De actualiteit van gisteren

5 maart 2013 - Regels en Overlast ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
18-03-2013

Beste regioleden,
Het voorjaar staat er aan te komen, de temperatuur loopt op en de wilgenkatjes worden zichtbaar. We gaan dus de goede kant op, want al die kou en schrale winden vind ik maar niks.
Wat ik ook niks vind zijn die schandalen rondom het voedsel, dat wij in de grote supermarkten kunnen kopen en waarvan dan de herkomst en/of de samenstelling soms wel of niet klopt. Zo was er de onduidelijkheid rondom de herkomst van vlees in diverse producten. Nu blijkt er ook weer een schandaal te zijn rondom de herkomst van eieren.
Batterijeieren zouden als scharrelei worden verkocht.

Aan ons is deze materie niet besteed, want wij hebben al heel lang het soort kippen als op bijgaand plaatje. Dit is al een oude afbeelding, de moderne kip ziet er nu wat anders uit, maar wij hoeven al jaren geen eieren te kopen en hebben dus ook niet met twijfeleieren te maken.
Het is voor de consument ook niet eenvoudig om een scharrelei en een batterij-ei van elkaar te onderscheiden, want aan de kleur en grootte kun je het absoluut niet zien.
De stempel op het ei moet uitwijzen waar de eieren van afkomstig zijn en daar kun je dus klaarblijkelijk mee sjoemelen en als dat dan slecht gecontroleerd wordt, ja dan gaat de koper het schip in en wordt de verkoper rijk.

Kijk, was het maar zo eenvoudig als bijgaande foto’s, aan de kleuren kun je hier heel duidelijk zien wat een scharrelei is, daar kan niemand mee prutsen, daar hoeft ook niet een stempel op, hier weet je wat je koopt. Maar eieren van de kieviet koop je niet, daar ga je naar zoeken.

Het seizoen van de kieviet is weer aangebroken en al de eierzoekers met een nazorgpas mogen nu aan de slag, mits ze elk gevonden ei wel direct telefonisch melden. In totaal mogen er 6307 eieren van de kieviet geraapt worden en dan is het uit met de pret.
De stichting Faunabescherming heeft nu het nakijken, want de aangespannen rechtszaak is verloren. Ik ben benieuwd welke argumenten er volgend jaar op tafel komen om de Friese traditie te kunnen frustreren. Over de verwilderde katten op Schiermonnikoog heb ik nog niets geschreven, welnu, dan ga ik daarover ook nog een
duit in het zakje doen.

Er zouden op het eiland nu zo’n 40 zwerfkatten rondlopen en dat komt de natuurlijke diversiteit van dat gebied absoluut niet ten goede.
Erger nog, om te kunnen leven vermoorden deze dag en nacht rovers veel dieren, en in voorjaar en zomer zijn o.a. ook bodembroeders de klos.


Natuurlijk eten deze katten ook nogal wat muizen, maar die zijn eigenlijk bestemd om als voedsel te dienen voor vogels als kiekendieven of uilen.
Het beste zou zijn, dat de populatie wilde katten compleet wordt opgeruimd, maar op het eiland wordt niet meer gejaagd. Dan wordt het wat lastig, maar je zou wel elke, in een val gevangen, poes
kunnen doden.


Daar heeft de Dierenbescherming dan weer moeite mee en adviseerde elke gevangen kat te steriliseren en daarna weer de vrijheid te geven; zo zou het totale aantal wel verminderen. Daar heb ik dan weer moeite mee, want ook een gesteriliseerde en/of gecastreerde poes blijft gewoon bezig de biodiversiteit van Schiermonnikoog te verminderen en dat wel jarenlang. Nee, gewoon rigoureus opruimen is de beste oplossing, want het natuurlijk evenwicht in stand houden op een eiland is al moeilijk genoeg zonder poezen.

De grauwe ganzen gaan door hun eigen succes ten onder in Nederland, ze reproduceren zich gretig en hun aantallen lopen gierend uit de hand. Er wordt verwacht dat het in de zomer van 2015 legaal mogelijk zal zijn om gevangen vogels diervriendelijk in te laten slapen.

Ik gebruik met opzet de term “vergassen” maar niet, omdat die nu eenmaal vervelend klinkt en die term had men vanaf het begin ook nooit moeten gaan gebruiken, want daar is heel veel verzet door ontstaan. Natuurlijk is het niet fijn deze mooie grote watervogels zo te moeten behandelen, maar om een totaal aantal van meer dan 40 000 vogels in alleen al onze regio terug te moeten brengen naar 17 000 is heel wat inspanning nodig en zo gaat het wel het snelst. Ook ander methoden, zoals het prikken van eieren en de bejaging, zullen constant moeten worden volgehouden om de totale populatie in de hand te kunnen houden.

Bijeenkomst Tijnje donderdagavond 21 maart

Een foto als deze, met buffelkoppen en brilduikers samen, krijgen we waarschijnlijk niet te zien, maar vast wel een heel aantal andere soorten watervogels. Op donderdag 21 maart a.s., tijdens onze bijeenkomst in Tijnje vanaf 20.00 uur, komt Trienko van der Kaap ons bijpraten over vele soorten en deze lezing is een vervolg van een eerdere.
Bent u een liefhebber van watervogels, dan kunt u op deze avond mogelijk toch nog weer wat wijzer weggaan dan dat u gekomen bent. Het liefst hebben wij als bestuur dat er een heleboel leden tijdens deze bijeenkomst aanwezig zijn, want dat maakt het wel zo gezellig. Wanneer ook al weer? Donderdagavond 21 maart a.s., de laatste bijeenkomst van onze regio van het winterseizoen!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC