De actualiteit van gisteren

1 augustus 2013 - Een warme start van de rest van ons verenigingsjaar

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
08-09-2013

Beste regioleden,
Het zou zo maar kunnen zijn dat u al weer aan het werk bent. Ook is het mogelijk, dat u in de categorie “bouwvak” valt en dan hebt u dus nog even. Hoe dan ook, voor mij is de pret teneinde en moet er weer met enige regelmaat aan deze website gewerkt worden.

Hoe was uw vakantie en/of uw opkweek van de aanwas van uw Aviornisvogels?
Hopelijk liep dat allemaal “van een leien dakje”. Mijn zomervakantie moest nog beginnen, toen ik met regelmaat een merel man/vrouw met de bek vol wormen naar een plek zag vliegen waar ik totaal geen nest had verwacht.

Na enig speurwerk kwam ik er achter! Midden in een flinke bamboestruik hadden deze zwarte lijsters het nest gemaakt en nu was dat nest gevuld met kroost. Vandaar dat ze er steeds heen vlogen, die jongen moesten groot en ik vind het nog steeds een wonder dat ze allemaal in dat nestje passen! Later, begin juli, toen de temperaturen wat zomers begonnen te worden, kwamen in onze tuin de papavers uit de knop.

Deze bloem, bron van het “blauw maanzaad” is er in verschillenden kleuren en vormen en wij hebben er drie, waarbij ik van de eerste vorm een heel veld vol (wel een halve hectare) op het eiland Texel in bloei heb zien staan en dat trok aardig wat fotograferende toeristen.

Ja, en toen kwam het zomerse weer, dat zo maar geleidelijk over ging in heel heet weer. Eigenlijk was ik blij dat het eindelijk eens heet genoeg was om te kunnen klagen hoe heet het was! De mensen van het weer konden hun lol niet op, toen ze eindelijk eens weer een hittegolf konden aankondigen en we zijn er ook nog even niet van af.


Maar…, het kan soms ook veel te heet worden voor een vogel als een duif!


Dan hadden we nog het raadsel van de dode “aangereden” wolf in de polder bij Luttelgeest, waarvan eerst nog moest worden vast gesteld worden of het wel een wolf was en geen ontsnapte “wolfs”hond en/of herdershond met wolvenkenmerken.
Uit de maaginhoud van het gevonden dier bleek dat er resten van een bever aanwezig waren.
Bevers in de Noordoost Polder?

Intussen is komen vast te staan, dat het inderdaad om een echte wolf gaat, maar of dit dier helemaal zelf naar de polder in de buurt van Luttelgeest is gelopen, dwars door Nederland met al zijn grote wegen en weggetjes en drukte en daar per ongeluk is aangereden? Mij lijkt het meer op een lugubere grap, net zoals de grap met de dode vos, die een tijd geleden op Texel werd gevonden (op Texel leven geen vossen!) of de niet meer levende vos, die nog langer geleden, gevonden werd bij de poort van het “Raerder Bos” bij ons in de buurt en waarin door de preparateur twee soorten hagelkorrels werd gevonden. Voor mij staat wel vast dat dit een grap is geweest, want grappen met dieren die gevonden worden op plekken waar je ze eigenlijk niet verwacht zijn al oud, denk maar aan de edelherten op Terschelling!

Aan het opgroeiseizoen in mijn perk kwam deze week een einde, omdat ik van mijn stel Braziliaanse talingen de eieren heb weggenomen. Dat heeft enkele redenen, het wordt mij te laat en het stel is niet onverwant.

Ik heb er weer lang naar moeten zoeken, maar vond het uiteindelijk het nest toch, keurig verstopt, midden in grote pol van de gele lis en de vogel vond het in het geheel niet fijn dat ik haar had ontdekt! Wat een eieren voor zo’n eendje, 12 stuks nog wel en dat eind juli!

Voor ons lid Jappie v.d.Heide in Heeg kwam aan het fokseizoen wel een heel vreemd en abrupt einde.
Nadat hij terug was van een vakantieperiode bleek dat er in de nacht van 25 op 26 juli een groot aantal watervogels waren gestolen. Zeker meer dan 80, in hoofdzaak Europese ganzensoorten, maar ook Europese eenden, zowel vliegend als niet vliegend zijn verdwenen.
Volgens een artikel daarover in de Leeuwarder Courant van 27 juli zou hij een schade hebben opgelopen van wel zo’n 10.000 euro! Ga maar na, als je al je fokstellen kwijt bent loopt dat al gauw in de papieren! Een trieste zaak, diefstal is al heel erg, je geliefde vogels stelen is nog vele malen erger!

Gaan we nog wat doen in de loop van het seizoen?
Nog even door de maand augustus heen, maar op 5 september komt P. Kreeft een uiteenzetting houden over vele fazantensoorten.( mag u allemaal aanwezig zijn)
Op 21 september houden we de tweejaarlijkse ruilbeurs in Burgum (mag u ook allemaal verschijnen!) en op 21 november, dat is nog een heel eind weg, de tweede bijeenkomst van het winterseizoen 2013/2014.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC