De actualiteit van gisteren

9 december 2013 - Als je mij niets doet, laat ik je ook met rust ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-01-2014

Beste regioleden,

Ook nu is een nieuw lid aangemeld bij onze regio, waar we natuurlijk heel blij mee zijn:
M.Bandringa, Allardsoogsterweg 1, 9354 VR Zevenhuizen.
Van harte welkom!

Het is al weer een tijdje geleden, dat ik een verslag in de krant las over de nog steeds maar groter wordende overlast van wilde ganzen en dat bericht verbaasde mij zeer. De overlast is nu al zo groot, dat de grote aantallen ganzen schapen hebben verjaagd!
Hoe zit dat dan precies? Welnu, schapenhouders kunnen profiteren van de lege graslanden van veehouders.

Daar kunnen ze hun schapen gedurende de wintermaanden laten grazen. De agrariërs vinden dat prettig, want door het voortdurend bewegen van de schapenvoetjes worden de weilanden keurig onderhouden en door het constante grazen staat de grasmat er in het voorjaar weer keurig bij. Echter, de duizenden ganzen zijn de schapenhouders meestal voor. Stinkende grasmat kaal en vol ganzenpoep is nu eenmaal niet geliefd bij de schapen!

Wat mij ook verbaasde was het bekend worden van het feit, dat de Waddenzee in feite beheerd wordt door 18 verschillenden instanties, die veelal ook nog eens meesterlijk langs elkaar heen werken. Gedurende de afgelopen jaren heeft dat al vele miljoenen aan belastinggeld gekost en dat is allemaal weggegooid geld gebleken! Het zal tijd worden dat daar eens goed naar gekeken wordt en er veel beter samengewerkt moet worden, want het waddengebied verdiend uitstekende zorg en geen gepriegel!

Op 2 december j.l. werd bekend dat in St Annen, een piepklein plaatsje in Groningen, een milde variant van de vogelgriep was ontdekt en daardoor moesten 10.000 legkippen uit voorzorg worden gedood en afgevoerd, om te voorkomen dat de griepvariant zou kunnen muteren in een levensgevaarlijke. Ruimen doen ze dus altijd in zo’n geval, maar ik blijf het aantal gruwelijk veel vinden.

Op donderdag 5 december was het dubbel feest! “Hoor de Sint waait door de bomen!”
Wederom en dat binnen korte tijd, kregen we weer met een zware storm te maken.
Als u de berichtgeving op deze site in de loop der jaren wat hebt gevolgd, dan weet u dat ik zo af en toe voor goedheiligman mag spelen en op deze dag was er een optreden gepland op de basisschool, een paar honderd meter verwijderd van de peuterspeelzaal.
Hier was ik eerst een half uur te gast en van daar te voet naar de grotere kinderen.
Ik ken er geen foto’s van, maar het moet er ongeveer zo uitgezien hebben als op bijgaand plaatje. Ik heb het nog nooit ze heftig meegemaakt, maar het bedierf de feestvreugde geenszins!

De diersoort op bijgaande foto kent u vast wel. Menig weidevogelbeschermer is hem liever kwijt dan rijk. Gelukkig is de vos niet meer zo beschermd en wel weer bejaagbaar geworden, echter de nachtjacht met felle schijnwerper is per direct verboden. Het e.e.a heeft te maken met de overeenkomst in de Benelux, waarin nergens gerept wordt van de nachtjacht met lamplicht op de vos. Het was en is een perfecte methode om deze rovers wat kort te houden om bijvoorbeeld de weidevogelpopulatie, maar ook alle andere bodembroeders, meer kans op overleven te geven. Maar helaas, het zal nog wel even duren en er zal nog wel weer veel water door de Rijn moeten vloeien, voordat deze puike methode alsnog toegepast zal mogen worden.

In de aanloop naar de wisseling van het jaar, met daarvoor nog de kerstdagen, merken we wel dat de dagen steeds korter worden en het al behoorlijk eerder donker wordt.
Daar kunt u al best wat tegen doen door her en der wat fraaie verlichting te plaatsen, die het buiten dan extra gezellig maakt. Dankzij de uitvinding van de elektrische kerstverlichtingsoorten met/of zonder “Leds” maar ook met andere soorten, ziet het er zo maar feestelijk uit in deze donkere maand! Bovendien bent u vast niet de enige en de eerste, want velen gingen u al voor!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2014 J2-DC