De actualiteit van gisteren

13 november 2011 - Donderdagavond 24 november: Op reis naar IJsland

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 

Wat hadden we de laatste tijd vreemd weer. Elke weerman voorspelde dat het zonnig zou worden en dat zeiden ze elke dag weer opnieuw, maar onder invloed van een uitgebreid hoge druk gebied en wind uit de oosthoek, bleef het een aantal dagen triestig en mistig, althans in het noorden en daar wonen wij.

In het zuiden van ons land kwam heel vaak de zon te voorschijn en dan heb je soms zulke mooie plaatjes. Uiteindelijk is het dan in onze provincie helder en minder grijs geworden en kunnen we hier ook weer genieten van fraai, maar fris, herfstweer.


Deze foto maakte ik bij ons op het terras. Hoe mooi wil je het hebben, afgevallen blaadjes van de nabij staande appelboom. Eigenlijk niet eens zo bijzonder voor deze tijd van het jaar, want er valt rondom tot vervelens toe, blad van de bomen. Maar kijk eens naar al die kleuren, elk blaadje heeft soms wel twee of drie kleuren.

Met enige regelmaat wordt er zo nu en dan gepraat over de weersituatie verderop in dit jaar en het jaar daarop. Eigenlijk gaat het over de aanstaande winter en die zou dan volgens sommigen gewoon een ouderwetse strenge winter worden. Anderen daarentegen praten over een ouderwetse kwakkelwinter, die zelfs iets te warm zal worden. Ach, het is gewoon koffiedik kijken en dan is zo’n uitspraak voor de lange termijn gewoon een gok. We zien wel wat er op ons af komt, ik hoop persoonlijk niet op winter, want ik heb watervogels en geen ijsvogels, maar dat wist u al.
Hoe dan ook, maak u maar klaar, zet de schoen maar bij de schoorsteenmantel, als u die nog hebt, want Sinterklaas is op 12 november in Dordrecht met de stoomboot aangekomen en aan land gegaan en vertelde dat vanaf toen elk zijn schoen mocht gaan zetten! Dat is voor iedereen weer een prettige en rustgevende gedachte, een rustpunt in het leven, zo las ik onlangs in de krant.
Het mag dan zo zijn, dat we nu van alles voor onze kiezen krijgen, van eurocrisis, pensioencrisis tot krimp op het platteland en meer van dergelijke vervelende zaken; één ding is zeker, de vertrouwde Sint Nicolaas is er telkens weer en elk jaar ook steeds in de buurt van 5 december, mooi hè? Zulke tradities moeten we koesteren.

Bijeenkomst op donderdagavond 24 november

  

Wat we ook moeten koesteren zijn onze bijeenkomsten in het winterseizoen, zo ook die van donderdagavond 24 november a.s.
Daar mag u allemaal weer op af komen, want dan komt Bart Wiechers en die gaat voor ons de hele reis over IJsland op het grote witte doek uit de doeken doen. Daar zullen ongetwijfeld ook harlekijneenden en ijseenden besproken worden en al die andere mooie vogels die daar voorkomen. We beginnen om 20.00 uur in de grote zaal van Overwijk in Tijnje, maar dat wist u ook al lang!

Heb je nog meer? Ja er is nog meer. Ik was onlangs op bezoek bij Ing. Anne Oosterbaan in Tzummarum, die al jaren lid is en o.a. ook watervogels heeft, zoals op de foto is te zien. U weet ook hoe dat gaat, als je probeert er een foto van te maken zwemmen al de vogels, vanwege de vreemde verschijning die ze niet kennen, zo ver mogelijk weg en dat kon hier gemakkelijk. Dat is een begrijpelijke aangeboren eigenschap, maar voor het maken van een goede foto, met zo’n kleine, doch handige, digitale camera niet zo erg prettig, want dan kun je watervogels slechts in de verte ontwaren. Maar daar ging het eigenlijk ook niet over tijdens mijn bezoek.

Het ging meer over de witte, groene of Javapauw, u weet wel, die vogel die op het voorblad van deze website prijkt (maar dan niet met de rode pompeblaadjes, maar groene pauwenogen in de staart). De twee witte hanen, die u hier in de verte op de foto ziet, (er is ook nog een groene pauw hen) zijn een kweekproduct van Anne Oosterbaan en zijn winterhard. Op zich is dit uniek, want standaard zijn de groene of Javapauwen zeer zeker niet winterhard. Het eigenlijk ook geen item voor Aviornis, want wij willen graag de soorten soortzuiver houden, maar Oosterbaan vroeg zich af, of er bij leden groene en/of witte verendragers zijn, waarmee hij zijn kweekproces zou kunnen vervolmaken. Met andere woorden: de vogels zo ver terug krijgen in hun oorspronkelijke verschijningsvorm, (wit dan wel groen) maar wel met behoud van de vorstongevoelige eigenschap. Genetisch zullen deze vogels dan wel nooit meer soortzuiver zijn (er is altijd wel iets van de witte (blauwe) pauw in te vinden ) maar het is m.i. wel leuk geprobeerd! Wie kan hem helpen? Laat het eens weten, u kunt mij altijd bereiken via het antwoordformulier op deze site.

En dan nog even dit:

Het is al een hele tijd mooi droog herfstweer geweest,
maar dan kan zomaar veranderen, dus:


Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC