De actualiteit van gisteren

19 november 2010 - Herfstervaringen in de regio ...

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,


Als nieuw lid heeft zich aangemeld:
S.v.d.Velde, Folgersterloan 50, 9222 CJ, Drachtstercompagnie.
Welkom!!

Zoals gezegd, de herfst doet er telkens weer een schepje bovenop.

Zo kregen wij te maken met de eerste, heuse novemberstorm van 2010 en de weermannen/vrouwen en alle media waren er maar druk mee.
Voor hen stond er eindelijk weer eens wat te gebeuren en daarover konden ze allemaal wel wat spectaculairs vertellen.


Voor de kinderen, die, samen met pa of moe of alleen, van plan waren met een lampion al zingend langs de deuren te gaan werd het een hele sneue bak.
Ze hadden nauwelijks de neus buiten de deur of de lampion waaide weg of stuk en als het een beetje tegenzat, werden ze nog eens kletsnat ook! Nee, de jeugd had zich vast en zeker het feest van Sint Maarten een beetje anders voorgesteld.

 

 

 

Toch had die harde, zeg maar stormwind, nog wel een positief effect. De laatste, zo niet de voorlaatste blaadjes, kwamen nu toch echt wel naar beneden.

 

 

 


Dan was er nog een ander onderwerp, waarover men in de media niet uitgepraat raakte. Er waren in Nederland gunstige plekken voor wilde varkens gevonden. Dat wil zeggen, er zijn nog wel terreinen, die voor wilde zwijnen een uitstekend leefgebied zouden kunnen zijn gezien het biotoop. Althans, dat zeggen de natuurwetenschappers. Voorlopig zijn de bestuurders van de gemeenten en de provincies een heel andere mening toegedaan en dat is natuurlijk ook logisch. Als het nu al zo moeizaam gaat op de Veluwe, om de gehele populatie letterlijk en figuurlijk binnen de perken te houden, dan moet je er zeker in andere gebieden voorlopig maar niet aan beginnen. Lijkt me erg verstandig, want niemand zit te wachten op uiterst zorgvuldig en vakkundig omgewoelde landerijen, sportvelden, gazons, tuinen en wegbermen. Om maar niet te spreken van de gevaren van de aanrijdingen die ongetwijfeld dan ook op de wegen door die gebieden zullen gaan plaats vinden.

Waar was die bijeenkomst in Tijnje ook al weer?
In de grote zaal van café-restaurant Overwijk om 20.00 uur. Wanneer was die bijeenkomst in Tijnje ? Op donderdagavond 25 november a.s. zal Pim Lollinga uit Westernieland (dat ligt in Groningen) ons veel gaan vertellen over roofvogels en uilen in Nederland. Hoe het er mee gaat, wat ze doen en niet moeten doen, enzovoort. Hij heeft het er over gehad ook een paar dode exemplaren mee te nemen om aan ons te laten zien en aangezien hij ook preparateur is, zullen die vogels wel opgezet zijn. Nog spectaculairder wordt het, let goed op! Hij was ook van plan een aantal levende vogels mee te nemen, zodat we deze van dichtbij zullen kunnen aanschouwen.
Toe maar, het kan niet op, aanschouwelijk onderwijs, komt dat zien!! Dat mag u natuurlijk niet missen. We hebben wel eens levende Aviornisvogels in de zaal gehad, maar levende roofvogels, dat is, bij mijn weten, nog nooit vertoond! Allemaal + nog een heleboel meer, komen dus, de toegang is vrij, u mag ook anderen meenemen, dit wordt spectaculair! Zoals altijd is ook nu weer de koffie voor onze rekening!

We hebben het dan wel eens over de hoeveelheid predatoren, die onze vogels in avicultuur, maar ook de andere vogels, zoals de weidevogels en bodembroeders het leven soms danig zuur kunnen maken. Er is er in onze provincie eentje bij gekomen (de marterhond of wasbeerhond) en ze zouden al vaker zijn gezien in de buurt van Vegelingsoord (tussen Heerenveen en Joure). Half november werd er een gedood in de maďshakselaar tijdens de maďsoogst aldaar.  Bij Terherne is zaterdag 14 van deze maand een witte wasbeerhond daar door een plaatselijke jager in de buurt van de sluis gedood. Het dier is in opmars in Nederland. In Duitsland worden er elk jaar door jagers tienduizenden geschoten. In Nederland kon het binnen 10-15 jaar ook wel eens gebeuren dat dit dier nog meer voor komt dan de vos. Dat komt, omdat de marterhond graag vertoeft in de buurt van water, meestal met z ’n tweeën leeft, veel liever zwemt dan de vos en ook gek is op eieren en kuikens. Bovendien produceert een koppel zeer veel jongen. Er staat ons, vogelhouders/liefhebbers nog wat te wachten!!

Een tijdje geleden, er zat nog veel blad aan de bomen, was onze voorzitter, Anne Bosma, weer eens met de kano op stap. “Het leuke van kanovaren is”,zegt hij telkens,“ dat je op plaatsen kunt komen waar anderen niet kunnen komen”. Nou, dat was een misrekening, want op deze pittig dreigende zwarte zwaan, (die daar zo maar in alle vrijheid zwom) had hij niet gerekend! “ Het was best even spannend,” zei hij,”want met een kano lig je zo maar om!”

En dan nog even dit:

Gaat het ook zo in de grote mensen wereld?
Die mannetjesmus is het eindelijk zat, het vrouwtje moet nu maar eens haar mond houden!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC