De actualiteit van gisteren

19 februari 2012 -Het ijs is bijna gesmolten ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, Voor iedereen die er veel van hield, was er ruim ijs voorhanden.
Men kon eindelijk weer een heerlijk ouderwets kilometersgrote ritten gaan rijden, want op veel verschillende plekken waren toertochten uitgezet.
Korte-, zowel als langebaanwedstrijden waren ook mogelijk, ja zelfs arrensleewedstrijden waren er te zien. Jonge, jonge wat een winter, wat een ijs en wat een kou.
In mijn omgeving is het op een nacht bijna -20˚ geweest en dat vind ik ERREG KOUD! Voor de Elfstedentocht was het ijs over de gehele route nog net niet sterk genoeg.

 Maar op de Zwette, waar wij hemelsbreed maar een paar honderd meter vandaan wonen, daar was de ijs sterk genoeg. Op de foto’s ziet u dat water en daarover hadden ze moeten komen, die duizenden schaatsers. De baan lag er al, dat was niet het punt.
Nu waren er, na het bericht dat de tocht niet doorging, nog wel genoeg schaatsfanaten, die ’s morgens in alle vroegte de complete route zijn gaan rijden.
Dat zagen we dan als we uit het raam keken, want dan schoven er kleine blauwwitte schijnsels door de landerijen. Die lichtjes waren afkomstig van de kleine lampjes, die de schaatsenrijders op hun hoofd hadden bevestigd, want wilde je de Tocht uitrijden, dan moet je heel vroeg beginnen.Ik prijs mij steeds weer gelukkig, dat er leden zijn, die mij foto’s toesturen. Foto’s die laten zien dat er wat gebeurt in hun liefhebberij en waar we anderen naar kunnen laten kijken. Ons jeugdlid (ben je dat nog als je 16 bent?) Jorryt Terluin bezig met het voeren en verzorgen van de watervogels in de sloot voor het huis. Als het dan zo verschrikkelijk koud is, moet het wak wel zo nu en dan wat groter worden gemaakt, maar hem kennende, hoop ik dat de splinternieuwe bijl het overleeft heeft!

Dit was half februari, toen het begonnen was te dooien, het gesprek van de dag in onze provincie en ook ver daarbuiten. Het schouwspel trok, dank zij foto’s en filmbeelden in de krant en op TV, kijkers van heinde en ver en ik was er ook. Wel had ik begrepen dat er zoiets al eens eerder was geweest, jaren geleden en dat het toen nog wat spectaculairder was vanwege de grotere schotsen, maar deze imposante ijsheuvels waren zeer zeker niet minder mooi om te zien. Zo ver je kon kijken lag er nog ijs op het meer en als je niet beter wist, leek het wel heel even op een poollandschap!Eigenlijk had ik er al veel eerder over willen beginnen, maar de “horrorwinter” zat in de weg. Toch is het onvoorstelbaar, dat de voorjaarsbloemen zo goed tegen die lage temperaturen kunnen, want voor die koudegolf stonden de sneeuwklokjes er zo bij als op bijgaande foto.

 

 

 

Dat was half januari. Nu zijn ze iets verder uit de grond gekomen en staan ze al een beetje in bloei en in de luwte en in de zon zijn ze al weer wat verder.

Programma 2012

Op donderdagavond 22 maart komt Nico van Wijk uit Alphen a/d Rijn ons heel veel vertellen over al die verschillende kleine hoenderachtigen, die we binnen onze vereniging kennen, als kwartels, frankolijnen en patrijzen. Ik noemde het al eerder, schrijf die datum op! Zo vaak wordt er niet op onze bijeenkomsten over deze vogels een lezing gehouden, dus het is beslist de moeite waard als die soorten uw interesse hebben, om dan te komen kijken en luisteren!

Nog een datum die u moet noteren is die van de busreis die we als regio gaan organiseren. Op zaterdag 12 mei gaan we rijden en u mag mee. We gaan in ieder geval naar Duitsland, dat is al zeker, de rest moet allemaal zijn beslag krijgen tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering en zo gauw er meer wetenswaardigheden zijn lichten wij u in. Blijf deze website volgen!

Dan doen we er nog even een foto bij van de reclamestand tijdens de pluimveetentoonstelling op o.a. 6 februari j.l. opdat u kunt zien dat we als bestuur wel iets doen om nieuwe leden aan te trekken. Het was mooi geweest, wanneer dat dan direct resultaat had gehad, doordat zich drommen nieuwe leden hadden opgegeven, maar naamsbekendheid kan op termijn ook wat doen.

En dan nog even dit:
Door de extreem lage temperaturen gebeuren er zaken
waar we voorheen geen weet van hadden, maar nu wel!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC