De actualiteit van gisteren

23 maart 2014 - Er gebeurt van alles ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
07-04-2014

 
Beste regioleden,


We kunnen weer een nieuw lid bijschrijven in regio Fryslân.
Welkom in onze regio!
Dhr. A. van Zwol,
Feintenslaan 54,
9269VE VeenwoudenDoor de lekkere warme voorjaarstemperaturen (de warmste zondag ooit op 09 maart ’14) zijn er al nu al overal voorjaarsbloemen te bewonderen. Het geeft bovendien direct zo’n prettig lentegevoel.

Regiobijeenkomst 13 maart

Op donderdagavond 13 maart j.l. waren er veel leden naar Tijnje gekomen om de foto’s, gemaakt en gepresenteerd door H. Spijkerman uit Dedemsvaart te bekijken. Dhr. Spijkerman vertelde dat hij al van kind af aan in de landerijen van de boerderij van zijn ouders in Dedemsvaart is opgegroeid tussen de weidevogels. De liefde voor deze vogels is dus al vroeg begonnen en ging later verder door ze te proberen te fotograferen. Het liefste, zo vertelde hij, maakt hij foto’s van vogels waarop iets bijzonders gebeurt, waarop iets extra’s te zien is.


 


 

Nou, we hebben er vele gezien en de ene nog mooier dan de andere. Aan de hand van opnames, gemaakt vanuit een vogel kijkhut, toonde hij ons de vele kleuren van de steeds zeldzamer wordende kemphaan en jawel, je hebt ze met de kopversierselen in de kleuren wit en bruin en alles daar tussenin. Ook kregen we mooie plaatjes te zien van watervogels en zangvogels, waar van de laatste categorie soms uit de tuin of naast de caravan. Al met al een boeiende uiteenzetting met vele mooie foto’s.

Onlangs las ik in de krant dat er een WBE (wild beheer eenheid) bij Drachten een “kraaiendag” ging organiseren.
Nu is dat geen nieuw fenomeen, want het gebeurt wel veel vaker en niet alleen daar. Dat het de krant haalt is wel nieuw en dat hebben we weer geweten. Ingezonden stukken in de krant en zelfs de mevrouw van de Partij voor de Dieren heeft aan de staatssecretaris gevraagd of dat niet verboden zou kunnen worden.

 

Wat is er nu aan de hand? Kraaien (en kauwen) zijn niet meer beschermd en gelden als predatoren van o.a. de weidevogels. Ze hebben soms wel wat meer op hun kerfstok.
Als vogelliefhebber met een watervogelperk weet u daar alles van en ze mogen dus bestreden worden.

Door nu medestanders op te roepen om het bestrijden gezamenlijk te doen op een speciale dag in een soort competitie (moet wel lukken natuurlijk) hoopt men op wat meer resultaat. Gezelligheid kent geen tijd en voor de kwetsbare populatie weide-, en zangvogels is wat minder predatoren alleen maar positief!
Echter, door de extra belangstelling als gevolg van een artikel in de krant (sommigen mensen zijn zelfs bedreigd) heeft men toch maar besloten om deze speciale dag geen doorgang te laten vinden.

Landelijke Ledenvergadering Aviornis

Valt er nog wat te onthouden? Jazeker, de Landelijke Algemene Ledenvergadering in Veldhoven, deze keer georganiseerd door de regio Brabant-Oost in Veldhoven, in Zoo-Veldhoven om precies te zijn. De bijeenkomst is op zaterdag 12 april en niet op 14 april zoals ik eerder foutief vermeldde. Let er wel op dat u zich hiervoor dient op te geven en wel vóór 30 maart a.s. (Voor meer info- kijk in het februari ’14 nummer van ons boekje, blz. 82/83).

Busreis op zaterdag 17 mei

Tot slot, de busreis, met de bus naar twee dierentuinen in Noord-Holland, naar de andere kant van de Afsluitdijk, georganiseerd door ons regiobestuur op zaterdag 17 mei.
We gaan eerst, zoals op de foto de ene kant op, de kant van de gele pijlen en dan ’s avonds terug via de andere kant, de rode pijlen en dan hebben we al in Den Oever gegeten. U hebt allemaal al een e-mail van de voorzitter in de mailbox gehad over hoe het verder gaat, waar we naar toe gaan en hoe op te geven, wat de prijs is, hoe u moet betalen en waar de opstapplaatsen zijn. Ook leden van regio Groningen/Drente mogen mee! Geef u op! Denk aan de uiterste opgave datum van 4 mei!

En dan nog even dit:Aktuele oneliner, maar zonder bijbedoelingen van mijn kant !

Namens het bestuur, Sytse Buursma, redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC