De actualiteit van gisteren

2 mei 2013 - Alle lof voor de organisatie van een mooie busreis

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
01-08-2013


Beste regioleden,
Je zou bijna denken, dat het alle dagen mooi weer is en speciaal op de koninginnedag wel heel bijzonder, maar het is nog wel “fris voor de tijd van het jaar”, zoals de weermensen dat zo mooi kunnen zeggen. Natuurlijk kon de k(r)oningsdag niet stuk, want een zonnetje maakt wel 80% van de dag. U hebt vast, net als ik heel vaak foutieve termen gehoord en gezien, want het zou de kroning van de nieuwe koning worden, maar die lag maar te liggen op het rode kussen en werd niet op het hoofd gezet!

Voorjaarsbureis
Maar er was ander belangrijk nieuws, namelijk de voorjaarsbusreis, deze keer georganiseerd door de buurregio Gr./Dr.en gehouden enkele dagen eerder, namelijk op zaterdag 27 april j.l.

Zo’n 44 deelnemers hadden zich voor deze trip opgegeven, waarvan er 21 uit Gr./Dr. kwamen en 23 uit Fryslân. De allereerste deelnemers vertrokken vanuit Kolham bij de meubelhallen om 07.30 uur, terwijl de resterende Friese deelnemers in Joure om 0.8.30 uur op de bus stapten. De tocht ging in een ruk door, langs diverse snelwegen richting Mijdrecht, naar “Het Vogelparadijs” van Betty en Hilgert van Tol, waar we even na 10.00 uur arriveerden. We konden gelijk aan de vers gezette koffie en ondanks dat koffie in de bus ook mogelijk was, viel daar zo’n vers bakkie er ook wel weer goed in.

De familie van Tol heeft een heel groot aantal vijvers met eveneens een groot aantal watervogelsoorten en het ligt voor de hand dat ik er ook veel van laat zien.
Echter, na de brutale vogeldiefstallen bij particulieren, leek het mij beter om maar even geen plaatjes van vogels te laten zien. Het park is vrij uitgebreid met veel unieke paadjes en rustieke plekjes en beslist de moeite waard.

Nadat we alles goed hadden bekeken en veel hadden gevraagd, ons vervolgens te goed konden doen aan diverse belegde broodjes met bijpassende melk of anderszins, werden Betty en Hilgert (bij de pijltjes) door de voorzitter van regio Gr./Dr. als dank voor de geboden mogelijkheden, voorzien van een feestelijke mand met diverse heerlijkheden en een bijzonder mooie orchidee.

Halverwege het middaguur verlieten we de locatie Mijdrecht om door te gaan richting Alphen a./d. Rijn, waar we, in twee groepen verdeeld, een rondleiding in het vogelpark Avifauna zouden krijgen. Als u goed naar deze foto kijkt, kunt u zien hoe het er uit ziet in de bus en ook hoe de deelnemers aan deze vogelreis al zwaaiend afscheid nemen van de gastheer en gastvrouw.

In Avifauna kregen we dus een rondleiding van ongeveer een uur, welke door o.m. de Cubavoličre en verderop het verwarmde binnengedeelte leidde. De grote groep roze/rode flamingo’s is echt indrukwekkend, evenals het groepje Incasterns, dat zo nu en dan plotseling tegelijkertijd volledig synchroon vanaf de dakgoot hun duikvlucht startte.

Het bekende vogelpark, dat nu als een stichting verder gaat, is langzamerhand wereld beroemd om de pogingen de neushoornvogels van de ondergang te redden en van al deze specifieke vogels in dierentuinen het stamboek bij houdt. Van enkele soorten worden met regelmaat jonge vogels door de eigen ouders grootgebracht en dat is nog een heel gedoe met dat dichtmetselen van het vlieggat in hun broedblok.
Avifauna heeft heel veel vogelsoorten en ik heb dan ook eveneens heel veel foto’s gemaakt, maar het zijn er te veel om ze allemaal te tonen.

Daarom slechts een selectie van maar een klein aantal soorten.

Wat ook altijd weer een trekpleister blijkt te zijn is een, zo als ik het altijd noem, “vliegshow”, maar in de vaktermen van een vogelpark of Zoo heet het een “Demo”.
Het is fascinerend om te zien hoe de getrainde vogels hun rondjes draaien boven (in Avifauna) een waterpartij, zoals bijvoorbeeld de groep zwarte wouwen, die heel behendig hun toegeworpen beloning weten op te vangen en daarna nog geruime tijd vrij vliegend mochten doorbrengen.

De valk, gefixeerd op het ronddraaien van de loer en uiteindelijk het verkrijgen van de buit, is altijd weer spectaculair, maar wel uitzonderlijk bijzonder is de immense Andescondor, die geheel vrij vliegend, zo groot als een zwevende kamerdeur, voor de voeten van de trainer terecht komt. Gelukkig hoefde hij deze de reuzenroofvogel niet op de hand te vervoeren, want zo’n beest zal wel het nodig wegen, maar verliet deze nog jonge vogel zo mak als een lammetje lopend achter zijn verzorger het toneel.
Ja, als ze maar wat lekkers krijgen, dan willen ze wel, maar zo werkt het gewoon.

In de grote tropische kas, u zag deze al wel op de achtergrond van de vorige foto, zijn een groot aantal nectar etende kromsnavels gehuisvest, de lori’s van de Blauwe Bergen, welke op uw handen komen zitten als u daar naar binnen komt met een vooraf uitgereikt kuipje nectar. De vogels zien dat secuur, hebt u niets, dan komen ze ook niet even controleren.
Van het voerende publiek krijgen de vogels niet geheel genoeg, daarom worden ze met regelmaat aan de zijkant van de warme hal bijgevoerd en dat levert dan ook weer een mooi plaatje op.

Zoals van te voren was afgesproken moesten we om 16.30 uur weer in de bus aanwezig zijn en dat lukte maar moeizaam, want er was nog zo veel moois te zien.
Maar de klok was onverbiddelijk, want om 18.00 uur was bij restaurant “De Goede Aanloop” in Tollebeek afgesproken, waar we met z’n allen zouden dineren. Keurig op tijd kwamen we daar dan ook aan en hebben we kunnen genieten van een perfect verzorgd diner, welke in een eveneens perfect tempo op de tafels verscheen.

Het vertrek, na afloop van het diner en vanuit het restaurant heb ik ook voor u op de foto gezet, zodat u gelijk kunt zien met welk een mooie bus wij deze keurig verzorgde vogelbusreis in het voorjaar hebben kunnen mogen maken. Alle lof voor de organisatie en voor herhaling vatbaar, maar volgende jaar is onze eigen regio weer aan de beurt en ik ben nu al benieuwd, waar dat dan naar toe gaat.

Tot besluit dan nog even dit:We zijn wel heel veel watervogels tegengekomen,
maar dit leuke duo hebben we gemist!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC