De actualiteit van gisteren

13 oktober 2013 - Samen staan we sterker!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
11-11-2013

 
Beste regioleden,

Eigenlijk wil ik er liever niet over praten, want ik houd niet zo van al dat water en die wind. Het is niet alle dagen kommer en kwel, soms heb je ook wel mooiere dagen met als het even kan fraaie vergezichten, maar de zomer is toch stukken prettiger.

De, soms, harde winden rukken steeds meer blad van de bomen en dat gaat net zo lang door, tot er niets meer hangt, maar gelukkig duurt dat nog wel even. Was het in de afgelopen periode somtijds wat aan de droge kant, het natte jaargetijde weet ons wel op andere gedachten te brengen. Nat is het af en toe en de temperaturen gaan ook al wat zakken!

De wegen worden af en toe best nat en dan met dat afgevallen blad is het soms ook best uitkijken geblazen. De herfst is ook het jaargetijde van de jacht, hoewel er dieren op de jachtlijst staan die ook op andere tijden geoogst mogen worden. Na 15 oktober zijn het het haas en de fazant, die het meeste risico lopen de kerst van 2013 niet meer te halen. De jacht op wild is al een heel oud fenomeen en wordt al eeuwen bedreven, zowel met het geweer als ook met stootvogels als havik en slechtvalk.
Op een plaatje van een schilderij van de schilder Melchior d’ Hondecoeter, zo rond 1650, (al een paar eeuwen geleden) staat een tableau, waarop een aantal bemachtigde dieren te zien is, die nu, meer dan 300 jaar later, zeer beslist beschermd zijn geworden. Zo zijn daar de blauwe reiger, korhoenhaan en houtsnip te zien, naast de enig twee, het haas en de fazant, die vandaag de dag nog wel bejaagbaar zijn. Het is dan allen zo jammer, dat de twee diersoorten op de volgende plaatjes die beschermingsregels aan hun laars lappen en zowel overdag als gedurende de nacht regelmatig hun slag slaan en veel bodembroedende vogels als ook aan andere dieren gevoelig kunnen uitdunnen.

De (jonge) vos kijkt zo onschuldig, die zal wel heel “zorgvuldig” te werk gaan, maar poeslief noem ik voortaan maar “plezierpredator”, want die hoort in de nacht (maar ook niet overdag) absoluut niet in de natuur rond te struinen. Ik kan de ophef van de lieden, die deze dieren willen beschermen tegen de wrede mensen die ze willen doden, beslist niet begrijpen. Alle poezen en katers in Nederland castreren, dan wel steriliseren is uiteindelijk natuurlijk de ultieme oplossing, maar dat is in ons kleine landje met heel veel huis-, tuin,- en keukenpoezen en de uitzonderlijk vele zwerfdieren helaas een utopie en dweilen met de kraan open! Dan zul je af en toe draconische maatregelen moeten nemen.

Niet alleen in onze regio, maar ook landelijk zijn we natuurlijk continu op zoek naar nieuwe leden. We zouden het als besturen wel van de daken willen schreeuwen, we zouden ons in allerlei bochten kunnen wringen, maar het allerbeste is de reclame, gemaakt door onze leden, want dat zijn er veel meer dan alle besturen bij elkaar, namelijk wel meer dan 2500. Waarom willen we er zo graag leden bij? Een vereniging moet groeien, want Nederland wordt steeds grijzer (uw redacteur is er ook zo één) en door de vergrijzing gaat het ledental op den duur achteruit. Dat moeten we tegenhouden, want een vereniging met veel leden heeft veel kracht en veel kracht hebben we nodig, als de spoken van de positieflijsten op ons af komen. Wij, als leden, gaan er van uit dat we altijd wel dieren zullen mogen blijven houden voor ons plezier, maar in de politiek zitten krachten, die dat op termijn uit alle macht willen uitbannen.

Dit ventje tussen de herfstbladeren is als lid (maar ook als jeugdlid) misschien nog wat te jong, maar op den duur natuurlijk wel een mogelijke kandidaat.
Ik roep een ieder op, die familie, vrienden, bekenden, kennissen, buren of anderszins heeft, om leden te werven.
“Samen staan we sterker” en “Eendracht maakt….”, maar die kende u al! 

En dan nog even dit:

Deze twee dames zijn ontsnapt van een foto uit ons boekje van oktober 2013.
Maar ze waren wel eerlijk en nou weet u hoe ze aan die krullenbol komen!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC