De actualiteit van gisteren

21 mei 2013 - Nu eerst de zomer, daarna weer verenigen!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
01-08-2013

Beste regioleden,
Als het voorjaar is aangebroken, kun je dat op allerlei manieren zien en beleven. De overdadige groei van het groene gras, het formidabele groen uitlopen van de blaadjes aan de bomen en de meer dan weelderige bloei van allerlei soorten planten, bomen en struiken. Aangezien we ooit eens hebben afgesproken, dat het de bedoeling is dat ik zo nu en dan weer nieuw materiaal op deze website breng, moet ik dat ook met enige regelmaat doen.

Maar nu is het voorjaar en nieuws is er op het gebied van onze vereniging niet zo veel, dus ga ik u meenemen in de uitbundigheid van de lentebloei in onze tuin. Als je, zoals wij, de ruimte hebt, kun je ook van alles laten groeien. Soms heb ik wel eens het gevoel dat er nog meer in moet en soms heb ik het gevoel dat we uiteindelijk veel te veel hebben want je moet het ook maar immer weer onderhouden.

Van de akelei op deze foto zou ik er wel meer van willen hebben en dat ga ik ook proberen te doen, want deze plant zaait zich heel goed uit, alleen moet je op het juiste moment wel de zaden verzamelen en door de bevruchting van bijen en hommels wil het nog wel eens gebeuren dat de zaailingen niet de kleur krijgen van de oude plant. Want als er andere kleuren in de beurt staan kun je wachten op kleurmutanten.

Daar hoef je bij de “knikkende Geum” niet bang voor te zijn, want andere Geum’s staan er niet in de buurt. Dit is een dankbaar plantje, niet erg groot, maar zaait zichzelf wel uit en dat kan soms wel eens vervelend zijn. Het mooie van een bloeiende appelboom is de bloesem die nog net niet open is gegaan. De knoppen zijn namelijk altijd een beetje rozerood. Later, als die open gaan, verkleuren de bloemen meer naar het wit en dan moet je het van de massa hebben.


Maar dan is het niet voor niks, dat er in de Betuwe bloesemtochten zijn georganiseerd, want daar staan natuurlijk veel meer bomen en als die allemaal tegelijk bloeien, weet je niet wat je ziet! Wat je ook niet weet is de volgende bloesem, namelijk de bloeiwijze van de misschien als beter bekend staande “graftakkenstruik”, de laurierkers.

Deze struik heeft de prettige eigenschap zomer en winter groen te zijn en als u er veel op een rij hebt staan heb je wel een wintergroene haag en tevens windkering. De bloeiwijze komt naar mijn idee vaker voor bij de klein bladige soort, die overigens ook niet zo snel groeit als zijn grote broer. De volgend bloeiwijze is zo kunstmatig als het maar zijn kan, hoewel de bloem natuurlijk wel echt is.

De pelargonium wordt meestal “geranium” genoemd, maar dat is eigenlijk een andere soort. Ik heb hier voor de foto van een paarse gekozen, maar heb ook wel rode en roze (echt waar, ik zit er bijna nooit achter). De vlekken op de bloem horen er niet bij, maar dat komt van de nattigheid. Regen laat vlekken achter op de bloemen, erg goed kunnen ze daar niet tegen. Een dankbare bodembedekker is de plant op de volgende foto, namelijk Lievevrouwebedstro, (Galium odoratum), een laag blijvend kruipende plantje met, als je er met je handen door heen gaat, een naar hooi geurend blad. Het voordeel van deze bodembedekker is, dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je het neerzet, want groeien doet ie overal wel. Maar eigenlijk nog het liefst in de schaduw.

Zo, dit is onbedoeld wel een hele grote tuinbijlage geworden, maar ja, dan zie je ook eens wat anders en we kunnen het ook niet altijd over onze hobby hebben. Of toch wel? Het is natuurlijk nog een heel eind weg, maar u kunt nu al vast in uw agenda zetten, dat we donderdagavond 5 september onze eerste bijeenkomst in Tijnje hebben georganiseerd. Een uitleg over allerhande fazantensoorten zal dan door Dhr. P. Kreeft worden gedaan. Vervolgens is de ruilbeurs in Burgum gepland op zaterdag 21 september en daar mag u ook allemaal naar toe komen. De laatste bijeenkomst van onze regio hebben wij ook al geregeld, namelijk op 21 november, maar dat is bijna aan het einde van het jaar. Dus nogmaals, schrijf deze data op uw kalender of ergens anders, maar leg ze vast! Of kijk regelmatig even in onze agenda!!!

Zo, de zomermaanden komen er aan en ik hoop voor u (en ook voor mij) dat de temperaturen dan wat hoger zijn, want als ik het goed heb begrepen van de weermensen is dit voorjaar wel uitzonderlijk koud. Hoe dan ook, uw vogels moeten aan de slag, want dit is de tijd voor de vermeerdering. Voor lanterfanten of bezoek aan een pretpark hebben uw vogels absoluut geen tijd. Mochten ze dat wel willen, breng ze op andere gedachten, want als liefhebber hebt u uw vogels voor uw plezier. Zelf plezier maken doen ze maar in hun vrije tijd en die is later in het seizoen!

Voor mij zit het winterseizoen er even op, u zult voorlopig geen nieuwe berichten op deze website vinden, ik ga er even een tijdje tussenuit, eind juli of begin augustus gaan we weer van start. Ik wens u een fijne zomer en veel succes met de broederij en de opfok!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC