De actualiteit van gisteren

27 november 2011 - Zieltjes winnen .....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 
Van harte welkom als lid in onze regio
G. de Jong
Kromhoek 34
9249 NE Friese Palen
In het winterseizoen gaan we, dat hebben in het bestuur zo afgesproken, weer proberen nieuwe leden te winnen en daarvoor hebben we verschillende locaties geselecteerd. Daarbij hebben we gekeken naar welke bezoekers waar komen en of ze mogelijke leden van onze vereniging zouden kunnen worden.

Met een promotiestand, ongeveer zoals afgebeeld op de foto (deze stond in Sneek), zo nu en dan bemand met bestuursleden en/of leden doen we een poging de “krimp” in het ledenbestand tegen te gaan. Anne Bosma, onze voorzitter, had het geluk op de pluimveetentoonstelling in Friese Palen bovengenoemd lid te mogen bijschrijven! Zelf heb ik een paar uurtjes op 25 november 2011 geprobeerd bij de stand tijdens de Waterpoortshow in Sneek “zieltjes” te winnen, maar op een vrijdagmorgen is het niet zo’n heel druk in de oude veemarkthal. ’s Middags en ’s avonds is het veelal aanmerkelijk drukker, maar ja, reclame maken is ook naamsbekendheid creëren, dus dat hoort er gewoon bij.


 

 

Blij verrast was ik bij het zien van een aantal robuuste tentoonstellingskooien voor grotere vogelsoorten. Hierin zaten, zoals is te zien, o.a. een aantal Aviornis soorten, die in deze kooien op schragen naar mijn idee veel beter uitkomen dan voorheen, want dan waren ze in houten kooien met gazen wanden geplaatst, die op de grond stonden.
Daarbij bekijk je dan de vogel van bovenaf en nu veel meer vanaf de zijkant. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het in saaie kooien zetten van “onze” soorten, maar hoe dan ook, dit is wel fraaier.

Deze joekels, de Toulouse gans, kwam ook mooier uit in de grote kooi, maar een kooioppervlak dat twee keer zo groot was geweest had ook best gekund voor deze vogels. Tot slot van deze uiteenzetting over de pluimveetentoonstelling nog twee voorbeelden van dieren, waarmee men druk bezig is de erkenning voor een ras te verkrijgen.

In tegenstelling tot de wereld van Aviornis, wordt er in de pluimveewereld altijd en steeds maar weer veredeld en verbeterd aan verschillende rassen. Er ontstaan zodoende zo nu en dan ook telkens weer nieuwe rassen en die moeten eerst een tijd lang stevig op keuringen meedraaien, voordat er door een rascommissie een erkenning aan wordt gegeven. Tot die tijd zijn ze “niet erkend” en kunnen dan ook nog niet in de prijzen vallen.Op de foto staan een zogenaamde teddy (klein konijn met veel haar, maar geen angorakonijn) en een voorbeeld van een Fries kippenras in de kleur zandgeel.
Allemaal leuk en curieus, maar geen Aviornis-ding!

Tijdens het schrijven van deze bijdrage voor onze website is de goedheiligman nog steeds in ons land. Hij is al op vele plaatsen in Nederland feestelijk in gehaald en zal mogelijk op scholen, in winkelcentra, bedrijfskantines, verzorgingshuizen en andere plaatsen nog een tijdje bezoeken afleggen. Het kan ook zo maar gebeuren dat de Sint bij mensen thuis verschijnt en vele kinderharten sneller zal laten kloppen ( bij ouderen misschien ook nog wel).

Het zetten van een lege schoen voor de kachel is een oud gebruik en dat kunt u nog steeds doen, want er zijn immers genoeg Pieten, die over de daken zwerven!
Maak er gebruik van!

Het was een tijd lang vast weer, veelal mist en weinig wind uit oostelijke richtingen.
Plots kwam daar verandering in, sloeg het weer om en waaide het stevig uit het zuidwesten.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC