De actualiteit van gisteren

31
augustus 2014 - De koffie wordt door het bestuur betaald ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
21-09-2014

 
Beste regioleden,
Zo nu en dan is het nog best wel mooi weer te noemen, maar daarover direct meer.

Wij hebben een aantal sierduiven, die vrij rond mogen vliegen. Hun basis is het kippenhok bij de vijver. Als je veel vrij vliegende duiven houdt, trekt dat altijd ook vrij vliegende duiven aan; het zal de laatste verdwaalde postduif nog niet zijn, die ik opgevangen heb. Op de foto (en dan moet u goed kijken, er staan pijltjes bij) zitten er een aantal in het dode gedeelte van een krulwilg en tussen de witte (want daar hebben wij de meeste van) zitten ook een paar aan vliegers. Soms zitten er nog wel veel meer en het is grappig hoe sierduiven dan veranderen van “dakzitters” in “takzitters” en uiteindelijk gaan lijken op “houtduiven”.

Laatst stond er in de krant te lezen, dat de natuur één maand vóór ligt op schema.
Dat was in het voorjaar al zo en is blijkbaar ook zo gebleven. Was het in het noorden een paar dagen mooi, (wij kenden ook al een paar op herfst lijkende dagen) vanaf het midden van het land tot in het zuiden heeft het soms een complete dag onophoudelijk geregend. Die regio’s hebben hun portie wel gehad, die hebben eveneens even de herfst gezien. Nu is het gegeven “herfst” helemaal niet zo’n aantrekkelijk idee en ik vind het altijd moeilijk om er over te praten, maar als je dan zo’n foto met zo’n pup ziet, dan wordt het toch een beetje meer dragelijk.

Ik heb er heel lang naar moeten zoeken en het heeft heel veel tijd gekost, ik geef het toe, maar uiteindelijk heb ik hem dan toch gevonden. De haan van de Javapauw met de pompeblêden in zijn staart. Het blad van de Gele Plomp staat ook in de vlag van onze provincie. Deze vogel is het logo van onze website en deze bijzonderheid staat al een aantal jaren op het voorblad daarvan. Waar ik hem gevonden heb houden we nog maar even geheim, maar ik ben wel trots dat ik hem heb gezien! Ik kan wel verklappen dat het niet in Nederland is en helaas en dat is wel jammer, de vogel is niet meer soort-zuiver door al dat gekruis met die kleurtjes.

 

 

Op donderdagavond 11 september wordt u verwacht bij Overwijk in Tijnje, waar we de eerste bijeenkomst van het winterseizoen van 2014/2015 gaan houden.
Het thema voor deze avond is: fazanten, maar dat had u al gezien aan de plaatjes.
Deze avond geen uiteenzetting door iemand die er in is gespecialiseerd, maar er wordt een dvd met allerhande fazantensoorten vertoont. Voor leden, die gek zijn op deze vogelsoorten een uitgelezen moment om eens een licht te komen opsteken of toch nog weer wat wijzer te worden.

De koffie wordt door uw regiobestuur betaald, de resterende verteringen betaalt u zelf en de bijeenkomst begint om 20.00 uur. Familieleden, maar ook andere belangstellenden zijn natuurlijk (zoals altijd) ook welkom.

De zaterdag daarop, 13 september a.s. kunt u naar de ruilbeurs in Ruinen, gehouden bij vogelpark Diets, Postweg 3, dit jaar georganiseerd door de regio Groningen/Drenthe. Wilt u daar meer over weten, zoek even kontakt met een van de bestuursleden. U kunt er vanaf 10 uur zeker terecht.

De volgende bijeenkomst, de tweede van het winterseizoen is op donderdagavond 13 november. Dhr. van der Hart gaat ons het e.e.a. vertellen over Polen en Schotland. Deze datum kunt u alvast noteren!


In veel gemeentes begint de overlast door meeuwen steeds groter te worden. Soms is de nood al wel zo hoog dat er wordt gesproken om ze maar te gaan opruimen door ze te schieten. Dat klinkt natuurlijk wel heel stoer, maar is natuurlijk gemakkelijk gezegd. Meeuwen zijn beschermde vogels en voor het schieten is wel een speciale toestemming nodig en dan nog, waar doe je dat dan. De nood is meestal hoog in de bebouwde kom van steden en dorpen, want bepaalde soorten zijn intussen cultuurvolgers geworden en om ze daar gericht schadevrij te schieten is verre van eenvoudig, laat staan veilig! Dat deze meeuwen in, op, en bij bepaalde plaatsen een enorme last aan het worden zijn, dat heeft een oorzaak en het staat buiten kijf dat er daar te veel zijn. Er moet echter wel gezocht worden naar alternatieven, voordat het geweer er aan te pas kan komen.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC