De actualiteit van gisteren

24 april 2012 - Nog 6 dagen .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 


 

 
Over de narcissen heb ik het al een paar keer gehad, maar dit is dit laatste keer dat ik ze noem. Ik heb wat met dat bolgewas, ik weet niet wat het is, maar elke keer als ik een soort tegen kom, die ik nog niet heb, voeg ik die aan de collectie toe.
Zo bloeien er heel wat varianten en heel wat mutaties. De laatste jaren zijn er rassen met meer dan een bloem aan de stengel en die vind ik wel erg speciaal, vandaar deze afbeeldingen.

Het is echter mijn persoonlijk voorkeur, niet meer en niet minder en wanneer u er beslist niet van houdt en liever de gewone gele verkiest, best, want die zijn ook heel mooi.

We moeten het nog even over de ganzen hebben, want dat gaat, als dat zo door gaat, natuurlijk helemaal niet goed. Als we niets doen en alles maar op zijn beloop laten, dan komen er steeds meer grauwe ganzen en niet alleen in Nederland, maar ook in onze provincie komen er veel te veel. Als het beleid niet veranderd, zullen er in ons land in 2018 zo’n 3,3 miljoen ganzen zijn en in onze provincie zo’n 1,35 miljoen.

De vraag is nu natuurlijk, hoeveel is te veel. De voorstanders, de ganzenliefhebbers, vinden dat prachtig en voor die mensen zijn er nooit te veel. Voor de tegenstanders ziet het er net even anders uit, want dat zijn meestal ook de mensen die opdraaien voor de kosten. Was het nu maar zo, dat die gehele ganzenpopulatie zich uitsluitend en alleen op hield in de natuurgebieden, dan was er helemaal niets aan de hand. Echter, was dat maar waar. Kleine ganzen worden groot en grote ganzen kunnen heel wat op!
Grote ganzen gaan in grote getale naar gebieden, die al van iemand zijn. Gebieden waarmee iemand de kost moet verdienen en grote ganzen veroorzaken in grote
aantallen grote schade.
Die schade is nu al 23 miljoen euro per jaar en dank zij uw royale bijdrage aan de belastingen betaalt de overheid regelmatig keurig die vergoedingen aan schade uit. Maar daar komt natuurlijk een keer een omslagpunt!
Er is al een reusachtig tekort op de overheidsbegroting en ik zal me zo kunnen voorstellen dat het Nederlandse volk nou niet zit te wachten op belastingverhoging. En zeker niet wanneer dat enkele tientallen euro’s per maand zal worden, alleen om de kosten van de ganzenschade te dekken. We zullen daar wel gek zijn! Bovendien wordt die schade jaarlijks hoger.

Sommige agrariërs zijn al bezig met alternatieve ganzenverschrikkers, zoals caravans en surfzeilen, welke laatste in de wind mogen staan klapperen en dat allemaal in de hoop dat de grauwe ganzen wegblijven. Want slechts dan lukt het de veehouder om nog wat grasgewas als wintervoer te kunnen oogsten.

 

Er is overigens zo nu en dan wel wat beweging in de bestrijding van de te grote aanwas, maar het zijn maar druppels! Bovendien is het een zeer tijdrovende bezigheid, die op het juiste tijdstip moet plaatsvinden en elk jaar opnieuw, gedurende tientallen jaren. Ganzen kunnen vrij oud worden, dus je bent wel even van de straat!

DE BUSREIS OP 12 MEIHet gaat goed met de inschrijving voor de busreis. Het voertuig is bijna vol! Nog slechts een paar dagen, dan is de opgaventermijn ten einde en kunnen we de reis verder gaan regelen.

Dus……, nog slechts een paar dagen tot 1 mei!! GEEF U OP!!
En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC