De actualiteit van gisteren

10 februari 2011 - De lente komt komt !!!

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Dit is natuurlijk een “open deur” en het is nog maar half februari, maar toch. Natuurlijk is de winter nog niet voorbij, het kan zo maar weer een paar graden gaan vriezen gedurende de nacht.

Maar de ergste kou hebben we achter de rug, die koude dagen en nachten, dat het een paar graden vroor. Als je dan ’s morgens bij de vijver kwam lag het ijs er al weer gedeeltelijk in, maar dat duurde gelukkig niet zo heel lang. Liever niet zeg, ik wil weer sneeuwklokjes zien en al die andere lentebloeiers.

Als het weer het een beetje toelaat en er is niet al te veel vorst en sneeuw, dan bloeit dit bolgewas altijd zo rond half februari. En dat al decennia lang, elk jaar weer zo rond de helft van deze maand. Daarin moet u mij geloven, ik heb er bewijs van.

Als we dan buiten eens op zoek gaan in eigen tuin, dan zien we dat ze er aan staan te komen. Het duurt niet zo lang meer, dan staan ze in volle bloei en als het dan niet al te warm is, kan die bloei ook heel lang duren.

Op zoek naar de ontwakende sneeuwklokjes kwam ik zelfs al enkele blauwe krokussen tegen. Het waren er nog maar enkele, maar het zal ongetwijfeld niet lang meer duren, dat er ook andere kleuren boven de grond gaan komen. We hebben echter in de aanloop naar het voorjaar al weer het nodige voor onze kiezen gekregen.

Zo heeft het een paar dagen achter elkaar stevig tot zeer stevig gewaaid, met zelfs nu en dan stormvlagen. Vooral langs de kust was het af en toe best pittig. De rust is intussen weergekeerd en kunnen we de tuin weer in om dingen gereed te maken voor het nakende voorjaar. In onze tuin hangen hier en daar wat vetbollen voor de vogels.
Meestal komen daar de mezensoorten op af, maar de ringmussen zijn ook erg behendig en maken handig gebruik van deze voedselbronnen. Ze zijn blijkbaar wat acrobatischer en leniger dan de huismussen, want die zie je nooit aan een mezenbol hangen.


Van de grootste mezensoort, de koolmees, tel ik er soms wel twaalf. Pimpelmezen zijn er blijkbaar bij ons wat minder, want daar kom ik al tellend niet verder dan twee. Ringmussen zijn er zeer veel, evenals
mussen en vinken.

Laatst zag ik zo maar een anders gekleurde mees aan de bollen hangen. Net zo groot als een koolmees, maar veel donkerder, bijna tegen het zwarte aan. Als je niet beter wist, zou je denken dat deze vogel het gehele schoorsteenkanaal op en neer was doorgehaald en daarna weer losgelaten. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken, maar dat ging niet goed. Foto’s werden veel te wazig, maar dat is niet zo vreemd als je door niet geheel schoon, dubbelbeglaasd keukenraam moet fotograferen. Daarom heb ik er maar een gemanipuleerde tekening voor gebruikt, om aan te geven hoe deze melanistische koolmees er ongeveer uit zag.

Al zoekend naar de eerste tekenen van vroege voorjaarsbloeiers kwam ik zowaar ook al een paar narcisneuzen tegen. Het gaat dus echt beginnen, dat geweldig mooie jaargetijde!


Tot slot nog een bijna waarheidsgetrouwe, gemanipuleerde, tekening van uw redacteur. Elke namiddag, als de krant is gearriveerd, zit ik in een bijna soortgelijke stoel, in bijna soortgelijke (werk)kleding het laatste nieuws tot mij te nemen.
Elke middag weer, op dezelfde plek, op dezelfde tijd en dat ziet er dan ongeveer zo uit! De krant kan ik niet missen, geen dag!
Hebt u het al in uw agenda of op de kalender geschreven dat de laatste bijeenkomst van dit winterseizoen op 24 maart is?

 

En dan nog even dit:

 

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC