21

De actualiteit van gisteren

4 februari 2012 - Schade en Schande ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
05-03-2013

Beste regioleden,

 
Er zijn gedurende het winterseizoen, tijdens onze ledenwerfacties op diverse locaties, drie nieuwe leden bij onze regio gekomen t.w.:
G. de Leeuw, Stadslaan 65, IJlst,
W.Bolhuis, Boskamp 14, Augustinusga
S.v.d.Veen, It Skiër 21, Zwaagwesteinde.

Allen hartelijk welkom als lid in onze regio !!
 

Het winterweer zette nog een tijdje door, met sneeuw en ijs en er kon op natuurijs even naar hartenlust geschaatst worden, er was o.a. een marathon bij Elburg, de ronde van Skarsterlân en tochten op diverse locaties. Heel Nederland was in de ban van het schaatsen en dus kwam de Friese tocht der tochten ook weer ter sprake, inclusief het bekende riedeltje aan vragen aan o.m. de ijsmeesters en rayonhoofden en voormalige elfstedenschaatsers. Maar van zaterdag 26 op zondag 27 januari zette de dooi toch door, met veel wind en regen en de temperaturen liepen zo maar op richting de 10 graden. Dat was een temperatuurstijging binnen een paar dagen van wel 20 graden!

We gaan even een aantal dagen terug in de tijd, want op 8 januari stond er een artikel in de Leeuwarder Courant over de grote hoeveelheid wolven in Rusland. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord of gelezen, maar in de republiek Jakoetië, een zeer dun bevolkt gebied in het noordwesten van Rusland, leven zo’n 4000 van deze dieren en ze vallen elk jaar weer meer vee aan. Vorig jaar doodden deze wolven meer dan 16000 rendieren en 300 paarden en de schade is al hoger dan 3,5 miljoen euro. Met behulp van speciale teams zal het totale aantal van deze bloeddorstige dieren beslist teruggebracht moeten worden van 4000 tot zo’n 500. Er zijn dus meer gebieden in de wereld waar het evenwicht tussen mens en natuur uit balans is geraakt.

In de Leeuwarder Courant van 23 januari j.l. werd vermeld dat het vergassen van ganzen in Nederland van de baan is. De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren zijn tegen. Nu hebben de natuurorganisaties, de provincies en het LTO besloten om er maar van af te zien. Ik kan mij voorstellen, dat een P.v.d.D. en de D.B. er tegen zijn, het is me ook nogal wat, grote aantallen levende wilde ganzen in een volledig afgeplakte schuur loslaten en dan zo’n gebouw vol laten lopen met een bedwelmend gas tot de dood er op volgt. Maar tijdens een uitbraak van een mild vogelgriepvirus gebeurt in een grote afgeplakte megastal, vol met nietsvermoedend pluimvee, precies het zelfde en dat wordt ruimhartig toegestaan en daar hoor je niemand over!

Organisaties als de Dierenbescherming zijn, al hoe nuttig ze soms ook mogen zijn, ook nog niet helemaal van deze wereld, want men heeft werkelijk een schitterend en natuurlijk plan bedacht: vossen moeten voortaan de nesten van de ganzen maar gaan leeghalen en ook de kuikens verschalken. Daar zul je nogal wat vossen voor moeten hebben! Het lijkt een prachtige en doordachte oplossing, is echter helaas veel te kortzichtig, want op de Waddeneilanden zijn geen vossen(en die willen ze daar ook absoluut niet hebben) en op plaatsen waar ze wel zijn zullen ze zich heus niet slechts tot ganzennesten beperken, maar ook de nesten van alle andere bodembroeders leeghalen. Een predatieprobleem dat zich de laatste jaren in steeds ergere mate bij weidevogels is gaan voordoen en als dan alle bodembroeders aan de beurt geweest zijn komen de perken en parken van de vogelliefhebbers aan de beurt. Nee, dan zullen er beslist andere maatregelen moeten worden genomen, de gehele populatie Nederlandse jagers is ook al niet zo gelukkig met het schier onoplosbare ganzenprobleem.

Dit is weer typisch zo’n gebeuren in Nederland, waarover men dan maar praat en praat en praat en uiteindelijk, als men er dan beslist niet meer uitkomt, wordt het probleem doorgeschoven naar de provinciebesturen. Dan zijn we intussen al weer een aantal jaren verder, de provincies weten uiteindelijk een voorlopig afdoende oplossing te hebben bedacht en dan zijn er weer partijen tegen. Dat wordt dan weer een hele hoop overleg en heen en weer gepraat en dat gaat zo nog wel een aantal jaren duren en de schade wordt van lieverlee steeds groter en groter en de belastingbetaler komt op voor de kosten! De belastingbetaler krijgt zo voortdurend meer voor zijn kiezen, door falend beleid kan de bevolking zojuist mee betalen aan een failliete bank (en we hadden er al een betaald), daarnaast moet men, door allerhande bezuinigingen, inleveren, draait men voor grote kosten op vanwege bodemdaling en schade door aardbevingen, BTW bedragen zijn verhoogd en daarbovenop nu ook nog de steeds groter wordende schade aan grondgebruikers, omdat we in Nederland de ganzen niet de baas kunnen.

Net als we denken dat we alles al gehad hebben, komt men in dezelfde krant, als daarnet genoemd, op 30 januari met een artikel over een onderzoek uit Amerika, waarin men heeft vastgesteld dat katten veel meer kwaad aanrichten dan altijd gedacht..
Dat was altijd al zo met drank, want dat maakt meer kapot dan je lief is, maar de katten kunnen er ook wat van. Als groen mannetje heb ik altijd al geweten dat katten hele lieve en vreedzame dieren zijn, zolang ze maar binnenshuis worden gehouden.
Een kat hoort niet buiten rond te struinen en zeker niet in de vrije natuur. In Amerika zijn naar schatting 120 miljoen katten en die doden daar tussen de 1,4 miljard en 3,7 miljard vogels, per jaar. Van de zoogdieren gaan er nog meer voor de bijl, namelijk tussen de 4,9 en 20,7 miljard, waarvan het merendeel wel uit ratten en muizen zal bestaan. De Amerikaanse vogelbescherming zegt dat katten misschien wel heel schattige dieren zijn, maar vooral binnen moeten blijven!


Iets minder extreem, maar wel uniek, is het verhaaltje van de ontsnapping van: “de koninklijke pauw”, waarover de L.C. op 1 februari j.l. iets wist mede te delen.
Uit de tuin van Huis ten Bosch was namelijk op donderdag 31 januari (nota bene op de verjaardag van de koningin) een pauwhaan ontsnapt en die werd ontdekt in het naast gelegen Haagse Bos.
De Dierenambulance uit Den Haag had er nog een hele klus aan om het dier, na anderhalfuur ploeteren, te kunnen vangen en weer los te laten in de koninklijke tuin.
Of de eigenaresse zelf ook meegeholpen heeft bij het vangen stond niet in de krant.En dan nog even dit:

Voortschrijdend inzicht!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC