De actualiteit van gisteren

29 december 2010 - Eindejaarsbeschouwingen

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

De Kerstdagen achter de rug, nog slechts een paar dagen tot het einde van het jaar.

Dit zijn van die dagen, die kunnen uitblinken in sereniteit, hetgeen betekent dat, indien er geen stormen en sneeuwbuien voorbij komen woeden, het buiten in het veld bijzonder vredig en mooi stil kan zijn. Er gebeurt namelijk helemaal niks. Er bloeit niets en er groeit niets, het water kabbelt niet, want het is bevroren en de bodem is afgedekt met een laag(je) sneeuw.

Deze winterse omstandigheden zijn voor onze vogels niet zo fijn, hoewel er een behoorlijk aantal soorten zijn, die zich er niet zo heel veel van aantrekken. Als ik heel eerlijk ben had ik dit winterweer liever in februari gehad, want op deze manier duurt het allemaal wel heel lang. Maar niet gezeurd, vroeger waren de winters langer en strenger, dus waar praten we over, hoewel ik me, net als vorig jaar, wel afvraag hoe het nu zit met die klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

Er kon weer geschaatst worden en niet alleen op de banen, ook op diverse buitenwaters was het prijs. Dat maakt het natuurlijk wel leuk, voor diegenen, die erg veel van schaatsen houden.

Als ik daar zou staan, zoals op bovenstaand plaatje en er stopte een auto of een ander voertuig, dan zou ik direct instappen.

Duizenden ganzen zijn Nederland ook al ontvlucht, vanwege het winterse weer.
Ze zijn natuurlijk vooral vertrokken uit de gebieden met veel sneeuw, want daar werd het zoeken naar voedsel behoorlijk problematisch. Maar eigenlijk vliegen ze hun dood tegemoet. In Nederland is dan nu de jacht (schadebestrijding) op ganzen intussen verboden, in Frankrijk is dat absoluut niet het geval. De eerste 50 dagen vanaf nu mag er gewoon op gejaagd worden in Frankrijk en dat doen de plaatselijke jagers dan ook f
anatiek, ook ‘s nachts gaat dat gewoon door.

Het is de Stichting Faunabeheer dan toch eindelijk gelukt om de jacht op de vos met de lichtbak te laten verbieden.
Na vele jaren procederen heeft de rechter beslist dat deze methode inderdaad volgens Benelux regels niet was toegestaan. De methode van jacht op de vos gedurende de nacht met een felle lamp bleek in de praktijk uiterst effectief, beter nog dan de methodes bij daglicht. Want dan is Reintje maar zeer moeilijk te benaderen. Door het uitvallen van deze jachtmethode komen de bodembroeders (en dus ook de weidevogels) nog meer in het nadeel.
Er zullen dus op den duur steeds meer vossen komen met alle gevolgen van dien. Maar daar heeft de Stichting Faunabeheer helemaal geen boodschap aan. Zij beschermen weinig, maar bestrijden alleen maar, vanwege het bestrijden en wat de gevolgen zullen zijn, ach dat zal ze een biet zijn.
Zou het niet nuttiger zijn de ongebreidelde jacht op de wilde ganzen in Frankrijk te gaan verbieden of reikt hun kritisch faunabeheer niet zo ver?

Het jaar loopt bijna ten einde.
Mocht u nog eens even terug willen kijken naar alles wat er 2010 aan herinneringen is blijven liggen, dan kan dat nog slechts een paar dagen.
Dan is het jaar voorbij en gaan we vooruitkijken, vooruit in 2011.
Benieuwd wat we dan allemaal weer gaan meemaken, in verenigingsverband.
Maar ook op politiek niveau kan er weer van alles op stapel staan.
Zal onze huidige regering overeind kunnen blijven, dankzij de gedoogsteun? Het blijft natuurlijk een vreemde constructie.

Laten we het jaar beslist niet te zwaar eindigen. Maak er gerust een feestje van, die laatste uurtjes van 2010, maar wees voorzichtig met alcohol! Drank + verkeer en drank + vuurwerk zijn slechte, onbetrouwbare combinaties.

Als u het dan toch niet laten kunt (want u had het al gekocht) vooruit dan maar.
Maar wees voorzichtig, begin met 10 vingers en eindig met dezelfde 10. Houd ook uw ogen inde gaten, u hebt er maar twee en om nu 2011 te beginnen met slechts 1?
Bedenk ook dat er weer voor vele miljoenen de lucht in gaat en het erg luchtvervuilend is. Je kunt datzelfde geld beter aan de vogelhobby besteden, vind ik persoonlijk, maar ja, dat moet een ieder zelf maar weten.

Tenslotte:En dan nog even dit, de allerlaatste uitsmijter van dit jaar:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC