De actualiteit van gisteren

12 december 2010 - Winter - activiteiten ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,


Altijd goed dat er weer nieuwe leden bij komen.
Deze keer:
J.L. Kuiper, Burd 7, 8621 JX Heeg,
O.Schippers, Bisschopstraat 15, 8312 AK Creil ,
S.Gaastra, Sinnewar 23, 8623 XK Jutrijp en
een jeugdlid Germ Varwijk, Oude Molenweg 27, De Wilp
Welkom in onze regio!

Maar helaas, er zijn ook mensen uitgeschreven.
Dat zijn Feddema uit Ferwert, de Vries uit Hemrik, Dijkstra uit Twijzel, Stam uit Tietjerk en W.Udink uit Tzummarrem en zo zitten we weer onder de 200 leden in onze regio!

Winter - activiteiten
Toen viel eind november zomaar de winter Nederland binnen en meteen ook maar op diverse plaatsen met sneeuw. Dat was in de spits en verraste de automobilisten dusdanig, dat er op veel plaatsen forse files zijn ontstaan in totaal wel 900 kilometer lang.

Later werd het o.a. op 1 december ’10 nog even ook qua gevoel heel pittig koud en er kon zowaar op ondergelopen land en ondergespoten banen worden geschaatst. Maar deze kouaanval was niet van lange duur, want op de dag van Sinterklaas dooide het. Uw regiobestuur is soms druk doende om te proberen zo nu en dan nieuwe leden te werven.

Daarvoor hebben we bij een reclamestand tijdens de vogeltjes markt in Joure gestaan, op de hobbybeurs was weer een grote showkooi opgesteld, waar we reclame maakten en eind november hadden we een reclametafel midden in de Waterpoortshow in Sneek.
De bemanning bij deze tafel werd bij toerbeurt gedaan door bestuursleden , maar ook enkele leden werkten er vrijwillig aan mee, om als dat nodig was belangstellenden te woord te staan. De Waterpoortshow is een pluimveetentoonstelling.


 

 

U vindt er zoal naast konijnen, cavia’s en sierduiven, grote kippen, kleine hoenders, oorspronkelijke duiven, patrijzen, kwartels en watervogels. Maar, dat wist u waarschijnlijk, net als ik, al heel lang. De krakeendvrouw op de foto was de mooiste eend van de hele tentoonstelling. Je weet als je zoiets gaat optuigen natuurlijk nooit of het wel nieuwe leden op zal brengen, maar…., niet geschoten is altijd mis en naamsbekendheid is ook belangrijk. We zullen te zijner tijd een en ander eens evalueren (doorspreken), om te kijken wat we verder gaan doen.

Op het internet vond ik dit prachtige plaatje van twee goudvinken in een winterlandschap. Het zijn weliswaar geen Aviornisvogels, maar ik wilde ze u niet onthouden. Goudvinken, (er is helemaal geen goud aan te vinden) zijn heel erg trouw aan hun partner. De mannetjes kunnen, mits jong gevangen (mocht vroeger wel maar nu niet meer) en met hand grootgebracht, bijzonder goed melodieën leren zingen, die ze van hun eigenaar regelmatig te horen kregen. Bovendien zijn dan die vogels ook nog eens erg trouw ten opzichte van hun verzorgers en dat hun hele leven lang. Het is een Europese vogel, maar erg veel heb hem ik hen nog niet in het wild gezien. Maar dat zal ook wel logisch zijn, want op het Friese platteland hebben ze niet zo veel te zoeken, je zult ze meer in bosrijke contreien aantreffen. Het begon te vriezen en te sneeuwen en dan is het de bedoeling dat we de vogeltjes de winter door helpen met allerhande strooivoer, ongebrande pinda’s, vetbollen etc.

Nou, daar doe ik ferm aan mee. Maar om nou te voorkomen, dat zo’n kleine 20 Turkse tortels de voedertafel in bezit zouden nemen heb ik over dit plateau een onooglijke gazen constructie geflanst. Daarmee zou ik kunnen voorkomen dat alle voer door de duiven werd opgevreten, zodat de kleinere vogels ook nog wat konden vinden. Jawel, je leert er elk jaar weer wat bij! Links en rechts zijn de onderste randen ook nog voorzien van een opstaand stuk grof gaas. Hoe dan ook, het werkte tegen de grijze duifjes erg goed, ik heb er daar geen meer gezien. De mazen van het gaas zijn groot genoeg om roodborst, heggenmus, ringmussen, vinken en huismussen, maar ook koolmees en pimpelmees door te laten, het werkt perfect.

Dit waterhoen trok zich echter nergens wat van aan en kon ik, terwijl de vogel pontificaal op de voedertafel was gaan zitten, fotograferen. Als je niet beter wist zou je denken dat ik waterhoentjes haat! Het lijkt dus “waterhoen in veel te klein kooitje” en dat is verschrikkelijk strafbaar, want stevig beschermd, maar de werkelijkheid is anders, deze vogel doet het uit eigen vrije wil. Ik maakte de zijkanten maar dicht, met hetzelfde grofmazige gaas. Echter na vijf minuten zat de vogel er al weer in, dit “aapje” kruipt dus met gemak door mazen van 5x10 centimeter! Je maakt elk jaar wel weer wat mee! Eerst dus deze waterkip op de voedertafel en op dezelfde dag, 3 december van dit jaar, een aalscholver in de vijver.

Voor mij was dat heel bijzonder en voor de vijverbewoners ook, want alles was in rep en roer. Ik weet dat er wel andere leden zijn waar aalscholvers in de vijver komen, maar ik had dit zelf nog nooit meegemaakt, te meer, daar de vijver helemaal niet zo groot is. Maar ja, het was uit de lucht gezien, voor een onervaren aalscholver, wel de enige plek in de buurt met open water. Ik kon hem even op de foto zetten, nadat het dier al een paar pogingen had ondernomen om weer weg te gaan vliegen. Het mislukte telkens, omdat de afstand tot het er achterstaande gaas te kort was. Later, toen de vogel een andere richting koos, ging het wel goed. Toen kwam hij langzaam op hoogte en was de afstand tot het gaas net ver genoeg om er over heen te komen.

Maakt u ook wel eens wat bijzonders mee bij de voedertafel of in de vijver of gewoon in de tuin? Iets wat maar zelden of nooit bij u is voorgekomen en zo bijzonder is dat u er wel een verhaaltje van kunt maken of een plaatje van hebt geschoten? (en dan bedoel ik niet die bonte specht bij de pinda’s). Geef het eens door, dan gaan we proberen het op deze site te zetten.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC