De actualiteit van Gisteren

11 mei 2011 - Meimaand 2011, voorjaar of zomer ???

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Nu zijn we nog niet eens half mei en het lijkt wel of we al helemaal in de zomer zitten.
Het kan maar niet stuk, het houdt maar niet op! Alle dagen droog en mooi weer, maar daar staat wel wat tegenover.

Daar moet een prijs voor worden betaald. In onze provincie heeft het tot nog toe nauwelijks tot niet geregend en dan gaat op den duur de kleigrond aan het oppervlak droogtescheuren vertonen. Hoe langer de droogte aan blijft houden, hoe dieper de scheuren worden.

Als je dan als agrariër een gedeelte van de landerijen heb ingezaaid met gras en/of maïs, dan kan het wel een heel lang gaan duren voordat deze gewassen boven de grond komen met de huidige droogte. Vandaar dat de beregeningsinstallatie weer van stal wordt gehaald! Het helpt natuurlijk wel om de bodem flink vochtig te maken, maar eigenlijk zou dit liever niet nodig moeten zijn. Hebt u dat nou ook, dat u als consument graag zou willen en willen weten of alle voeding op een goede en duurzame basis tot stand komt.

Dat alle voedingsartikelen, afkomstig van dieren op een diervriendelijke manier worden verkregen. Dat eieren van scharrelkippen komen (die ook buiten mogen lopen) en niet van batterijvogels, die nooit het zonlicht mogen aanschouwen. Dat melk en vlees van scharrelkoeien afkomstig is (die ook buiten mogen lopen) en niet van stalkoeien, die nooit in weer en wind vreemde (bokken) sprongen mogen maken.

Bovenstaan plaatje is zo maar een foto van het Friese land. Met, leuk genoeg, alle ingrediënten van onze mooie provincie. Weidse vergezichten, hoge luchten, zwartbonte vee in grazige weiden, hier en daar prachtig vaarwater en verspreid over het land molens en boerderijen. Dat is Friesland in het voorjaar en zo zou het altijd moeten zijn.
Stelt u zich eens voor dat daar geen koeien te zien zouden zijn, verschrikkelijk toch?
Koeien horen toch een paar maanden buiten te zijn, daar zijn ze toch koe voor?

Het zou natuurlijk zo maar eens kunnen gebeuren, dat er niet genoeg gras meer aanwezig is om al het rundvee te laten grazen, omdat de grauwe ganzen en al die andere overzomerende ganzensoorten het al voor de voeten hebben weggevreten en/of met poep hebben vervuild. Tot nu toe was het een heel gedoe om daar wat tegen te kunnen doen. Dat kostte een hele papierwinkel om überhaupt tot afschot te mogen kunnen komen en o wee als je niet genoeg aan schadepreventie hebt gedaan in de ogen van de ambtelijke wereld, dan kon je naar de schadevergoedingcenten fluiten. Maar er is nu een plan gemaakt, samen met 8 organisaties, om in 5 jaar de stand te reduceren naar die van het jaar 2005.

Toen waren het er 100.000, nu zijn er al 200.000 overzomerende ganzen in Nederland.
Als watervogelliefhebber kom je nu in een soort van spagaat terecht. Eigenlijk ook nog een dubbele. Je wilt enerzijds dat het goed gaat met de natuur en de dieren die er in voor komen, je gunt de ganzen ook hun “happy meal” om door te kunnen leven, maar voor de boeren is het ook niet fijn om te ontdekken dat hun oogst, ondanks alles, wéér gedeeltelijk of geheel is mislukt.  In 2010 zijn er “slechts” 5000 ganzen geschoten.

Komende jaren moet dat getal dus drastisch worden verhoogd, om over 5 jaar op die 100.000 uit te kunnen komen. Daar moeten dus heel veel Nederlandse jagers aan de bak, anders lukt dat natuurlijk niet. Gelukkig hebben de 8 organisatie bepleit, dat de uit te betalen schadevergoedingen niet meer afhankelijk zouden moeten zijn van het behaalde afschot, maar aan het schadebedrag, gerelateerd aan de getaxeerde schade.
Dat zou eerlijker en veel efficiënter zijn.

Op de (andere) rode lijst staan nu dus honderdduizend ganzen, die er te veel zijn in ons land, waar ook de agrariërs een plaats moeten hebben om te kunnen leven en rond te komen. Het zou aangenaam en prettig zijn, als de partijen, die nu weer tegen dit drastische plan zijn, (zoals de Partij voor de Dieren en de stichting faunabescherming), eens met adequate en zinvolle ander plannen zouden komen. Overal tegen zijn is gemakkelijk, witte klaver is ludiek, maar meehelpen zaken goed op te lossen is beslist veel beter!

Geheel in de voorjaarsstemming zijnde maakte ik laatst een mooi plaatje met de ondergaande zon van een heel klein stukje van onze provincie. Eigenlijk doet het er ook niet toe waar je zo’n foto maakt, want dan is het overal mooi! Het is de meimaand, dus de maand dat u van uw vogels eieren kunt verwachten. Is dat ook uitgekomen? Zijn ze er al? Of zijn er al jongen? Dat kan ook natuurlijk, er zijn soms altijd wel een paar soorten die heel vroeg leggen. Hoe dan ook, heel veel succes met de opfok! Na deze bijdrage komt er nog één, dan is de maand mei weer voorbij en gaan we zelf een tijdlang vakantie houden en/of vogels opfokken. Deze warme dagen, zo rond Pasen en zo, waren uitermate geschikt voor het buitenleven. Op het terras was het ’s avonds nog best uit te houden en….

Dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC