De actualiteit van gisteren

28 april 2011 - Opgezette flamingo's ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Het voorjaar is in volle gang en daar hebben we af en toe heel warme zomerse temperaturen bij. Volgens de geleerden was dit een Pasen met temperaturen als nooit tevoren.

Op zaterdag 9 april j.l. waren we op bezoek in hotel/ restaurant Kloppendiek in Vreden in Duitsland, bij Groenlo net over de grens. Regio Oost had de eer om de landelijke algemene ledenvergadering te mogen organiseren en dat deden ze daar. Al met al zo’n 100 bezoekers, waaronder 6 uit onze regio, waren gekomen om deze jaarvergadering bij te wonen. Voor een verslag van deze bijeenkomst verwijs ik naar de website van Aviornis Nederland.

Verder beperk ik mij tot het gedeelte na de voortreffelijke lunch, die naar goed Duits gebruik geheel uit warme gerechten bestond. Tijdens deze eterij werd een film vertoond over de flora en fauna van het nabij gelegen Zwillbrockervenn.

Dit ven, of ondiep meer, licht in het natuurgebied met dezelfde naam en is eigenlijk een grote waterplas, omgeven door een flink restant hoogveen en heide. Het gebied rondom deze plas is vrij toegankelijk en door middel van uitkijkpunten en uitkijktorens is het rijke vogelleven van het ven goed te bekijken. Een grote kolonie kokmeeuwen heeft zich op het eiland midden in het ven gevestigd evenals een flink aantal “verwilderde” flamingo’s.

Er zouden ca. dertig Chileense, één Caribische en ca. tien grote flamingo’s op datzelfde eiland komen broeden en elk jaar zijn er wel een paar jongen, die later geringd worden.
De laatste jaren is het broeden helaas regelmatig verstoord door vossen, waardoor er geen jong is groot geworden. Ons mederegiobestuurslid Meije Wink en ik zijn de route een stuk af gelopen, tijdens de bijzonder mooie, doch schrale voorjaarsmiddag, in de hoop in de verte wat flamingo’s te kunnen waarnemen. Ze zouden er kunnen zijn, want tijdens de van te voren gekregen uitleg door Joop Treep, (de flamingokenner van dat gebied) bleek dat ze nog de vorige dag waren gezien. Maar, helaas, geen flamingo te bekennen, (of zou het bestuur van regio Oost vergeten zijn ze op tijd los te laten?)
Daarom zijn we naar het nabij gelegen biologisch centrum gelopen en hebben ons laten voorlichten over al wat er leeft in dat ven. Daar was ook een diorama met o.a. kokmeeuwen en flamingo’s en daar is dit een foto van.

 

Als het dan een flink aantal dagen van dat hele mooie weer is, lijkt het wel of alles sneller uitloopt dan tijdens vorige lentes met wat lagere temperaturen. Maar ja, als je daar geen gegevens van bij houdt, weet je het ook niet precies. Wat ik wel weet, is dat ik jaren geleden zo’n boom als deze, een sierkers of Prunus, pas zag bloeien rond de vijfde mei.

Dat is nu al bijna een kleine 14 dagen eerder. Het leuke van dit weer en deze dagen is, dat u weer volop de tuin in kunt. Er is altijd wel wat te doen, is het niet planten of wieden, dan is het wel grasmaaien.

Het leuke van dat grasmaaien is, dat het tevens een soort trimoefening voor mij is, want zoals op het plaatje te zien, zo doe ik het al jaren en nu nog steeds. Nog steeds met zo’n handrollertje. Het is voor mij een soort van sport. Kijk, als het lichamelijk niet meer kan, dan komt er wel een motormaaier of iets anders, maar zolang het gaat, lopen we gewoon te duwen!

Als het goed is viert u op 30 april, net als al die andere Nederlanders, gewoon Koninginnedag en mocht u nog wat jaren 70 spullen hebben liggen, dan kan dat mooi naar één van de vele vrijmarkten, die er in elke grote stad in Nederland wel zal zijn.

De datum staat op de foto, want op deze dag zag ik op die plek de voor mij eerste vliegvlugge jongen van de Turkse tortel. Ik heb eigenlijk geen idee of dat nu heel vroege jongen waren. In zuidelijker streken van ons land zullen er wel eerder geweest zijn, maar ik vond het persoonlijk leuk genoeg om er een fotootje van te maken.


Ik weet ook wel dat 1 zwaluw nog geen zomer maakt, maar ik zag er toevallig een dezer dagen wel een voorbij komen en als er een zwaluw over de dam is komen er vaak heus wel meer. Dan is het wel bijna zomer! Hopelijk zijn er bij u in de vogelverblijven al eieren gesignaleerd en/of zijn er zelfs vogels aan het broeden geslagen.Dat kan maar zo gebeuren, want de meimaand komt er aan en “in mei leggen alle vogels een ei”.
Dan nog even dit:


Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC