De actualiteit van gisteren

16 mei 2010 - De busreis gaat zaterdag 29 mei door! .......

Home

Actualiteit
Regioarchief
Agenda
Bestuur
Verslagen
Informatief
Sponsors
Aviornis Nederland
Reacties

E-mail:
Aviornis regio Fryslân
Laatste wijzigingen:
09-10-2012

Beste regioleden,

Als de bomen hun bloesempracht tonen, dan is het toch echt lente, al zit het qua temperatuur niet echt mee. De nachten zijn nog koud, soms nabij het vriespunt en overdag kan de jas nog best aan!

Maar, het is gelukkig zo langzamerhand wel weer aangenaam groen geworden en dat gaat maar door! Geweldig toch en nu de maand mei is aangebroken, zullen onze vogels ook wel eens aan eieren gaan denken. Sterker nog, bij mij hebben ze niet alleen gedacht, maar ook al de daad bij het woord gevoegd. Enkelen zitten al te broeden en dat zal bij u niet veel anders zijn. Want in mei leggen alle vogels een ei (soms ook wel eerder).

Van de wilde eendenkuikens heb ik er al een flink aantal zien zwemmen, maar aangezien het nu steeds nog zo koud is, zijn er ook al weer wilde eendenmoeders, die geen kuiken meer over hebben en gewoontegetrouw maar weer samen met manlief op pad zijn. Te koud en te weinig voedsel zijn de oorzaken van het kuikenverlies. De kroost, die wat later wordt geboren, heeft een betere kans.

De in onze provincie geplande opruiming van 10.000 grauwe ganzen gaat dit jaar nog geen doorgang vinden. E.e.a. heeft vertraging opgelopen, want er komt natuurlijk tegenwoordig, als je zoiets wilt doen, een hele papierwinkel bij kijken en juridisch moet het ook goed dichtgetimmerd zijn. Het ontstaan van een “grauwe ganzen plaag” is zo geschiedt en gaat vanzelf, maar voor het teniet doen van een dergelijke plaag heb je tegenwoordig een lange aanloop nodig heeft e.e.a. heel wat voeten in de aarde. Dit gaat weer heel wat kosten, want wederom een jaar lang neemt de schade toe en de belastingbetaler mag het weer mee financieren!

Op Vlieland zijn de bewoners boos op Staats Bos Beheer (SBB). Deze instantie wilde ongevraagd nog meer Schotse Hooglanders (runderen) naar het eiland brengen, maar de eilanders zijn fel tegen. Eigenlijk zijn ze niet zo tegen deze runderen, want daar lopen er al wel een paar van en daar zijn ze ook wel aan gewend, maar het gaat meer tegen de manier waarop deze instantie met eilandbewoners om gaat. Op het eiland Terschelling is ook zo iets aan de gang. Eigenlijk is dat jammer, een grote organisatie die zich zodanig opstelt, dat de bevolking, die eigenlijk ook niets liever wil dan dat het goed gaat met de natuur, zich tegen deze mensen keert. Wat zou dat toch zijn?
Monopoliepositie, blindheid ,eigengereidheid, miscommunicatie of een staatje binnen de staat?  Hoe dan ook, de eilanders zijn niet echt blij met deze organisatie en bang dat de leefbaarheid op den duur flink zal worden aangetast en de eilanders geen eilanders meer mogen zijn.

De reis met de bus gaat door op zaterdag 29 mei!

Met zo’n kleine 40 deelnemers is het natuurlijk de moeite waard om te gaan. Meer deelnemers was mogelijk geweest, maar er hebben helaas nogal wat leden om diverse redenen af gebeld. U krijgt allemaal bericht over opstapplaats en tijd en nou nog mooi weer en dan zullen we eens wat beleven, want na afloop gaan we ook nog met z’n allen dineren in Ens. Na de busreis gaan we de zomer tegemoet en mag elk lid van onze vereniging zich weer bezig gaan houden met datgene wat elk lid het liefste doet: het houden van Aviornisvogels en er het liefst ook nog wat jongen bij fokken!Aan het eind van de zomer, eind augustus/begin september, houden we als regio Fryslân een “Open Avond” c.q. een barbecueavond. Tijdens de laatst gehouden bijeenkomst in Tijnje, waar we als bestuur hebben voorgesteld om het eens op een dergelijke manier te doen, bleek wel, dat er belangstelling voor zou zijn.
Welnu, het is nog een eind weg, we komen er t.z.t. wel op terug, maar zet in ieder geval maar op de kalender dat het in de laatste week van augustus of eerste week van september plaats zal vinden.

 

Hebt u al vast weer iets om naar uit te kijken, gebeurt er weer eens iets met de club, is er weer eens actie!

En dan nog even dit:

Namens het bestuur, Sytse Buursma, regiosecretaris en redacteur.

<<<<<  terug naar Regioarchief

 
bovenkant pagina Iets nodig voor uw hobby? Kijk eens bij onze SPONSORS

J2-DC
© 2012 J2-DC