De actualiteit van gisteren

15 april 2013 - Een zeer geslaagde Aviornisreünie

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
15-04-2013


Beste regioleden,

Nieuwe leden zijn er ook deze maand weer bijgekomen en zij zijn zeer hartelijk welkom!
A.Barelds, Langedrift 2,
8438 SE  Wateren en
J.G. Strikwerda, Hearedyk 39 , 8735 HP  Itens.

 

Tot enkele dagen geleden zat het allemaal niet zo mee met het weer. Het bleef maar koud en guur, met telkens die schrale wind uit oostelijke en noordelijke richtingen, een lage gevoelstemperaturen opleverend.
Door dat constante weer droogde de bovenlaag van de landerijen steeds wat verder uit, hetgeen weer resulteerde in een grijsbruine grasmat, die zelfs nu en dan begon te stuiven als er door de boeren werd geëgd. Gelukkig zijn nu langzamerhand de temperaturen wat hoger en er is ook wat regen gevallen. Dan zie je binnen een paar dagen om je heen de plantenwereld en dus ook het gras, zo maar spontaan veranderen.

De narcissen stonden door die lagere temperaturen al een tijdje “in de wacht”, maar nu zullen ze wel heel snel hun kleuren gaan vertonen.

Toen was er de Algemene Leden Vergadering in “De Pleats” op zaterdag 13 april j.l. in Burgum.
Zo’n 108 gasten hadden zich daarvoor bij mij aangemeld, waarvan op de dag zelf iets over de honderd in de zaal aanwezig waren, (waarvan 20% Friese regioleden + aanhang) toen de vergadering om 10.00 uur begon. We kregen als bestuur spontaan hulp van 5 regioleden, die net als wij al om 08.30 uur aanwezig waren en meehielpen om met behulp van spandoeken, banners, vlaggen en het grote witte logobord het binnen en buiten in Aviornisstijl aan te kleden. Over de onderwerpen en het verloop van de vergadering vind u ongetwijfeld meer in het volgende tweemaandelijkse boekje.

Na de vergadering volgde er voor alle aanwezigen een uitstekend verzorgde lunch in een aparte zaal en wel zodanig, dat een ieder in rap tempo aan tafel kon plaatsnemen om de lunch te beginnen. De attractie, welke vaak na de vergadering wordt aangeboden, was deze keer een gratis bezoek aan de AQUAzoo in de Groene Ster, nabij Leeuwarden. Op vertoon van een door ons van een Aviornisstempel voorziene toegangskaart, kregen onze gasten ook nog twee consumptiebonnen, welke in het zoorestaurant konden worden gebruikt.

Lopend door het keurig verzorgde park kom je dan van alles tegen, zoals deze ringstaartmaki’s, waar je zo maar tussendoor loopt en enkelen daarvan hadden een jong bij zich. Het weer was tijdens de wandeling door het dierenpark nou nog niet helemaal typisch voorjaarsachtig te noemen, maar jonge dieren helpen daar natuurlijk dan wel weer bij!

Wat ook helpt om al wat in voorjaarstemming te komen is een plaatje van een stel jufferkraanvogels, welke zich bekommerden om de twee eieren in hun “nest”.
Veel meer dan drie takjes van 3 centimeter was dat nest niet, maar die ene vogel was er maar wat trots mee! Vorig jaar was er van die eieren niets geworden, omdat ze waren geroofd en of dat dit jaar goed zou komen is nog maar de vraag, gezien de kraaien-, en eksternesten die ik hier en daar hoog in de bomen van het park heb gezien.

Pinguďns doen het altijd goed in een dierenpark en in dit gedeelte liep het publiek en wij dus ook, er gewoon tussendoor en ik kreeg nou niet het gevoel, dat de vogels daarvan onder de indruk waren. Er waren wel meer perken waar je gewoon tussen de dieren door kon lopen, zonder dat deze dieren je begonnen aan te raken of anderszins vervelend te doen. Jazeker, je zult maar belaagd worden door een reuzenkangoeroe of zo. Dan was er nog een gebouw waarin wat meer warmteminnende dieren waren gehuisvest, al of niet achter grote etalageramen. Ook kwam je daar nog een paar grote aquariums tegen met zoetwatervissen, verder terraria met insecten en open perken met opstaande randen, waarin dan bijvoorbeeld de wilde cavia’s waren gehuisvest.

In grotere doorloop ruimte, met water en tropische planten, zag je gordeldieren (zaten apart) en kleine aapjes (tamarins), maar er waren ook een aantal roodschoudertalingen te bekijken en deze man poseerde juist voor de foto. Ik betwijfel of de combinatie aap/taling in deze ruimte nu wel zo geschikt zal zijn, aangezien ik me best voor zou kunnen stellen, dat wanneer de eendjes eenmaal zijn gaan leggen, de nieuwsgierige tamarins mogelijk maar moeizaam van de lekkere eitjes af zullen kunnen blijven.

Veel van de bezoekers van deze, zoals ik het al wel eens genoemd heb, Aviornisreünie hebben Aquazoo bezocht en na afloop nog even gezellig nagezeten om nog wat bij te praten. Als organisatoren van deze dag kregen we van velen, maar bovenal van het hoofdbestuur, flinke complimenten voor de goede gang van zaken en daar zijn we natuurlijk zeer verguld mee. We zullen zeker meer dan een tiental jaren verder zijn voordat we als regio weer aan de beurt zijn om dit evenement te mogen organiseren.

Voor mijn functie in het bestuur van regio Fryslân heeft zich spontaan een opvolger gemeld en ik heb er alle vertouwen in, dat dat t.z.t. goed gaat komen. Later ga ik wel eens vertellen wie het is geworden.

En dan nog even dit:Deze keizertamarin, altijd met indrukwekkende snor, was duidelijk niet zo gesteld op de aandacht van al die leden van Aviornis!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC