De actualiteit van gisteren

26 augustus 2012 - Aanvullen of kwijt willen

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 

Het is ook nooit goed. Tijden zaten we te wachten op stabiel mooi warm zomerweer, want dat wilde maar niet komen en toen het wel kwam, toen werd het veel te warm, zeg maar veel te heet. Er was maar een remedie om aan die hitte te ontsnappen: zitten in een bak koud water en een pilsje er bij van dezelfde temperatuur. Dat was dus half augustus, tropische temperaturen in het gehele land en ruim boven de dertig graden in het zuiden.

Wat mij in die week op viel en ik heb er een foto van gemaakt, waren de blaadjes onder onze appelbomen, die toen al begonnen te vallen. Daar was ik helemaal niet blij mee, naar mijn idee begint op die manier de herfst wel heel erg vroeg! Maar dat kunnen we toch met z’n allen niet tegenhouden.

Wat ik mij dan zo nu en dan af vraag, hoe het u is vergaan met de liefhebberij. Hoe het broedseizoen is geweest, of u ze allemaal groot hebt gekregen of dat u er nog mee bezig bent. Het zou wel leuk zijn om er eens wat verhaaltjes over te kunnen vertellen, tenminste als u er een paar opstuurt. Dan kunnen we die op de website plaatsen, met foto’s er bij. Het verstand komt zeker met de jaren, want ik heb mijn hobby de laatste jaren drastisch ingekort, d.w.z. betreffende de watervogels dan. Het zijn er nog maar 19 stuks, verdeeld over 4 soorten, terwijl er voorheen wel 50 vogels te vinden waren. Het leuke van de watervogelhobby is, dat er een ruime hoeveelheid aan mooie soorten is, waar een ieder een keuze uit kan maken.

Zo ben ik al een aantal jaren verliefd op de fluiteenden, waarvan ik er ooit 3 soorten had, maar dat is niet aan te raden. Nu is er maar 1 soort over en dat is een hele aardigheid. Er zijn echter wel beperkingen, in de broedtijd zijn ze erg territoriaal en nadien zijn de eerstejaars jongen soms niet helemaal winterhard (afhankelijk van de winter natuurlijk). Zo ging ik vorig jaar met 10 de winter in en kwam er met 7 weer uit.
Hoe het deze winter zal gaan moet de tijd leren, want er zijn wederom 10. Het leukste aan deze vogels vind ik het groepsverband, de nieuwsgierigheid, de vertrouwelijkheid en het alleraardigste gefluit. Op de foto staan er 9, (twee met een zwarte snavel zijn jongen) nummer 10 weigerde mee te werken aan deze fotosessie.  Deze soort legt heel veel eieren in een nest, soms wel 14 of 15, nalegsels met een zelfde aantal eieren is bij mij vrij gewoon, echter het aantal jongen is maar heel beperkt. De oorzaak daarvan weet ik nog niet, maar daar komen we nog wel achter, ik heb de tijd!

Ruilbeurzen

Even in herinnering brengen de ruilbeurs van regio Holland op zaterdag 1 september, vanaf 11.uur op de Tienboerenweg 5 in Mijdrecht en de ruilbeurs van de regio Groningen/Drenthe op zaterdag 8 september, vanaf 10 uur op de Postweg 3 in Ruinen.
U kunt ook terecht op zaterdag 22 september bij een ruilbeurs van regio Oost, in de manege Oosterenk aan Zomerpad 2a in Laren(Gld.) vanaf 10 uur. Mocht u wat willen aanvullen of wat kwijt willen, dan kunt u op die adressen terecht.

Regiobijeenkomst

Op 27 september zijn we weer bij elkaar tijdens onze eerste bijeenkomst van het winterseizoen 2012/2013 in Overwijk in Tijnje.

We beginnen die avond gewoontegetrouw om 20.00 uur en het gespreksonderwerp zal in hoofdzaak over trekkende zwanen en ganzen gaan. Tot zover.

Inmiddels weet u het natuurlijk wel, mocht u wat leuks meegemaakt hebben, of wat vervelends, u hebt zich weer eens boos gemaakt of ergens over verheugd, maak er een verhaaltje van en stuur het op. Uw bijdrage kan deze website heus ook wel verlevendigen!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC