De actualiteit van gisteren

21 augustus 2013 - Zaterdag 21 september de tweejaarlijkse ruilbeurs in Burgum

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
08-09-2013

 
Beste regioleden,
Dit is een
tip voor alle jeugdige lezers, die zo vlak na de vakantie deze website per ongeluk of met opzet bezoeken. Het kan best zo zijn dat je al die belangstelling van Facebook, Twitter en dergelijke toestanden op je mobiele telefoons helemaal zat bent en uiteindelijk ook niet meer weet hoe het dan verder moet.
M.a.w.: als je je eens verveeld, neem een hobby met Aviornisvogels en meld je aan als lid en het vervelen is voorgoed verleden tijd!

Met de gevonden wolf in de Noordoostpolder blijkt het toch iets anders te zijn dan dat men eerst dacht, want deze bijna twee jaar oude vrouwtjes wolf is zeer waarschijnlijk afkomstig uit de Karpaten en heeft in de polder vermoedelijk ook enige tijd geleefd, voordat een aanrijding het dier fataal werd. Toch knap van het dier dat dwars door het drukke Nederland is gereisd, vermoedelijk hier en daar al wel eens een drukke snelweg is overgestoken en uiteindelijk in de relatief rustige polder (qua verkeer) zijn einde vond door een aanrijding. Van deze bijzondere aanrijding heeft zich echter nooit iemand gemeld.

Als je een liefhebber van Aviornisvogels bent, en je hebt daarvoor een plekje ingericht waar ze zich kunnen uitleven en voortplanten en andere dingen doen, dan loop je als eigenaar ook altijd weer talloze risico’s. Elk jaar bestaat de kans dat jouw tuin of perk bezocht wordt door andere vogels en dieren uit de natuur, die menen ook aanspraak te kunnen maken op wat daar dan rondloopt en/of vliegt. Zo komt er jaar na jaar telkens zo’n beetje omstreeks half augustus bij ons een jonge havik langs, om zijn/haar slag (dus prooi) te slaan. Soms is het een jonge eend, een kip en dan weer, zoals dit jaar, een sierduif. Jonge haviken moeten het “vak” nog wat leren en wat is er dan eenvoudiger dan het slaan van vogels in gevangenschap, voor de stootvogel een soort supermarkt, want er is keus genoeg. Toen ik het gebeuren ontdekte vloog de vogel weg en nam de prooi gelijk mee! Dat vind ik eigenlijk diefstal op klaarlichte dag en zou verboden moeten worden.

De maand augustus is zo’n beetje de maand van de aanvallen, want een dag of twee later kwam ik deze rover tegen en ik heb daar helemaal niets mee. Het is niet mijn vriend en al helemaal niet tussen mijn pluimvee en ik ontdekte het diertje gelukkig op tijd, maar zij/hij mij ook en hevig geschrokken verdween het net zo snel als het was gekomen. Maar of dat voor altijd is? Ik hou van de natuur, maar de natuur heeft al heel wat bij mij gestolen! Ik heb niet zo heel veel watervogels meer in mijn perk. Dat heeft zo zijn redenen, echter van één speciale soort zal ik nog wel niet zo snel afscheid nemen, denk ik, omdat die mijn voorliefde heeft. Dat zal vast iedere pluimveeliefhebber wel overkomen, een speciale band met een speciaal ras of speciale soort.

Vorig jaar schreef ik er ook al eens over. Ik heb gekozen voor de roodbekfluiteend en dan in een groep. Het lijkt dan allemaal zo gemakkelijk, in de natuur maken ze vrij grote legsels, (te zien op de foto) en dat doen ze in gevangenschap ook. Liet ik andere jaren de vogels zelf hun eieren bebroeden tot de laatste dag, daar zat altijd een risico aan, want zo’n groot legsel in zijn geheel egaal warm houden is een opgave! Dit jaar heb ik gekozen voor enkele broedse kippen (zijdehoenders), maar van de 9 uiteindelijk mogelijk bevruchte eieren kwam er zegge en schrijve 1 uit. Als je dan, zoals ik, heel graag de populatie uit wilt breiden, dan ga je, zoals ik, alle mogelijke moeite nemen om dat ene kuiken groot te krijgen. En dat is gelukt!

Op bijgaande foto ziet u de twee maanden oude vogel naast enkele oudere vogels, die overigens best eens niet de ouders kunnen zijn. Er moet nog wat kleur in komen, de snavel moet nog een andere kleur krijgen en dan maar hopen dat zo’n jonge vogel door de winter komt.

Zaterdag 21 septemberde tweejaarlijkse ruilbeurs in Burgum
Zaterdag 21 september a.s. organiseren wij als regio Fryslân weer de tweejaarlijkse ruilbeurs in Burgum en zoals ik als eens eerder schreef, maar dat zeg ik telkens, daar mag u allemaal in grote getale op af komen. Deze ruilbeurs is een tweejaarlijks gebeuren, met als doel, leden bij elkaar te brengen, opdat u in ongedwongen sfeer van gedachten kunt wisselen met mensen met dezelfde liefhebberij.
Hobbyisten, liefhebbers van Aviornisvogels, uit onze eigen maar ook uit andere regio’s treffen elkaar in de grote hal van Jac Jager.

Wees er van doordrongen, beste leden, dat we dit voor u organiseren en niet, zoals u misschien zou kunnen denken dat we dit allemaal gaan optuigen om er zelf beter van te worden. De watervogels op het plaatje zijn vast en zeker weer goed vertegenwoordigd op de aanstaande ruilbeurs!

En dan nog even dit:Ook een jonge wolf moet leren overleven!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC