De actualiteit van gisteren

1 oktober 2013 - Aviornis Fryslân actief in September

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
11-11-2013

 
Beste regioleden,

De herfst gaat gestaag verder en dat zie je ondermeer aan onze appelboom, want die laat weer heel veel vruchten zien en daar zijn we elk jaar maar weer wat blij mee, want je kunt er ondermeer heerlijke appelmoes van maken. Bovendien kun je ze wel bewaren tot in februari. Over het weer hebben we voorlopig niks te klagen, want het is alle dagen mooi, maar daarover straks nog wat meer.

Regiobijeenkomst 5 september
Op donderdagavond 5 september zou Piet Kreeft onze bijeenkomst in Tijnje komen opluisteren met een uitgebreid relaas over fazanten. Helaas belde hij op maandag af wegens ziekte en moesten we als bestuur in allerijl nog wat anders verzinnen. Ooit had ik zelf een lezing in elkaar gezet over het houden van watervogels, zijnde eenden, ganzen en zwanen, in je eigen tuin.

Dit verhaal was eigenlijk bedoeld voor geďnteresseerde leken in de winter van 2012/2013, die een workshop op de AOC-school in Leeuwarden konden volgen op het gebied van verschillende thema’s. Deze lezing was zo’n thema, maar helaas ging het niet door, maar het geheel was al wel klaar. Om voor de aanwezigen, die je allemaal op zo’n korte termijn onmogelijk allemaal nog af kunt gaan zeggen, toch nog wat te kunnen laten zien, heb ik mijn verhaal op die avond maar gehouden.

Bart Wiechers, die toch al mee zou komen om met behulp van laptop+beamer de fazantenfoto’s op het doek te laten verschijnen, heeft nu geholpen om mijn plaatjes te laten zien. Doordat het een uiteenzetting was, die uiteindelijk een morgen moest vullen, werd het wel een wat lang verhaal, ook mede veroorzaakt door de manier van het uitlezen, vanwege een andere methoden van het opslaan van mijn plaatjes t.o.v. die van Bart. Maar ik geloof dat het wel als leuk werd ervaren en de avond was enigszins gered. Na afloop hebben we als bestuur nog zaken geregeld voor de ruilbeurs, die gepland was op zaterdag 21 september.

Al heel vroeg, rond de klok van acht uur op die dag was het bestuur, inclusief de gevraagde hulptroepen aanwezig in de grote loods (1 van de 2) van Jac Jager op het industrieterrein Burgum West en kon met de opbouw worden begonnen, want de tentoonstellingskooien waren de vorige avond al gehaald. Na ongeveer twee uur was alles al in gereedheid gebracht, mooi op tijd, hoewel de beurs uiteindelijk pas om 11 uur zou gaan beginnen. Maar dat was maar goed ook, want de eigenaar van de hal was al voortdurend bezig de kooien van vogels te voorzien. Zo had hij ook voor mooie gazen kooien gezorgd en die werden ook allemaal gevuld met ganzen en zwanen. Voor het eerst was er een reclamestand met 3 kooien van HOB, Handels Onderneming Buist, uit Een West, die hun aluminiumkooien showden.

Het doel van deze ruilbeurs, leden bij elkaar brengen met een attractie, was geslaagd, al had ik wel het idee, dat er vorige keer iets meer bezoekers waren, maar ik heb vele bekende gezichten gezien, ook van leden, die je niet elke dag ziet! Aan inbreng lag het niet, bijna alle kooien waren gevuld met meegebrachte vogels, maar het ruilen verliep stroef en velen moesten met hun vogels weer naar huis terug. Ook nieuw was deze keer het feit, dat leden van Ameland (met vogels) onze ruilbeurs kwamen bezoeken.

U ziet het op de foto, er waren zitjes, er was uitgebreid aandacht besteed aan de aankleding, zowel binnen al buiten, er waren herfstbloemen, er was koffie, er was soep en er waren broodjes.

Kortom en al met al, weer een heleboel drukte en gedoe, maar het liep allemaal gesmeerd en er rest mij vanaf deze plaats niets anders dan een welgemeend “dank u wel te zeggen” aan allen die geholpen hebben en aan alle anderen, die de beurs tot zo’n gezellig evenement hebben gemaakt.

Nog even terugkomend op het wel zeer fraaie najaarsweer van de afgelopen dagen.

Een aantal veehouders heeft mij gevraagd of ik zo af en toe eens door hun land wil lopen om te kijken of er niet een mol te vangen is. Veehouders hebben er een hekel aan, omdat tijdens het oogsten van hun grasgewas vaak grond, afkomstig van de molbulten, mee komt en een koe eet geen grond, dus zodoende. Omdat het weer nu zo mooi en het grasland vaak kort gemaaid is, moet je er nu bij zijn om een paar op te sporen en te vangen. Welnu dat is me ook wel gelukt en als het zulk weer blijft ga ik nog wel even door, met in mijn hand een schep.

“Zo deed ik onlangs een haas op”, mensen, van het soort zoals ik, lopen niet tegen een haas aan, struikelen er ook niet over, maar “doen er een op”. Op dat moment had het beest niets van mij te duchten, pas na 15 oktober wordt het voor deze dieren weer penibel, maar deze haas ging er als een haas van door. Ik was er niet voor uitgerust, met mijn tas in de linker-, en de schep in de rechterhand, maar de haas koos het bekende pad, met een hoge snelheid. Het dier deed er zo nu en dan nog een schepje boven op en was in een oogwenk al een heel eind gevorderd.

Op dat moment moest ik aan een tekst van een ingezonden stuk uit de krant denken, van iemand die zich heel kwaad had gemaakt, dat die verschrikkelijke jagers op hazen aan het knallen waren ( dat kon officieel niet, want het was nog lang geen 15 oktober, dus het zal op wat anders geweest zijn) en hij zag een haas weglopen en “die rende voor zijn leven!” Beste ingezonden-stukken-schrijver, hazen rennen altijd hard als ze geschrokken zijn en of je nu een hark, een stok, een schep of een geweer of niets in je hand hebt, het maakt niets uit, ze blijven hard rennen. Maar “rennen voor het leven”, dat maken mensen daar dan van, omdat ze dat denken te weten. Bijgaande foto’s heb ik gevonden en niet zelf gemaakt want ik had mijn handen al vol!

Verderop in het winterseizoen
Gaan we nog wat doen, verderop in het winterseizoen? Jazeker, op 21 november hebben we de laatste bijeenkomst van 2013. Later daarover wat meer, wat het programma is nog net niet helemaal rond.

En dan nog even dit:

Hoewel je, zoals ik, al jarenlang watervogels houdt, sta je soms voor verrassingen. Is dit dan een zeer zeldzame “witoog boomeend of de nog zeldzamere “witoog struikeend?”

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC