De actualiteit van gisteren

16 mei 2014 - Vreemde koppen ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
17-08-2014

 
Beste regioleden,

Er hebben zich de afgelopen periode zo maar weer wat nieuwe leden gemeld!Reken maar dat we er als regio blij mee zijn.Hoe meer leden, des te meer vreugd!

P.S.v.d.Veen, Eendenkroos 90, Drachten,
B.Hamstra, Willem Alexanderstraat 28, Harlingen,
H.Smedes, Smidspad 3, Noordburgum en
B.Loonstra, It Roster 16, Engwierum.

Allen hartelijk welkom bij Aviornis in onze regio!

Elk voorjaar staan ze rond deze tijd weer in bloei, deze mooie seringen. Helaas hebben wij niet zulke mooie donkere in onze tuin, maar die anderen ruiken ook wel, zelfs van een flinke afstand! De geur van de seringen doet je wensen dat het altijd lente zou moeten blijven.

Onze regio-voorjaarsreis met de bus naar twee dierenparken in Noord Holland gaat door, dat hebt u inmiddels al van onze voorzitter middels een mail begrepen. Ook zeer prettig, het wordt een volle bus; we gaan met 50 personen op stap!
Als nu alle medereizigers op het juiste moment op de juiste opstapplaats zijn, dan kan de reis voortvarend van start gaan. Het bezoeken van een dierentuin was eertijds ook al een bijzondere attractie, het was toen, net als nu een, dagje uit.

In vroegere tijden ging men ook graag naar een dierentuin, al gingen ze toen wel een beetje anders gekleed en zagen de dierenverblijven er wel heel erg anders uit. Een dier werd tentoongesteld. Je kon naar dieren komen kijken, dat is niet zo veel veranderd.
De dierenverblijven zijn in de loop der jaren gelukkig veel, in het voordeel van dieren, veranderd. Als we dan met z’n allen zo door het park lopen, dan komen we natuurlijk veel verschillende dieren tegen. Veel van die dieren zijn voor ons geen vreemde wezens meer, want we herkennen ze bijvoorbeeld wel van films over dieren in de natuur in een ver land of van soortgelijke plaatjes van het internet.


 

 

Toch kan het gebeuren dat u, zoals bijgevoegde foto’s duidelijk laten zien, vreemde koppen kunt tegenkomen. Dierenkoppen, die u zo niet had verwacht. Maar dat is nou het leuke van zo’n Zoo, je beleeft er telkens weer wat anders, daar zorgen de dieren wel voor!

Hoe kun je nou zo’n veel besproken vogel in de bloemetjes zetten? Dat heeft een fotograaf gedaan, ik niet. Een feit is het helaas, dat de grauwe gans in Nederland heel voortvarend gebruik heeft gemaakt van zijn beschermde status en daardoor qua aantallen uit de hand is gaan lopen. Rondom de luchthaven Schiphol (binnen een straal van zo’n 20 kilometer) zijn er nog steeds veel te veel en duizenden mogen daar gevangen worden en d.m.v. gas worden gedood. Het gebruikte koolzuurgas is niet van invloed op de kwaliteit van de ganzenbout, dus de vogels kunnen gewoon geconsumeerd worden. Vorig jaar zijn er al een tienduizend gevangen, maar de aantallen daar levende ganzen zijn intussen al opgelopen naar 50.000. De Stichting Faunabescherming, u weet wel, die stichting die qua ingrepen in de fauna overal op tegen is, maar zelf niets positiefs doet, stapte destijds tevergeefs naar de rechter.
Je zal maar als passagier in een vliegtuig zitten en dat krijgt een aanvaring met een groep grauwe ganzen en moet plotsklaps een noodlanding maken op een plaats waar dat niet kan!

Eind april werd er in het duingebied nabij Heemskerk een, voor het eerst in Nederland, zeer zeldzame roodborstlijster gespot en daar kwamen dan weer heel veel andere vogelspotters op af. Deze vogel, die aan de ander kant van de oceaan vrij veel voorkomt, wordt daar “Robin” genoemd, maar zo noemen ze een roodborst ook. Beiden zijn lijsterachtigen, echter de roodborstlijster is een echte lijster. Hoe dan ook, een heel end vliegen hier naar toe!

De laatste tijd wordt er weer veel gesproken over het feit, dat de wolf toch al heel dicht de Nederlandse grens is genaderd. Persoonlijk denk ik dat het nog al meevalt en het wel niet zo snel zal gaan.

Daarom nog even dit:

Deze wolf wilde wel naar ons land komen, maar mocht niet van z’n moeder!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regioredacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC