De actualiteit van gisteren

30 mei 2010 - Een geweldige busreis! Het verslag ....

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Op zaterdag 29 mei ’10 was de door onze regio geplande busreis naar Burger’s Zoo en geheel volgens planning ging deze ook van start. Omdat Arnhem slechts zo’n twee uurtjes met de bus verwijderd is, behoefden een gedeelte van de 39 deelnemers pas om 07.30 uur klaar te staan in Leeuwarden bij de eerste opstapplaats en de rest om 07.50 uur in Heerenveen. Van daar ging het rechtstreeks via Zwolle, zonder oponthoud, door naar de dierentuin, waar we tegen 09.30 uur aankwamen.

Voordeel van een reisje met de bus hoef ik bijna niet meer uit te leggen, maar doe het toch maar even, voor diegenen, die denken dat het helemaal niet leuk is en dat ze de leeftijd van een schoolreisje al zijn ontgroeid. In een bus ben je er zo, want deze rijdt met een constante snelheid en er is altijd wel een gesprek gaande met de medepassagiers, waardoor de reis veel korter lijkt.

Burger’s dierentuin, opgericht door Johan Burgers in 1913, is een imposant park in de mooie bosrijke omgeving van Arnhem. De tijd heeft in deze Zoo niet stil gestaan en dat zal ook niet mogen, als je steeds weer wat nieuws aan de bezoekers zult moeten kunnen tonen om ze steeds opnieuw naar deze attractie te kunnen lokken. Met een mooi woord heten deze nieuwe ontwikkelingen: “Eco-displays”. Door een leefgebied grootschalig na te bouwen, kunnen er dieren en planten, die in zo’n gebied thuishoren, samen in worden ondergebracht. In de dierentuin van Burgers kom je de oudere en nieuwe dierenverblijven nog naast elkaar tegen.

Zo staat het verblijf van de pelikanen, een vijver met een strand en enkele bosjes, in schril kontrast met het verblijf van de schamalijsters in het mangrovebos, gemaakt in 1992.

Een mooi voorbeeld van een ander Eco-display is de “Desert”, welk een afspiegeling is van de vorm van een Noord-Amerikaanse rotswoestijn. In een heel mooi nagemaakt landschap leven een aantal planten, vogels en dieren tezamen en als je daar zo rondloopt heb je echt het gevoel: “Ik ben even in de woestijn geweest!”

Het Safarigedeelte van het dierenpark kwam in 1968 gereed en hierin kun je vanaf een overdekte houten loopbrug dieren van de Afrikaanse savanne bekijken. Giraffen, zebra’s, neushoorns, koedoes, gnoes, basterd gemsbokken en meer antilopensoorten leven samen op een enorm oppervlak, dat de savanne uitbeeld, vlak bij een drinkplaats.

Naast de grotere soorten, kun je er ook een klein soort antilope tegenkomen: “de dikdik”. Hier heerlijk genietend van de steeds warmer wordende zon. Niet alleen zij troffen het met het weer, ook wij konden eindelijk eens profiteren van een zeer mooie warme voorjaarsdag, die aan de zomer deed denken, want zittend op een bankje in de luwte en in de zon konden er meerdere lagen kleding uit!

Zo’n wandeling door de Zoo( is beslist niet vlak en gaat echt over heuvels zo nu en dan) levert vele mooie momenten op en die wil je dan ook regelmatig vastleggen op het geheugenschijfje van de digitale camera. Het zal een ieder wel zo gegaan zijn zoals ik dat heb beleefd, er zijn te veel mooie momenten en lang niet alle foto’s zijn gelukt, want er zit ook nog vaak wat gaas tussen het dier, de mens en de lens.

Sommige zijn dan wel weer het aanzien waard, zoals deze van de groep gorilla’s met een wel een zeer kleintje op moeders rug, de “uitkijk/wachtpost” van een groep stokstaartjes, een prachtige, majestueuze bongo, en een foto van een “ klein herdershondje”, ook wel goudjakhals genoemd.

Bij een foto van het vrouwtje van de groene pauw ( de man, met de plompenbladen in zijn staart, is het logo van onze website) gaat het dan weer mis, vanwege de dikke structuur van het gaas, maar de vogel is nog wel goed te ontwaren. Ik kan natuurlijk nog wel uren door gaan met vertellen hoe mooi het er was en dat je niet uitgekeken raakt en meer van dat soort zaken, maar dat moet u zelf dan maar eens gaan beleven.

Een absolute belevenis is Burger’s Bush, een afspiegeling van een stukje tropisch regenwoud, gereed sinds 1988. In dit gedeelte van het park doet men zij uiterste best om het oerwoud na te bootsen en door de begroeiing, temperatuur en vochtgehalte krijg je ook al spoedig het gevoel er ook echt te zijn. De dieren en vogels en de hier en daar overvloedig bloeiende planten dragen er hun steentje aan bij.

Ook een aanrader is het indrukwekkende aquarium, waar je al lopend steeds dieper onder de waterspiegel terecht komt en met een overvloedige verscheidenheid aan onderwaterleven wordt geconfronteerd. Van piepkleine visjes tot loeigrote haaien en roggen en daar loop je dan soms ook nog gewoon onder door. Soms ruik je ook de zee!

Maar aan alles komt een eind, helaas. Om 16.15 uur werd een ieder weer bij de bus verwacht en keurig op tijd (allemaal aanwezig) werd aan de terugreis begonnen, deze keer ging het wel door de Noordoostpolder.Want er was een tussenstop gepland bij Ens, in het restaurant met de klinkende naam “het Wapen van Ens”.

Op het juiste tijdstip, zelfs iets eerder, waren we bij de locatie waar we als bestuur een diner hadden gereserveerd voor de deelnemende leden. Dat viel geweldig in de smaak, zowel letterlijk als figuurlijk. We zaten als groep in een aparte zaal en er werd een keurig verzorgd, heerlijk diner gereserveerd.

Foto’s maken van etende mensen is over het algemeen niet leuk. Vaak zitten er dan mensen net een hap naar binnen te werken en staan op foto’s juist met de mond half of helemaal open. Erg gęnant en niet al te flatteus.

Daarom maar een foto genomen in een pauze tussen twee gangen in, waarop onze medereizigers heel gezellig in druk gesprek zitten te wachten op wat komen gaat. Zoals onze voorzitter (Anne Bosma) zei: “het lukt altijd wel in gesprek te komen tussen mensen met dezelfde liefhebberij” en dat is ook zo. Zeker tijdens zo’n busreis!
Tegen 20.30 uur konden we in Heerenveen uitstappen en de laatsten zullen in Leeuwarden tegen 21.00 uur zijn uitgestapt en was deze geweldige dag ten einde.
Natuurlijk, het weer zat mee en dat helpt geweldig, maar we gaan als bestuur zeker weer eens zoiets op touw zetten en dan moet u niet verzuimen u op te geven om deel te kunnen nemen.

"Open Avond"
De eerstvolgende mogelijkheid dient zich al aan, 26 augustus a.s. Weer kompleet wat anders. We gaan dan een barbecue organiseren bij ons jongste jeugdlid, buiten of binnen, in de tuin of in de boerderij (dat hangt van het weer af op dat moment) en we noemen dit een “Open Avond”. Later zullen we u meer details mededelen, maar schrijf al vast deze datum op !!!
 

Eerst gaan we even op vakantie, in de tussentijd mag u ook wat voor uzelf doen of gewoon op vakantie gaan. Veel plezier al vast! In augustus komen we weer op deze site terug.


En dan nog even dit:

Niet iedereen in Zuid-Afrika houdt van voetbal !!

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC