De actualiteit van gisteren

4 juni 2014 - Aviornis Regio Fryslân even in rust ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
17-08-2014

Beste regioleden,
Wat is het toch fijn dat je af en toe mag melden dat er weer een lid bij onze regio is gekomen!
Het is O.F.Bijstra, Woudvaartkade 78, 8606 XW Sneek.
Welkom, wederom in onze regio, want deze heer was ook al eens lid.
 


Jonge, jonge, wat viel er een water tijdens de bijna laatste dagen van de maand mei. Op 26 liep de regenmeter bijna over en dan is er +/- 45 mm. regen gevallen in een dag en een nacht! Er kwam nog meer bij, want er is nu ook al weer meer dan 25 mm. gevallen gedurende een heel etmaal, (is samen 70) maar we mogen niet mopperen, er zijn ergere plekken in het noorden van ons land!

Altijd rond deze tijd van het jaar, zo rond half mei, bloeien de lissen. Langs het water altijd weer een fraai geheel.

De Busreis op 17 mei
O
p zaterdag 17 mei was het van dat weer, waarvan je zou willen dat het alle dagen zulk weer zou gaan blijven. Zeer prettige temperatuur met een zeer prettig schijnende zon. Als dan ook nog de bus, georganiseerd door ons regiobestuur, exact volgeladen is met allemaal enthousiaste mede-Aviornisleden, wat wil je dan nog meer. Exact 52 deelnemers aan de busreis, dat is toch geweldig! De eerste deelnemers konden ’s morgens al vroeg instappen in Franeker. De bus ging toen langs Leeuwarden, Drachten, Marum, Heerenveen, Joure en als laatste opstapplaats was Zürich uitgezocht.
Van daar ging het rechtstreeks naar de eerste dierentuin in Tuitjenhorn, alwaar we eerst maar eens op zoek gingen naar plek waar je een bak koffie kon krijgen. Dat lukte wonderwel.

Het park, eigendom van de Stichting Van Blanckendaell Park, is niet heel erg groot, maar er is wel veel variatie. Het is er erg schoon en de dierenverblijven zijn mooi en zeer degelijk gebouwd.We mochten er tot na enen ronddwalen, daarna moesten we in de bus om naar het volgende park te rijden en dat was ongeveer 30 minuten. De dierentuin van Landgoed Hoenderdaell bij Anna Paulowna is eigenlijk een heel groot, langgerekt schiereiland en zoals dat altijd met een dergelijk eiland het geval is, is het bijna aan alle kanten omgeven door water. Omdat het zo’n groot park is, moet je ook veel lopen, want het zijn best wel afstanden. Sommige dierenverblijven zijn daardoor wel heel royaal geworden. Daar is niks mis mee, maar een nadeel is, dat de begroeiing nogal weelderig wordt, gras en onkruid wordt vrij hoog, waardoor het soms moeilijk was om dieren te zien.Aan de plaatjes kunt u wel een beetje zien wat voor weer het was. Niet alleen voor ons aangenaam, veel dieren namen er uitgebreid hun gemak van. De dierenverblijven waren van degelijk materiaal gemaakt, al kon je bij de loopvogelruimtes wel zien, dat ze nog niet zo lang in gebruik waren, omdat de begroeiing nog net nieuw was.
Onkruid in de verblijven vind ik persoonlijk niet zo fraai, net als de vele groepen brandnetels langs de paden. Brandnetels hebben zeker een functie in de natuur, (geen brandnetels, geen vlinders), maar in een park, langs de paden, staat het zo slordig.
Trouwens, in een aantal verblijven, o.a. van de kangoeroes, had men het te veel aan deze prikplanten doodgespoten en dat lijkt mij ook wel logisch, want deze dieren rond huppend tussen de brandnetels is geen gezicht.

Het was heus niet allemaal kommer en kwel, het dierenverblijf op deze foto ziet er best leuk uit, maar je kreeg wel de indruk of alle dieren die ze over hadden hier bij elkaar gebracht waren, want er liep een allegaartje. Dan komen we nog bij de roofvogel show, die aan de achterkant van bovenstaand verblijf werd vertoond.
Ik ben met opzet niet naar deze demonstratie wezen kijken, want dat heb je op het laatst wel een keer gezien en het bestaat eigenlijk slechts uit vogels, die geleerd is om van handschoen naar handschoen te vliegen vanwege een beloning. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar op natuurlijk gedrag van deze vogelsoorten lijkt het niet (behalve dan het vliegen).


De plaatjes geven aan waarover het gaat. Tegen het einde van de demonstratie kwamen we in de buurt en hoorden de demonstrateur zeggen dat hij al meer dan 10 jaar met deze zeearend werkte en al in Spanje en Frankrijk met haar was geweest. Daar was een zekere trots te horen.
Zoals gezegd, wat de vogels doen is een kunstje, een trucje, het is hun aangeleerd, net als de dieren in een circus. Spannend wordt het pas, als de vogel dan haar ware aard laat zien. Zij mocht nog één keer naar de hoge toren vliegen, echter vloog niet scheef naar links, (zoals was opgedragen) maar plotsklaps rechtuit en plonsde, ondanks felle kreten (hé, hó, hé) dat dat niet de bedoeling was, (ja nou is ze nat!) in de daar aanwezige vijver. Kwam toen al wel vrij snel weer op de handschoen van de rap aangesnelde begeleider, maar toch, het leed was al geschied en dan heb ik een reuze lol.
Wat was er aan de hand? We zijn nadien even wezen kijken, maar in die vijver waren een paar kikkers aan het wateroppervlak bezig met de voorjaars-paringsdans en een roofvogel heeft hele scherpe ogen en had dat van afstand natuurlijk al lang gezien! 1-0 voor de zeearend! Kwam de ware aard toch nog even boven, want dat was haar echte natuur, daar was ze ooit voor geboren en voor uitgerust! (In werkelijkheid was de trainer een man en geen vrouw, zoals afgebeeld op de foto.)

En dan nog even dit:
In de dierentuin kom je ook wel eens zebra’s tegen, zulke mislukte zie je niet vaak
!

De maand mei is voorbij en deze website wordt voorlopig even niet van nieuwe bijdragen voorzien, we hebben wel even genoeg andere dingen te doen. In augustus zijn we terug, fijne vakantie!
Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC