De actualiteit van gisteren

10 september 2011 - In de Herfst wordt de Regio wakker geschud ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden, 

Nieuwe leden komen overal vandaan, ook van “overzee”!
Aangemeld: G.T. Dokter, Westakkers 24, 9161 BA Hollum (van Ameland!)
Welkom in bij onze regio!

Op zaterdag 17 september komt u allemaal naar de speciaal voor u (de leden) georganiseerde ruilbeurs in de grote loods van Jac Jager aan de Hannelswei 6 te Burgum (industrieterrein Burgum West).
Wij zullen zorgen dat er op de kruising bij de stoplichten wegwijzers staan, zodat u het mogelijk gemakkelijker kunt vinden. Wij beginnen om 11.00 uur en om 13.00 uur stoppen we er weer mee.

Kom alsjeblieft niet veel te vroeg, geef ons even de tijd om alles in gereedheid te brengen.
Het is niet praktisch dat u ons daarbij voor de voeten loopt en omgekeerd is het ook voor u niet leuk.

 

Op 6 september 2011 kwamen we als Nederlands volk weer voor het eerst in aanraking met een fenomeen die bij het herfstseizoen hoort, namelijk de herfststorm. Het was niet een hele harde, maar toch gingen er hier en daar nog al wat bomen om en dat kwam hoofdzakelijk, omdat deze bomen nog vol in het blad zaten en dan heeft de storm er behoorlijk vat op.

Als je, zoals ik, zo nu en dan eens even op rommelmarkten e.d. sneupt, dan vind je af en toe nog wel eens wat en aangezien ik een voorliefde heb voor oude tegeltjes, kan ik het niet laten er af en toe een mee te nemen en aan u te tonen. Grappig hoeveel wijsheid er vroeger al op een tegeltje werd gezet!

Wij hebben in de tuin een paar oude hoogstam appelbomen. Daarvan is degene die het meest aan de straatkant staat een “Notarisappel”, een oud appelras met goede bewaareigenschappen en een lekkere frisse, zoetzure smaak. Wij maken daar in de herfst graag appelmoes van, omdat alle vruchten van de boom vallen en de meesten soms wel een of andere beschadiging oplopen, zodat het met dat lange bewaren vaak wat tegenvalt. Maar van de goede exemplaren heb ik er nog tot in februari.


Echter, er zijn ook andere oorzaken van die slechte bewaar-mogelijkheden en dat zijn de roeken uit het nabij gelegen Raerder Bos.
Die komen ’s morgens even een paar happen uit diverse appels nemen en vertrekken dan weer, om dat de volgende morgen weer bij andere vruchten te komen herhalen.

 

Vrijwel altijd vallen deze nog onrijpe appels dan en die kan ik gelijk wel in de groene container dumpen, want na verloop van tijd worden het bruine plekken en kun je ze alsnog wegdoen. Ach, er zitten genoeg aan deze boom, veel te veel voor ons en onze vogels. Ik treur niet om deze schade, maar u kunt zich voorstellen, wanneer je een echte appelboomgaard hebt en je moet van de opbrengst daarvan bestaan, dat dergelijke praktijken een aanslag zijn op het inkomen van de appelagrariër. Daarom wordt er dan daar ook vaak een afschotvergunning voor roeken gegeven wanneer zoiets plaats vind, om te voorkomen dat de schade gierend uit de hand loopt.

Het wordt herfst dus zijn er de resultaten van de oogsten en van de kleurrijke bladertooien te bewonderen. Voor onze regio is ook het winterseizoen weer begonnen en zoals u in de vorige bijdragen hebt kunnen lezen is de eerste bijenkomst van dit seizoen op donderdagavond 22 september. De grote zaal van café/restaurant Overwijk in Tijnje is de plaats waar deze bijeenkomsten worden gehouden en we beginnen om 20.00 uur. Als u veel te weten wilt komen over de Braziliaanse flora en fauna, de zoektocht naar de zeldzame Braziliaanse zaagbek (eendensoort) en nog veel meer, dan moet u allemaal komen naar de uiteenzetting van Jan Harteman en als u dan toch komt, neem dan ook maar gelijk vrienden en bekenden en de buren mee!
Waarschuwing: Er zijn vaak bijzonder mooie foto’s te zien!

De koffie krijgt u van ons, maar dat wist u al! Wat u ook al weet is mijn vraag aan u, (aan alle leden van onze regio), wanneer u iets bijzonders meemaakt, een leuke anekdote heeft of bijzondere foto’s heeft gemaakt, geef het dan aan ons door.
Dan plaatsen we dat op deze site, kan iedereen meegenieten.

Deze website is van onze regio, maar u mag en kan daar best wat aan bijdragen, dat vinden wij geweldig! U wilt wat laten zien, O.K., maar vieze plaatjes houden wij tegen.
U wilt wat vertellen? Kom maar op! Ik kijk het even na, haal de vloekwoorden of andere onvertogen woorden er uit en klaar is Kees.

Tot slot, omdat het herfstseizoen is begonnen, nog een uitsmijter:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC