De actualiteit van gisteren

28 november 2010 - Havik en Sperwervrouwtje tuk op watervogels ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,


Nog slechts een aantal dagen en de goede Sint is het land al weer uit. Een tijdje geleden met veel bombarie en egards binnengehaald in Harderwijk, op zijn naamdag is ‘t ie al weer met de Noorderzon vertrokken. Niets geen uitgebreide televisiereportage omtrent het uitzwaaien!

Regiobijeenkomst 25 november
Op donderdagavond van 25 november zaten we met 36 toehoorders in de zaal van Overwijk in Tijnje. We zaten daar te wachten op Dhr. Pim Lollinga uit Westernieland, die ons alles zou vertellen en laten zien omtrent roofvogels en uilen in Nederland.

Het liep al tegen 20.00 uur en ook de voorzitter van onze buurregio Groningen/Drente was er nog niet, terwijl beide hadden toegezegd te zullen komen. Zou het wat uit de hand gaan lopen? We hoorden echter al snel, dat er ergens halverwege op de snelweg vanaf Groningen een ongeluk was gebeurd, waardoor er een file was ontstaan. Ja en dan wordt het allemaal wat later. Onze voorzitter, Anne Bosma, wil toch maar beginnen met de mededelingen.


Hij heeft, om leden uit te nodigen voor deze avond, 180 mails verstuurd. Er kwamen 2 afmeldingen, dus er zouden theoretisch 178 mensen in de zaal kunnen zitten. Het leek er echter niet op. Waar die leden dan toch blijven?


Onze voorzitter loopt met twee krukken, omdat hij zijn enkel heeft gebroken en hij wil
ook wel uitleggen, hoe dat is gekomen.
Anne wilde een kat, die op zijn duifjes loerde, vliegensvlug op een emmer water trakteren. Echter, de weg er naar toe was glad (nat gras) en hij ging onderuit met als gevolg een enkel die stuk ging. Hij heeft intussen al heel wat beterschapkaartjes met poezen er op mogen ontvangen.


De voorzitter verwelkomt in ’t kort een paar “nieuwe” leden. Onze spreker voor deze avond en de voorzitter van onze buurregio komen dan binnen. Anne Bosma heet deze heren ook welkom.

Bart Wiechers neemt even het woord over, omdat hij speciaal gekomen was om de meegebrachte nieuwe “banner op zeildoek” te laten zien, maar ook de presentatie over roofvogels wilde bijwonen. Normaal kennen we deze banner als reclame-uiting al wel, maar op deze staat de naam van de betreffende regio vermeld en er kan ook nog verlichting boven aangebracht worden.

Onze voorzitter vermeld nog dat de schrijver van deze websiteteksten intussen ook een redacteur van het tweemaandelijkse boekje is geworden en dat de landelijke voorzitter op een bijenkomst in Spanje was, alwaar geprobeerd is een betere samenwerking tussen de verschillenden Aviornislanden te bewerkstelligen.

Dhr. Pim Lollinga mocht na de mededelingen de toehoorders zijn verhaal vertellen.
Hij begon echter met een filmische uiteenzetting over welke roofvogels en uilen er in Nederland zijn en hoe ze er uit zien. Dat was al een indrukwekkende presentatie.

Hij had een aantal geprepareerde vogels meegenomen en ook een paar levende exemplaren. Na de film volgde nog een uitgebreide uitleg over het wel en wee van divers vogels in Nederland. De eigenschappen en eigenaardigheden van de roofvogels en uilen in het wild en in gevangenschap kwamen uitvoerig aan bod.

Wist u, dat je uilen, als je ze echt handtam wilt krijgen, vóór de veertiende dag uit het nest moet halen en verder met de hand moet grootbrengen. Na 14 dagen gaan namelijk de oogjes open en ze herkennen vanaf dan hun ouders. Uilen en dan vooral de kerkuil, maar ook de bosuil, zijn heel goed, heel tam en rustig te krijgen. Roofvogels, als de havik en de slechtvalk, maar ook anderen, zijn over het algemeen veel onrustiger, volgens Pim.

Volgens hem is de Harison Hawk of woestijnbuizerd de gemakkelijkste roofvogel om als jachtvogel te gebruiken, omdat deze vogels van nature al heel sociaal zijn ingesteld.
Er was in de pauze veel belangstelling voor het bekijken van de levende en de dode vogels. Jammer dat de spreker van deze avond mij geen afdoende tip kon verstrekken wat nou de beste manier was om roofvogels uit je tuin of perk te weren zonder er een net over hoeven te spannen. Voor de meeste “stootvogels” hoeven we trouwens niet zo bang te zijn, vertelde Pim. De jonge havik en het sperwervrouwtje zijn het meest geďnteresseerd in onze watervogels en daar zullen dus beducht voor moeten zijn en blijven.

Onze voorzitter bedankte Pim, (die heel veel bezigheden heeft, zoals de roofvogelopvang, roofvogelhouder is, lid van Aviornis is en alle ganzensoorten bezit en bijna alle Europese watervogelsoorten heeft, daarnaast nog parttime muskusrattenvanger is en jager) voor de uitvoerige en boeiende avond.
Pim Lollinga bedankte ons voor de uitnodiging, want hij had het ook een prettige avond gevonden.

Gaan we ook nog wat doen binnenkort?
Nee, niet eerder dan in de maand januari van het volgende jaar komen we weer bij elkaar in dezelfde zaal om dezelfde tijd. Tot zo lang zult u moeten wachten, maar tegen de tijd dat het zo ver is krijgt u van mij wel te weten wat we dan gaan doen en wanneer.

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC