De actualiteit van gisteren

21 september 2014 - Knagen, graven en vergaderen ......

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
05-10-2014

 
Beste regioleden,
Op zaterdag 6 september j.l. vierde onze vereniging haar 35e jubileum met een feestelijke bijeenkomst in het vogelpark Avifauna in Alphen a.d. Rijn, maar daarover in een volgende bijdrage meer.

Het is altijd fijn wanneer er weer een nieuw leden ingeschreven zijn!
Deze keer zijn het de heren:
R.T. de Haan, Obbe Etskestraat 2, 9163 JG Nes (Ameland)
A.K.Wip, Miedweg 2, 9146 CB Hantumeruitburen.

Welkom als lid in onze regio!Het weer zit behoorlijk mee, want vanaf het begin van deze maand is het steeds nog heel goed te doen, droog met prettige temperaturen. Ik las laatst dat deze dagen cadeautjes zijn. Nou ja, die hebben we dan gratis gekregen en pakken ze ons niet meer af.

In de krant van 1 september las ik dat er voor het eerst sinds honderden jaren weer een bever in onze provincie was gesignaleerd. Dit exemplaar werd gespot m.b.v. een wildcamera in de buurt van Woudsend. Opmerkelijk dat het nog zo lang heeft geduurd (6 jaar) voordat er eentje in Fryslân wordt gezien, omdat er al in 2008 bevers zijn uitgezet in het Zuidlaardermeer. In het Hunzedal zijn toen 17 stuks losgelaten. Er zouden best wel voordelen aan de aanwezigheid van bevers zijn, zoals het ontstaan van een grotere variatie aan plantengroei. Door het in het water trekken van takken ontstaat er voor kleinere waterbewoners meer schuilgelegenheid en door om geknaagde en daardoor in het water gevallen bomen ontstaan er verschillen in stroomsnelheden.
Na vele eeuwen van afwezigheid zijn er nu in 2014 zo’n 40 in het Hunzedal, er zijn in 6 jaar tijd dus 23 bij gekomen.
Goed, één beest heeft de stap gezet en er is er nu eentje in onze provincie. Ik weet niet of dit positief of negatief is, want het kan natuurlijk alle kanten op en het zou niet zo moeten zijn dat we over een aantal jaren gaan roepen dat het er nu wel even héél veel te veel zijn. Ik wil niet gaan lopen doemdenken en het zal ook voorlopig wel niet zo snel gaan, maar de kant van de grauwe gans moet het niet uit en over de eerste exemplaren daarvan was men in het begin ook laaiend enthousiast!

Op deze foto ziet u een harig wilgenroosje, veelal te vinden langs de waterkant maar ook wel op ruigtes. Bloeit vanaf juni t/m september en kan wel bijna 2 meter hoog worden en dat heeft soms zo zijn voordelen, want je kunt er even lekker achter verschuilen als het vervelend waait, maar dat kan soms nog beter achter een rietkraag en die is vaak ook niet ver weg.
Ik trof deze plant langs de slootkanten aan, toen ik door de weilanden op zoek was naar de sporen van mollen, omdat het de bedoeling was dat ik er een paar zou vangen; dat wilde de boer graag.
Nou, als het mooi weer is dan ga ik graag op zoek, ’s winters liever niet en als het regent zie je mij er ook niet. Goed, het is wel gelukt, maar ik ving zo nu en dan ook wat anders en daar word een veehouder eveneens helemaal niet blij van, vooral als het er heel veel zijn.
De veldmuis (Microtis arvalis) is dit jaar zeer rijk aanwezig in de landerijen, de grondsoort en de mooie en droge zomer heeft daar ook goed aan meegeholpen. In een eerdere bijdrage aan deze site vertelde ik u al van de 4 jonge ransuilen in onze tuin, bij de agrariër waar ik op zoek was naar mollen was ook een nest met 4 ransuilen uitgekomen. Ook zij konden ’s avonds hun capriolen meemaken en soms zaten er wel eens een paar in de vensterbank door het raam de kamer in te kijken. Dat er veel jonge roofvogels groot worden is natuurlijk alleen maar mooi, want het is een oorzaak en gevolg-model en veldmuizen behoren tot het “stapelvoedsel” van veel diersoorten.
Is er veel voedsel gaat het goed, is er minder zijn er ook minder jongen. Bij zo’n muizenplaag, een “piekjaar”, volgt vaak een “daljaar” en wie dan leeft moet zien zijn jongen dan groot te krijgen.

De resultaten van een goed muizenjaar zijn zeer goed in het veld te zien, zoals op bijgaande foto. Overal holletjes met daarnaast de hoopjes uitgegraven grond en paadjes van het ene naar het andere hol. Dit is een foto van slechts een vierkante meter misschien, maar neem maar van mij aan dat het nog vele meters zo doorgaat, zo wel aan de linker als aan de rechterkant en daarboven en daaronder en zo doorgaand nog vele honderden meters verder precies hetzelfde beeld! Daar waar grond ligt is even geen gras en daar waar de wortels van het gras zijn opgegeten groeit ook even niets meer; m.a.w. niet zo’n best vooruitzicht en weinig opbrengst aan gewas voor het vee.
Het schijnt te helpen wanneer je het hele land onder water zet, want daar kunnen de veldmuizen niet zo goed tegen, maar dat is wel een heel drastische methode en erg eenvoudig is dat natuurlijk ook niet voor elkaar te krijgen.


 

 


Op donderdag 11 september zaten er zo’n kleine dertig leden in de zaal in Tijnje om wat meer te weten te komen omtrent fazanten. Zo was het aangekondigd in het boekje en ook in de mail, die een ieder lid in de mailbox vond. Ook ik werd daardoor wat op het verkeerde been gezet en heb u plaatjes van fazantensoorten voorgeschoteld om u, zoals altijd, voortijds wat op te warmen. We zagen ze ook wel, een paar werden via de Dvd’s op het scherm vertoond, alle overige soorten waren andere hoenderachtigen, zoals op bijgaande plaatjes, met nog een extra groot aandeel voor de tragopanen. We kregen een goed beeld van de vogels vanuit de prachtige collectie van Huub Dijcks, die zijn vele hoenderachtigen met hun jongen had gefilmd. We hebben ooit zijn tuin met mooie voličres en vogels mogen bezichtigen, toen we met de bus in het zuiden waren en aansluitend naar een Duits park zouden gaan. Zo’n avond roept dan naast mooie beelden gelijk ook weer mooie herinneringen op!

De volgende bijeenkomst is op 13 november, ook daarover later weer meer. De herfst komt steeds dichterbij, er valt van alles uit en van de bomen, ook beukennootjes. U weet het vast wel, die worden soms verzameld, door eekhoorns, maar blijf er af!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC