De actualiteit van gisteren

17 augustus 2014 - Belevenissen in de zomer en uitnodigingen ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
21-09-2014

 
Beste regioleden,

Zoals beloofd, is er nu in augustus weer een bijdrage voor de website. Aan het einde van de maand mei kon niemand voorzien welk een prachtige zomer ons te wachten stond, want wat hebben wij het getroffen. Althans, diegenen die in onze provincie zijn gebleven, want die hadden eigenlijk constant en alleen maar mooi weer, op slechts een enkele (stevige) bui na. Warm was het ook, soms ook wel eens wat te warm, maar al met al was het prachtig. Wel was het droog, te droog misschien. In andere delen van Nederland was het soms helemaal andersom en kon je kanovaren door de straten.

Jazeker, dit was de bedoeling deze zomer en ja, ik heb er een paar groot gekregen. Vier roodsnavelfluiteenden deze keer, het hadden er zes moeten worden, maar een paar dachten daar anders over en vielen af. Overigens ben ik er heel blij mee, want vorig jaar had ik er slechts 1 en dit is een mooie aanvulling van mijn groep van 9. In onze tuin zijn nog 4 andere vogels groot geworden, ik ben daar ook bijzonder trots op, hoefde er echter niets voor te doen, want het was natuurbroed.

Het schijnt niet zo goed te gaan met de ransuil in Nederland. Dat komt misschien ook wel omdat het een nachtvogel is en daar zie je dan weinig van, behalve als ze dood aan de kant van de weg liggen. Er waren dus plotseling zo maar 4 jonge ransuilen, die je dan ’s nachts niet ziet maar des te meer duidelijk hoort, want ze kunnen uitbundig zeurend piepen tot vervelens toe gedurende de ganse nacht! Mocht je al slecht slapen dan wordt het daar niet beter van. Op de foto ziet u vier zogenaamde “takkelingen”, vier al wat grotere bolletjes op een rij en deze treurwilg in onze tuin was in juli de geliefde slaapplaats van deze vier jonge vogels gedurende de dag.

De volgende foto laat dezelfde vogels zien, maar dan al wat ouder. Ze zochten wel steeds dezelfde boom uit voor hun rust, later in de tijd zijn ze verhuisd en dat zal zo wel doorgaan tot ze verder van huis geraken. Als het begon te schemeren zochten ze gezamenlijk andere plekken op en omdat het steeds zulk fraai zomerweer was, met prettige avondtemperaturen, hebben we ze met regelmaat van vrij dichtbij kunnen bekijken. Een bijzonder fenomeen hebben we kunnen meemaken en wel op een afstand van minder dan 15 meter.

Net zoals een jonge poes moet leren hoe een muis te vangen en daar al jong allerhande capriolen voor uithaalt, zo waren de vier jonge ransuilen ’s avonds in de schemering bezig hun vaardigheden in het vangen van prooien te trainen. Terwijl wij, comfortabel gezeten op onze terrasstoelen, er naar zaten te kijken, voerden de vier jonge vogels een soort balletdans uit op ons gazon. De bewegingen bestonden uit een aantal slagen vliegen en dan plotsklaps vallen met gespreide klauwen en dan alle vier vogels tegelijk, al was het niet synchroon. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken, dat was op een naast gelegen grasveld en eerlijk gezegd was het waarschijnlijk te dichtbij, want ze staan er alle vier niet geheel duidelijk op, vandaar de pijltjes. Later op de avond kwam er wel zo nu en dan een oudervogel om ze een muis te brengen, dat hebben we een enkele keer kunnen zien en dat zal gedurende de nacht heus nog wel meerdere keren zijn gebeurt, want de vier groeiden als kool. Aan prooien zal het ze beslist niet hebben ontbroken, want de zomer van 2014 was bij ons in de provincie een bijzonder vruchtbaar muizenjaar!

Regiobijeenkomst donderdagavond 11 september
Op donderdagavond 11 september kunt u in de grote zaal van Café/Restaurant Overwijk in Tijnje weer onze (eerste van het seizoen) bijeenkomst bijwonen. Deze keer praten we over fazanten en dat is voor de liefhebbers daarvan goed nieuws, want daarover gaat het vaak te weinig. Ook andere belangstellenden zijn zeer welkom om de DVD over fazantensoorten te komen bekijken. Al onze bijeenkomsten, zo ook deze, beginnen om 20.00 uur en de koffie krijgt u van het bestuur.

Zaterdag 13 september ruilbeurs in Ruinen

Op zaterdag 13 september kunt u terecht op de ruilbeurs in vogelpark Diets, Postweg 3 7963 in Ruinen en deze keer georganiseerd door regio Groningen/Drenthe. Hebt u nog wat nodig vanwege tekort, of wilt u tegelijkertijd nog wat kwijt, het kan op deze ruilbeurs, de naam zegt het al. Ga beslist, want ook het park is de moeite waard!
Schrijf ook alvast 13 november als datum voor onze bijeenkomst in de agenda, dan ligt die ook maar vast en kunt u die niet vergeten. Het is nu al weer augustus, binnen niet al te lange tijd zal de herfst zich ook wel gaan aankondigen en daarom het volgende plaatje van een rustende damhertbok in een herfstachtige omgeving.

Bij dit plaatje past ook een verhaaltje, dat ik onlangs eens las en ik u niet wil onthouden. In en bepaald gebied waren veel te veel damherten en wel zo veel dat het een plaag werd voor de gehele omgeving. Iedereen ondervond er last van en er moest uiteindelijk toch wat aan gedaan worden. Na heel veel heen en weer gepraat werd dan toch besloten dat er een groot aantal zou moeten worden opgeruimd, geschoten door jagers dus. Maar, net zoals voorheen, vonden mensen, die van de natuur hielden, dat toch weer zielig. Heel soms hebben mensen wel heel goede bedoelingen maar hebben ze absoluut geen verstand van sommige zaken in de natuur. Zo kon het gebeuren dat er een meneer opriep om dat schieten toch maar geen doorgang te laten vinden, want: “ Hoe moest het dan verder als het vader-damhert was gedood en niet meer thuis kon komen met voer voor z’n jongen in het nest!”

En dan nog even dit:

Niet alleen jachthonden krijgen een opleiding, ook andere rassen moet leren wat gehoorzaamheid is!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC