terugkijkend, een zeer geslaagd jubileumfeest.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC