De actualiteit van gisteren

7 maart 2012 -Ideeën volop ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 

Na een flink aantal dagen met mistig, miezerig en bewolkt weer en met lage temperaturen, begint het er langzamerhand op te lijken dat het binnenkort wel eens voorjaar zou kunnen worden. Aan de voorjaarsbodes ligt het in ieder geval niet, die beginnen gewoon steeds uitbundiger te bloeien, of er nou zon is of niet. Ik heb onlangs al de (voor mij) eerste grote groepen kievieten over zien vliegen. Dat heeft er natuurlijk ook alles mee te maken, dat het voorjaar nadert en als het weer zo door zet, kon het eerste eitje ook zo maar ergens halverwege deze maand gevonden gaan worden.

Gelukkig mag er dit seizoen nog gezocht worden, maar als het aan de faunastichting ligt, dan gaat er volgend jaar gewoon weer een rechtszaak komen. Ik heb dat ooit al wel eens eerder genoemd, wat jammer, dat zo’n man van die stichting zo verschrikkelijk juridisch dwars ligt en daarbij volkomen het maatschappelijke en educatieve aspect van het eieren zoeken negeert. Het zoeken van kievitseieren is zo veel meer dan het zo maar het lukraak wegnemen (als je ze al kunt vinden) van de eieren van deze weidevogelsoort.
Na het zoeken komt de nazorg, de bescherming en deze methode is al heel oud en werd en wordt nog steeds doorgegeven van vader op zoon, een hele oude natuurtraditie.
Als je als natuurfreak nu eens toevallig helemaal een onbenul bent in het vinden van eieren van de kievit en je brengt van de nazorg ook niks terecht, is het toch niet eerlijk dat je dat anderen via rechtszaken gaat verbieden?
Achterliggende gedachten is de steeds verder afnemende populatie van deze weidevogels in ons land, daardoor zou het eieren zoeken slecht voor de populatie zijn.
Jazeker en in Frankrijk zitten ze nog steeds niet stil en als daar het jachtseizoen weer begonnen is daalt de zorgvuldig opgebouwde hoeveelheid vogels opnieuw met rasse schreden.

Regiobijeenkomst 22 maart

Binnenkort, d.w.z. op donderdagavond 22 maart a.s. komt Nico van Wijk uit Alphen a/d Rijn de kleine hoenderachtigen uitgebreid bespreken en daar mag u allemaal fanatiek op af komen.
 

Ook als u geen houder of liefhebber van dergelijke vogels bent, u steekt er ongetwijfeld toch mogelijk nog wat van op! De voorstelling begint om 20.00 uur in de grote zaal van café/restaurant Overwijk in Tijnje.

Busreis op zaterdag 12 mei

Na 22 maart gebeurt er een hele tijd niets, althans, daar merkt u niet zo veel van, maar het bestuur zit niet stil. Wij gaan de reis met de bus organiseren op zaterdag 12 mei a.s. Het wordt een reis naar Duitsland naar de plaatsje Enniger, alwaar de familie Spitthöver een prachtig ingericht watervogelpark bezit. We mogen daar naar hartelust rondkijken en van daaruit reizen we nog een klein half uurtje naar de plaats Rheine (aan de andere kant van de grens in de buurt van Enschede).

In deze plaats is de Naturzoo Rheine (een dierentuin dus). Daar is het mogelijk wat te lunchen en als de dierentuin goed is bekeken gaan we met dezelfde bus weer retour naar Nederland. Als afsluiting gaan we met z’n allen dan nog ergens op de terugweg in een restaurant dineren.
Hoe het er definitief komt uit te zien en wat het allemaal gaat kosten, dat kan ik u pas later gaan vertellen, want we hebben er onlang als bestuur over vergaderd en er moeten nog wat zaken geregeld gaan worden. Maar…. zodra er nieuws is vertel ik wel meer!

Dit is een al weer gedateerde foto, maar ik wilde u deze toch even laten zien. Hij is gemaakt op 16 februari j.l., toen het al weer begon te dooien. Deze jonge blauwe reiger heeft enkele dagen en mogelijk ook nachten bij ons in dat smalle stukje voortuin gestaan en/of gelopen, toen het zo bitter koud was. Waarschijnlijk was deze vogel knap het spoor bijster, want overal was geen sloot meer te vinden, die niet bevroren was. Het kan zijn dat ze de muizen uit het gras te grazen heeft genomen; voor de 24 goudvissen moest ze 15 meter naar achteren lopen, maar die heeft ze nooit kunnen pakken, want daar lag 15 centimeter dik elfstedenijs over heen. Een dag later was ‘tie weer vertrokken en nooit meer terug gezien.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC