De actualiteit van vandaag

27 mei 2011 - Wij vliegen er even uit ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Er is weer een nieuw lid bijgeschreven in onze regio.
M.J.Wijnsma, Dammeloane 29, 9104 GS, Damwâld.
Van harte welkom!

Het is nog steeds (zomers) voorjaar,het is ook nog steeds te droog, met veel scheuren in de bodem. Ook in enkele veendijken werden droogtescheuren geconstateerd. Die werden uitgediept, opgevuld met potgrond en daarna ingewaterd, maar of dat allemaal wat helpt?
In het voorjaar gebeurt er van alles. Dan heb je veel bloemen, bloeiende bomen, maar ook al zaadverliezende bomen.

Dit is een foto van een iep en het lijkt wel of deze boom in herfsttooi staat, maar dat is niet het geval, de boom staat vol in het zaad. Als dan de harde wind begint te blazen, lijkt het wel herfst of zelfs winter, want er waaien aan een stuk door bladachtige zaadjes in het rond, ’t lijkt soms net sneeuw.

Deze dingetjes zijn vederlicht en kom je na verloop van tijd letterlijk overal tegen, niet alleen in de huiskamer, ook in de slaapvertrekken, ze waaien overal naar binnen.

Dit is een foto van een roos. Geen gewone roos, maar de bloem van de Gelderse Roos.
Deze struik kan wel heel groot worden en bloeit uitbundig, om dan in het najaar vele trossen rode bessen te krijgen, die de vogels niet zo heel lekker vinden. Uiteindelijk, soms is het dan al ver in de winter, beginnen ze er eens aan.

Deze foto laat ook een roos zien, maar dan wel een echte. De grote geelwitte schotelvormige bloemen zijn niet zo lang te zien, maar geven een hele fijne, bijna bedwelmende, zoetige geur af. Degene, die deze roos heeft gekweekt en destijds van een naam heeft voorzien, heeft wel een goede keus gemaakt door deze struik ”Frühlingsmorgen” (=voorjaarsmorgen) te noemen.

Natuurlijk kan ik het ook nu weer niet laten en toon ik een mooi plaatje van Friese koeien in een Fries landschap, hoe chauvinistisch kun je zijn? Nou ja, je bent Fries of niet en naar mijn gevoel horen koeien gewoon in de wei, in de zomer!

Het voordeel van deze zomerse lentedagen is, dat alles ook ineens zomers lijkt. Je komt dan in de natuur al veel zomerse taferelen tegen en zo nu en dan vindt ik het leuk om die te laten zien.

Ik maakte helemaal aan het einde van onze vijver een opname van de kuikens van het waterhoentje, die geheel zelfstandig alles afstruinen. Het is een beetje een zoekplaatje geworden, maar links van het restant van een afgezaagde boom, bij de paarse pijltjes, lopen vier van die waterhoenkuikens. Het zijn overigens wilde exemplaren en er zijn er totaal negen, hun ouders nemen ze af en toe wel in bescherming en ze weten ook al heel goed waar de voerbak staat. Rechts, bij het oranje pijltje ligt een man mandarijn op wacht voor de nestbak, waarin het vrouwtje op eieren zat (nu dus niet meer). Daarachter staat de caravan van de buren, maar die had u al gezien!
De uitbraak van een vorm van vogelgriep (gelukkig een milde vorm) heeft er wel weer voor gezorgd, dat er in Kootwijkerbroek 200.000 kippen minder zijn en op een andere plaats in Nederland kwamen er ook een behoorlijk aantal om door een hevige brand.

 

 

 

Prachtige ganzenkuikens worden groot, als hen tussentijds niets overkomt en aangezien ganzen flink wat jongen kunnen produceren, komen er ook elk jaar fors meer. Over de schade, die overzomerende ganzen hier veroorzaken, hoef ik niets meer te vertellen, dat weet u nu wel, gelukkig denken eindelijk meer mensen intussen in dezelfde richting. Er moest toch eens wat gebeuren, plannen werden er beraamd, bijna uitgewerkt en voorgelegd aan de achterban.
Acht verenigingen zouden zich sterk maken om de problemen aan te pakken en toen haakte de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging ineens af.

Ik snap ook wel een beetje waarom, want als je zo verschrikkelijk veel ganzen moet doodschieten in een periode van een vijftal jaren heeft dat niets meer met beheer te maken, maar wordt een vergeldingsactie zonder weerga. Ik denk ook niet dat het grote publiek, dat over het algemeen het jagersgilde toch al geen warm hart toedraagt, omdat ”ze op alles schieten wat beweegt,” het nu leuk zal gaan vinden als ze zouden zien, dat ook de nog niet vliegvlugge kuikens moeten worden afgemaakt. Toch zal dat eens moeten gaan gebeuren, als je de aanwas binnen de perken wilt gaan houden.
Er is nog een horde te nemen bij de jagers, want wat moet je doen met die duizenden dode geschoten ganzen? Er is tot nu toe maar een beperkte hoeveelheid mensen die wilde gans lekker vindt en om nou al die wilde vogels naar de vuilverbranding te brengen schiet ook niet op. Over de aanwas na afloop van de vijf jaar van “verdelgen”was trouwens ook nog geen duidelijkheid geschapen. Hoe dan ook, het laatste woord hierover is nog lang niet gezegd en geschreven en het zou mooi zijn, als we na de vakantie er meer over zouden kunnen zeggen.

Houdt deze website in de gaten, in de loop van de zomer ga ik u weer van nieuws voorzien, ook over de ruilbeurs in Burgum-West op zaterdag 17 september en het verloop van het programma voor het winterseizoen van 2011/2012.
Dat is allemaal nog een heel eind weg, tot dan wens ik nogmaals heel veel succes bij het opfokken (het mooiste wat er is van onze liefhebberij!)

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC